email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia Unica 2024 pentru venituri din chirii: 5 precizari importante

Declaratia Unica 2024 pentru venituri din chirii: 5 precizari importante
declaratia unica 2024formular 212declaratia unica venituri din chirii

Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov informeaza contribuabilii ca pot depune declaratia unica (formular 212) pentru declararea/ definitivarea veniturilor realizate in anul 2023, impozitul aferent acestora si, dupa caz, a contributiilor sociale datorate pentru anul 2023 ( in Capitolul I) precum si pentru estimarea veniturilor pe care le vor realiza in anul 2024, a impozitului aferent acestora si, in functie de nivelul veniturilor, a contributiilor sociale datorate sau pentru care opteaza in anul 2024 (in Capitolul II).

Declaratia unica 2024 (Formular 212): 5 puncte cheie privind veniturile din chirii

Ca urmare a recentelor modificari legislative, precizam urmatoarele:

- persoanele fizice care au chiriasi persoane juridice sau alte entitati care conduc evidenta contabila, nu mai au obligatia, incepand cu anul 2024, sa depuna declaratia unica, impozitul fiind retinut la sursa si declarat de catre acesti chiriasi;

- persoanele fizice care obtin venituri din chirii nu mai au posibilitatea sa opteze in anul 2024 pentru evidenta veniturilor si cheltuielilor in sistem real. Acestia determina venitul net anual prin scaderea din venitul brut anual (reprezentat de chiria anuala conform contractului) a unei cote forfetare de cheltuieli de 20%;

- persoanele fizice care la sfarsitul anului 2023 au in derulare mai mult de 5 contracte de inchiriere nu mai au obligatia evidentierii veniturilor si cheltuielilor in sistem real, aceste persoane fiind obligate sa determine venitul net anual aferent fiecarui contract pe baza cotelor forfetare de cheltuieli de 20%;

- persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente vor datora, pentru anul 2024, contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), in cota de 10% din venitul net anual realizat, cu exceptiile prevazute de lege. CASS se va putea deduce din venitul net anual, pentru stabilirea venitului impozabil.

- persoanele care obtin venituri impuse in sistem real din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, chirii, activitati agricole, piscicultura, silvicultura precum si castiguri din investitii care se declara in declaratia unica si venituri din strainatate de natura celor enumerate, inclusiv pensii din strainatate, pot directiona, prin completarea declaratiei unice, pana la 3,5% din impozitul datorat catre entitatile non profit/unitatile de cult din impozitul aferent veniturilor obtinute in anul 2023 (incepand cu veniturile anului 2024 nu mai exista aceasta posibilitate decat pentru cei care obtin venituri salariale).

Declaratia unica in 2024: iata modul corect de completare, cu exemple pentru toate tipurile de venit! Evitati ca ANAF sa va recalculeze impozite si contributii impovaratoare! Folositi acest ghid practic cu instructiuni clare si recomandari profesioniste!

Declaratia unica 2024: termen limita de depunere

Important! Termenul legal de depunere a declaratiei unice este 25 mai 2024 care, implininduse intr-o zi nelucratoare, se prelungeste pana la data de 27 mai 2024.

Declaratia unica 2024: cum se poate depune

Declaratia unica se poate depune:

• prin mijloace electronice de transmitere la distanta:

- prin intermediul serviciului „Spatiul Privat Virtual”, accesand website-ul www.anaf.ro, sectiunea „Depunere declaratie unica si alte formulare SPV-PF”;
- prin intermediul portalului www.e-guvernare.ro, prin utilizarea unui certificat digital calificat;

• in format hartie, la registratura organului fiscal competent sau prin posta cu confirmare de primire.

Recomandam depunerea Declaratiei unice (formular 212) prin mijloace electronice de transmitere la distanta, modalitate care permite depunerea declaratiei la orice ora si zi a saptamanii, evitarea deplasarii si aglomeratiei de la ghiseu si primirea unui feed-back rapid cu privire la validitatea declaratiei.


Foto: pexels.com

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unica 2024formular 212declaratia unica venituri din chirii


Data aparitiei: 13 Martie 2024

Votati articolul "Declaratia Unica 2024 pentru venituri din chirii: 5 precizari importante":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X