email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia Unica pentru venituri din chirii: 3 studii de caz privind depunerea Formularului 212

Declaratia Unica pentru venituri din chirii: 3 studii de caz privind depunerea Formularului 212
declaratia unicavenituri din chiriiformular 212contributii chirii

AJFP Ialomita reaminteste persoanelor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare si cele din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, ca au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de cel mult 30 de zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia, la organul fiscal competent.

Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal au obligatia sa completeze si sa depuna ”Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice” capitolul II -”Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate”, in termen de 30 de zile de la incheierea contractului intre parti pana la data de 27 mai 2024, inclusiv a fiecarui an, pentru contractele in curs, in cazul celor care au incheiat contractele respective in anii anteriori. 

Amenda pentru nedepunerea Declaratiei Unice

Nedepunerea „Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”, pana la data prevazuta in legislatia fiscala, se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 50 si 500 de lei, conform art. 336 alin. (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Nu uitati!
Completarea declaratiei unice fara un ajutor profesionist poate fi destul de dificila, in special in situatiile complexe, in care exista mai multe tipuri si surse de venit. In plus, si instructiunile de completare pot fi destul de greu de urmarit si chiar insuficiente pentru un contribuabil care nu are cunostinte solide de fiscalitate. Ghidul Declaratia unica in 2024 elimina complet toate dificultatile si neclaritatile! Asigurati-va ca aveti in avans toate raspunsurile necesare si ca scapati astfel de neclaritati, decizii incorecte, pierderi de timp si stres! Comandati chiar acum lucrarea Declaratia unica!

Declaratia Unica 2024: 3 studii de caz

Completare declaratie unica in cazul unui contract de inchiriere in valuta


Intrebare: "Va rog sa ma ajutati cu completarea declaratiei unice pentru un angajat al firmei, care este si pensionar si care are o proprietate inchiriata unei firme cu un contract de inchiriere im valoare de 400 euro pe luna.

Care este modalitatea de completare a declaratiei si care sunt sumele de plata la buget? Este nevoie sa completeze si pentru anul 2024 valoarea CASS aferenta a 6 salarii? Care este termenul de plata al acestei sume, tinand cont de faptul ca acest contract va fi valabil si in 2024?"

Raspuns: Nu sunt reglementate in codul fiscal anumite scutiri la plata CASS sau impozitului pe venit in situatia in care cel care obtine venituri din chirii este salariat sau pensionar

Potrivit art. 84 alin. (3 1) din legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, In situatia in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei valute, venitul brut anual se determina pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului.

Intrucat chiria reprezinta echivalentul in lei al unei valute (euro), venitul brut anual se determina pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de BNR, din anul de realizare a venitului.

Pentru chiria in valuta, in anul 2023, Declaratia unica 2022/2023 se completeaza la Capitolul II Date privind impozitul pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate pentru anul 2023, SUBSECTIUNEA II.1.1 Date privind impozitul pe veniturile estimate din Romania, impuse in sistem real/pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, 3.Cedarea folosintei bunurilor (altele decat cele de la pct.4 ), Chirie in valuta, cu venitul estimat la cursul din ziua precedenta celei in care se depune Declaratia unica.

Apoi, pana la data de 25 mai 2024 se definitiveaza venitul din chirii in valuta prin depunerea Decalartie unice 2023/2024 completata la Capitolul I Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul 2023, SUBSECTIUNEA I.1.1 Date privind impozitul pe veniturile realizate din Romania, impuse in sistem real/pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, 3.Cedarea folosintei bunurilor (altele decat cele de la pct.4 si pct.5) cu venitul realizat pentru anul 2023 la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de BNR.

Veti completa la cap.1 sectiune I.1.1, veti trece la sectiunea corespunzatoare, bifati pct.3, completati nr.contractului de inchiriere si adresa si completati venitul brut si capitolul CASS.

In ceea ce priveste CASS declarat pentru veniturile estimate, conform OMFP 6/2024 privind instructiunile de completare ale declaratiei unice:

27. Subsectiunea se completeaza de catre urmatoarele categorii de persoane fizice, care datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania:

27.2. Persoanele fizice care estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, este cel putin egala cu nivelul a 6 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei, din urmatoarele categorii:
............
c) venituri din cedarea folosintei bunurilor;

In concluzie, in opinia mea, se completeaza la capitolul II si partea referitoare la CASS.

***

Venituri din chirii in 2023 incasate in 2024


Intrebare: "O persoana fizica a declarat prin DU venituri din inchirieri 2023 (anticipate) in lei, contract cu PJ. In luna decembrie 2023 persoana fizica incaseaza in avans chiria aferenta lunii ianuarie 2024.

Cum completez DU pe anul 2023 in asa fel incat sa declar si chiria incasata in avans, dar nici sa nu se dubleze chiria deja declarata?"

Raspuns:
Pentru veniturile din chirii aferente anului 2023 este relevant venitul brut din chirii indiferent de data incasarii.

Era necesar sa estimati si sa declarati in Declaratia unica veniturile din chirii aferente anului 2023, impozitul si CASS datorat pe varianta estimate in formularul declaratiei unice 2022/2023.

Ulterior, daca interveneeau modificari fata de datele estimate initial, reveneati cu declaratia unica rectificativa pe varianta estimat 2022/2023,deoarece chiria este in lei.

