Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Drepturi de proprietate intelectuala: ce obligatii fiscale aveti la depasirea plafonului de scutire de 300.000 de lei

Data aparitiei: 31 Mai 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Drepturi de proprietate intelectuala: ce obligatii fiscale aveti la depasirea plafonului de scutire de 300.000 de lei
drepturi de proprietate intelectualadepasire plafon dpiplafon de scutire tvaformular 020

Contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala au obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA la depasirea plafonului de scutire de 300.000 de lei prevazut in Codul fiscal.

Declaratia de inregistrare fiscala - formularul 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal" se depune in termen de 30 de zile de la data obtinerii primului venit sau dobandirii calitatii de angajator de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, care solicita inregistrarea in scopuri de TVA.

Formularul 020 este inclus in D700.

Plata drepturi de autor - studiu de caz

Intrebare: Societate plateste drepturi de autor colaboratorilor acestora, drepturi de autor raportate prin D112. Suma platita unui singur colaborator depaseste valoare de 300.000 lei pe parcursul unui an.

1. Este necesara inscrierea in scopuri de tva a colaboratorului care a primit drepturi de autor mai mari decat valoare de 300.000 lei?

2. Ce declaratii trebuie depunse acest colaborator?

3. Cum se va raporta in D112 drepturile de autor primit de acest colaborator, in cazul in care are loc inscrierea in scoputir de tva a acestuia si obtine CIF?

4. Ce alte formalitati mai trebuie indeplinite de colaboratorul respectiv?

Raspuns: Obligatiile persoanei fizice se refera la depunerea decontului de tva si a declaratiei recapitulative (D300 si D394).

Persoanele fizice nu datoreaza CAS si CASS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala daca realizeaza venituri din salarii sau venituri din pensii.

Platitorul venitului nu retine contributii de asigurari sociale (CAS si CASS) daca beneficiarul venitului este pensionar sau salariat.

In cazul in care beneficiarul venitului nu este salariat sau pensionar, platitorul venitului are obligatia sa calculeze, sa retina, sa plateasca contributia de asigurari sociale si contributia la sistemul de sanatate in urmatoarele situatii:

- Este singurul platitor de venit, iar nivelul net estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare, in anul pentru care se datoreaza contributia. In acest caz se datoreaza CASS; Nu se datoreaza CAS.

- Nu este singurul platitor de venit, dar nivelul net estimat al acestor venituri pentru anul curent, este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia-se datoreaza CASS. Daca venitul realizat depaseste 12 salarii minime brute se datoreaza si CAS.

- In acest caz, beneficiarul realizeaza venituri din drepturi de autor din mai multe surse adica si la alti platitori, insa:

Fie veniturile realizate la alti platitori sunt mai mici de 6 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia;

Fie veniturile realizate la alti platitori sunt cel putin egale cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia dar platitorul venitului este desemnat prin contractul de drepturi de autor platitor de contributii sociale (CASS la depasirea plafonului a 6 salarii, CAS la depasirea plafonului a 12 salarii).

Baza de calcul a contributiilor sociale contine mai multe plafoane la care raportam venitul realizat pentru a stabili contributiile datorate. Astfel, avem:
- plafonul de 6 salarii = 19.800 lei
- plafonul de 12 salarii = 39.600 lei
- plafonul de 24 salarii = 79.200 lei

La baza de calcul a CAS, se aplica procentul de contributie de 25% .

Astfel, CAS datorat:

39.600 lei x 25% = 9.900 lei, valoarea minima a contributiei sociale datorata, daca venitul realizat depaseste 12 salarii minime brute;
79.200 lei x 25% = 19.800 lei, valoarea minima a contributiei sociale datorata, daca venitul realizat depaseste 24 salarii minime brute.

In cazurile in care platitorul venitului are obligatia platii contributiilor sociale conform celor mai sus expuse, acesta declara contributiile sociale in declaratia 112.

In contractul incheiat intre parti se desemneaza platitorul de venit in vederea calcularii, retinerii si platii contributiei prin retinere la sursa, precum si venitul ales pentru care datoreaza contributia, in anul in curs.

Asadar, pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuala (DPI) nu datoreaza CAS, CASS, indiferent de numarul contractelor DPI, daca contribuabilul:
- Obtine venituri din salarii si DPI
- Obtine venituri din pensii si DPI

Din punct de vedere al impozitului pe venit, potrivit art. 72 alin. (1), (2), (4) si (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal

(1) Contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala datoreaza impozit pe venit, impozitul fiind final.

(2) Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se determina de catre platitorii venitului, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.
(...)
(4) Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net si se retine la sursa, de catre platitorii de venituri prevazuti la alin. (2), la momentul platii veniturilor.

(5) Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Astfel, impozitul pe venit se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra diferentei dintre venitul brut si cota forfetara de 40% din venitul brut:
venit net = venitul brut 40% x venitul brut
impozitul pe venit = (venitul brut - 40% x venitul brut) x 10%.

Persoanele care obtin venituri prezentate la art. 155 lit. c) - h) (venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din asocierea cu o persoana juridica, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din investitii (dividende, tranzactii cu titluri, dobanzi, criptomonede, etc.), din alte surse), deci nu obtin venituri din activitati independente, nu sunt obligate sa estimeze CASS si nu se incadreaza la prevederea cu CASS minim. Prin urmare, nu platesc CASS si nu trebuie sa depuna Declaratia unica daca obtin venituri sub plafonul de 6 salarii minime pe economie.

Daca venitul net este mai mic de 6 salarii minime, adica sub 19.800 lei, nu se datoreaza CASS.

Daca venitul net este intre 6 salarii si 12 salarii minime, adica intre 19.800 lei si 39.600 lei, se datoreaza CASS in suma de 1.980 lei.

Daca venitul net este intre 12 salarii si 24 salarii minime, adica intre 39.600 lei si 79.200 lei, se datoreaza CASS inn suma de 3.960 lei.

Daca venitul net este peste plafonul de 24 salarii minime, adica peste 79.200 lei, se datoreaza CASS in suma de 7.920 lei.

CAS:
Potrivit art. 148 alin. (1), (2) si (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal,

(1) Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitatile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (4), daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.

(2) ncadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara sau de cel putin 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente determinate potrivit art. 68 si 69, a venitului brut realizat in baza contractelor de activitate sportiva potrivit art. 681, precum si a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala determinate potrivit art. 72 si 73, care se estimeaza a se realiza in anul curent.
(...)

(4) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:

a) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;

b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara;.

Referitor la CASS, potrivit art. 154 alin. (1) lit. h 1) din acelasi act normativ, Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate: (...) h 1) persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala;

Asadar, in cazul in care persoana fizica are calitatea de salariat, pentru veniturile din drepturi de autor nu datoreaza CASS, indiferent de suma acestora, fiind exceptata de la plata.

Raspuns oferit in luna mai 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X