Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Ce aspecte sa aveti in vedere despre activele corporale si necorporale

Data actualizarii: 13 Noiembrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce aspecte sa aveti in vedere despre activele corporale si necorporale
imobilizari corporaleimobilizari necorporalemijloace fixeconditii imobilizari corporale

Imobilizarile unei companii sunt atat corporale, cat si necorporale. Imobilizarile corporale (cele care au o forma fizica) constau in terenuri, echipamente, constructii, masini, utilaje, mobilier etc. Spre deosebire de acestea, imobilizarile necorporale nu exista fizic si se refera, in principal, la brevete, fondul comercial, marci comerciale si altele.

Evidenta mijloacelor fixe se tine cu ajutorul urmatoarelor documente:

  • Registrul numerelor de inventar – prin care se atribuie fiecarui mijloc fix un numar de inventar la data intrarii in patrimoniu prin achizitionare, construire, confectionare, transfer etc. (cu exceptia celor luate in chirie);
  • Fisa mijlocului fix – care contine toate informatiile despre mijlocul fix, numarul de inventar, documentul cu care a fost achizitionat, valoarea de intrare, grupa din care face parte, codul de clasificare, data darii in folosinta, durata normala de functionare, cota de amortizare si data amortizarii complete;
  • Bonul de miscare a mijloacelor fixe;
  • Procesul verbal de scoatere din functiune – pentru casarea mijloacelor fixe.


In functie de politicile contabile stabilite la nivelul fiecarei societati, pentru ca imobilizarile corporale sa poata fi recunoscute drept active, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

- sa fie detinute si utilizate de catre o societate in productia proprie de bunuri sau prestarii de servicii, pentru inchiriere la terti sau pentru scopuri administrative si
- sa fie utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.

Din punct de vedere fiscal, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, mijlocul fix reprezinta orice imobilizare corporala care:

  • este detinuta pentru a fi utilizata in productia sau livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative;
  • are o durata de utilizare mai mare de un an;
  • are o valoare fiscala egala sau mai mare de 2.500 lei la data intrarii in patrimoniu.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili: afla clar, simplu si la obiect cum se aplica regulile specifice pentru toate tipurile de operatiuni TVA intalnite in activitatea ta. Detalii aici >>

Astfel, daca o entitate achizitioneaza active de natura mijloacelor fixe cu valoare de intrare de pana la 2.500 lei, are posibilitatea sa le inregistreze:

- fie ca o achizitie de materiale de natura obiectelor de inventar pe care le poate da in consum, la data achizitiei;


- fie sa inregistreze achizitia in categoria de active imobilizate, tinand cont de natura acestora, pe care le amortizeaza pe durata normala de utilizare, conform prevederilor art. 28 alin. (21) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare.

Duratele normale de utilizare sunt cele adoptate prin H.G. nr. 2.139/2004, cu modificarile ulterioare, pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.

Amintim si faptul ca, pentru achizitiile de active necorporale, cum sunt licentele, brevetele, concesiunile si alte drepturi de proprietate intelectuala, legiuitorul nu a stabilit o valoare minima de la care acestea indeplinesc conditia de active imobilizate necorporale. Astfel, fiecare operator economic poate sa isi stabileasca prin procedura contabila in ce conditii si de la ce valoare va inregistra in contabilitate un activ necorporal.

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X