Impozit pe venit:

Potrivit art. 84 alin. (1) si (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prevederi aplicabile anului 2023,
(1) Venitul brut din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendarea bunurilor agricole, reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura stabilite potrivit contractului incheiat intre parti, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii acestora. Venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta.
(...)
(3) In cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, altele decat veniturile din arenda si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, venitul brut reprezinta venitul impozabil.

Impozit pe venit datorat in anul 2023 = venitul brut din chirii conform contract lei x 10%

CASS:

Potrivit art. 170 alin. (2) lit. d) si alin. (4) din legea sus-mentionata,
(2) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), dupa cum urmeaza:
(...)
d) venitul brut, venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84 - 87;
(...)
(4) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) o reprezinta:
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;

b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;

c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.

***

Cetatean austriac. Venituri din chirii din Romania. CASS


Intrebare: "O persoana fizica nerezidenta obtine in anul 2023 venituri in valuta din chirii. In declaratia unica in anul 2023 s-a estimat un venit din chirii peste plafonul de 6 salarii minime si s-a bifat si contributia la CASS aferenta de 1.800 lei avand in vedere ca exista un contract de inchiriere pana la sfarsitul anului. In anul 2024 se constata ca acel contract a fost reziliat in iunie 2023; nu s-a depus pana la 31 decembrie 2023 o rectificativa a declaratiei.

In 2024 cand se depune declaratia finala cu realizatul din chirii in valuta se constata ca venitul este sub 6 salarii minime; CASS se va mai achita? Precizam ca persoana fizica este cetatean austriac si nu locuieste in Romania."

Raspuns: Conform art. 170 din Codul fiscal (in vigoare in anul 2023):

Art. 170: Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h)
(1)Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (4), daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
(2)Incadrarea in plafonul anual de cel putin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), dupa cum urmeaza:
a)venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente, stabilite potrivit art. 68, 681 si 69, dupa caz;
b)venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare prevazute la art. 72 si 721, precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat potrivit prevederilor art. 73;
c)venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II sau titlului III, determinat potrivit prevederilor art. 125 alin. (8) si (9);
d)venitul brut, venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84-87;
e)venitul si/sau castigul net din investitii, stabilit conform art. 94-97. In cazul veniturilor din dobanzi se iau in calcul sumele incasate, iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele incasate, distribuite incepand cu anul 2018;
f)venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, stabilite potrivit art. 104-106;
g)venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114-116.
(3)La incadrarea in plafonul prevazut la alin. (2) nu se iau in calcul veniturile neimpozabile, prevazute la art. 93 si 105.
(4)Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h) o reprezinta:
a)nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
b)nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
c)nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.

Astfel, daca venitul din chirii este sub 18000 lei in anul 2023 nu se datoreaza CASS in baza declaratiei privind venitul realizat pe anul 2023.

Mai mult, persoana in cauza este cetatean al unui alt stat membru UE care nu a solicitat si a obtinut dreptul de a sta in Romania pentru o perioada de peste 3 luni fapt pentru care nu datoreaza CASS nici daca veniturile depasesc plafonul. Mai mult decat atat, chiar daca ar soliicta si ar obtine dreptul de a sta in Romania pe o perioada mai mare de 3 luni ar putea sa prezinte documentul S041 eliberat din Austria si sa nu plateasca CASS in Romania.
 

Raspunsuri oferite in luna mai 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

[LIVE] Participati la Conferinta Nationala de Contabilitate din 2 Iulie


Va invitam la Video Conferinta
Nationala de Fiscalitate si Contabilitate


Atentie! Video Conferinta din 2 iulie 2024 de la Bucuresti
va fi transmisa LIVE pe Internet! 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicavenituri din chiriiformular 212contributii chirii


Data aparitiei: 20 Mai 2024

Votati articolul "Declaratia Unica pentru venituri din chirii: 3 studii de caz privind depunerea Formularului 212":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • 6 carti pentru o cariera de succes in contabilitate

  • Domeniul contabilitatii este unul care necesita o adaptare constanta la modificarile din Codul Fiscal. Succesul in aceasta cariera complexa depinde in mare masura de actualizarea permanenta a cunostintelor si de intelegerea profunda a legislatiei fiscale. De aceea, am selectat sase lucrari de specialitate care se remarca prin actualitatea si complexitatea lor, fiind indispensabile pentru orice profesionist in contabilitate care doreste sa exceleze. Prin combinarea t...» citeste mai departe aici

 • Salariul minim brut din agricultura si industria alimentara de la 1 iulie 2024

  • Conform art. 1 din HG 598/2024, incepand cu data de 1 iulie 2024, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include indemnizatii, sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 168,000 ore pe luna, reprezentand 22,024 lei/ora. Astfel, textul citat ...» citeste mai departe aici

 • Proiect ANAF: Procedura si formularele utilizate pentru modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor

  • Potrivit prevederilor art.88 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuabilii au obligatia de a aduce la cunostinta organului fiscal central modificarile intervenite in datele declarate initial, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni.   In practica,  organele fiscale au constatat situatii in care d...» citeste mai departe aici

 • D406 (SAF-T): termenele de raportare pentru contribuabili mijlocii

  • Incepand cu 01.01.2024, o societate comerciala a trecut la categoria contribuabililor mijlocii. In cele ce urmeaza, veti afla termenele de transmitere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T). Referintele legislative relevante sunt disponibile in Ordinul nr. 1783/2021, care detaliaza procedurile si termenele de raportare pentru fisierul SAF-T, informeaza specialistii PortalCo...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X