email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deconturi de TVA precompletate de la 1 august 2024: MFP a pregatit procedura de implementare [DOCUMENT]

Deconturi de TVA precompletate de la 1 august 2024: MFP a pregatit procedura de implementare [DOCUMENT]
e-tvadecont precompletat e-tva

MFP a publicat in sectiunea "Transparenta Decizionala" un Proiect de OUG ce cuprinde procedura de implementare a decontului precompletat RO e-TVA si modul de guvernanta raportat la atributiile autoritatilor implicate in gestionarea acestuia. Decontul precompletat RO e-TVA contine date si informatii privind operatiunile economice declarate de catre persoanele impozabile si transmise in sistemele informatice ale Ministerului Finantelor si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Sistemul RO e-TVA va fi aplicat de la 1 august 2024

Decontul precompletat RO e-TVA se implementeaza cu data de 1 august 2024 pentru operatiunile efectuate incepand cu data de 1 iulie 2024 de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA.

Acesta se transmite, pentru fiecare perioada fiscala de raportare, persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, prin intermediul Spatiului privat virtual, pana la data de 20 inclusiv a fiecarei luni urmatoare incheierii perioadei fiscale.

Dupa primirea decontului precompletat RO e-TVA, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA verifica datele si informatiile precompletate in concordanta cu operatiunile impozabile realizate si starea de fapt fiscala. Indiferent de primirea decontului precompletat RO e-TVA, persoana impozabila are obligatia de a transmite decontul de taxa pe valoarea adaugata pana la termenul prevazut de lege.

In situatia in care dupa depunerea decontului de taxa pe valoarea adaugata de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, se identifica diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de taxa pe valoarea adaugata, Agentia Nationala de Administrare Fiscala notifica persoana impozabila prin intermediul Spatiului privatvirtual. Prin diferente semnificative se inteleg valorile care depasesc pragul de semnificatie ce indeplineste conditiile cumulative de minim 20% in cota procentuala si o valoare absoluta de minim 1.000 lei, rezultate din compararea valorilor inscrise in randurile din decontul de taxa pe valoarea adaugata depus de persoana impozabila, cu cele corespunzatoare randurilor din decontul precompletat RO e-TVA.

Identificarea diferentelor semnificative se realizeaza pe baza sumelor inscrise in coloana „TVA” din decontul de taxa pe valoarea adaugata depus de persoana impozabila si decontul precompletat. In situatia in care nu exista obligatia completarii taxei pe valoarea adaugata din decontul de taxa pe valoarea adaugata, verificarile se realizeaza prin compararea sumelor inscrise in coloana „Valoare”.

Dupa identificarea diferentelor semnificative, se transmite formularul electronic de notificare „Diferente operatiuni impozabile RO e-TVA” in Spatiul privat virtual, iar persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are obligatia transmiterii formularului electronic denumit Nota justificativa privind diferente RO eTVA prin mijloacele electronice, ca rezultat al verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate. Agentia Nationala de Administrare Fiscala analizeaza Nota justificativa privind diferente RO e-TVA si dispune masurile legale in conformitate cu competentele atribuite si obiectivele actului normativ propus.

Totodata actul normativ reglementeaza transmiterea, in baza analizei de risc efectuate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, a formularului „Diferente operatiuni impozabile RO e-TVA” si in situatia in care diferentele identificate sunt sub pragul de semnificatie.

Termenul de transmitere a Notei justificative privind diferente RO e-TVA este de 10 zile de la data primirii notificarii Diferente operatiuni impozabile RO e-TVA.

e-TVA: Sanctiuni aplicabile

De asemenea, se stabilesc sanctiunile aplicabile in cazul netransmiterii Notei justificative privind diferente RO e-TVA sau a nerespectarii termenul legal de transmitere a acesteia. Suplimentar, actul normativ reglementeaza faptul ca nefurnizarea sau furnizarea partiala a informatiilor solicitate prin Nota justificativa privind diferente RO e-TVA, reprezinta indicator de risc fiscal privind nivelul de declarare al taxei pe valoare adaugata. In functie de nivelul riscului fiscal al persoanei impozabile, stabilit pe baza analizei de risc, aceasta poate face obiectul inspectiei fiscale sau controlului antifrauda. De asemenea, se stabilesc si alte situatii in care persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prezinta risc de rambursare necuvenita a TVA, in plus fata de cele deja prevazute la art. 169 alin. (4) din Codul de procedura fiscala.

"Constituie contraventie si se pedepseste cu amenda intre 2.000 lei si 10.000 lei daca potrivit legii nu este savarsita in alte conditii incat sa constituie infractiune neindeplinirea obligatiilor persoanei impozabile, prevazute la art. 6 alin. (1) si alin. (5).
Nefurnizarea sau furnizarea partiala a informatiilor solicitate prin Nota justificativa privind diferente RO e-TVA pentru clarificarea diferentelor intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de taxa pe valoarea adaugata, reprezinta indicator de risc fiscal privind nivelul de declarare al taxei pe valoare adaugata.
Selectarea persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA ce urmeaza a fi supuse inspectiei fiscale sau controlului antifrauda se realizeaza in functie de nivelul riscului fiscal stabilit pe baza analizei de risc.", se arata in Proiectul MFP. 

Decontul precompletat RO e-TVA nu constituie titlu de creanta in sensul Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare si nu genereaza obligatii fiscale in sarcina persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA.

In vederea stabilirii cadrului de guvernanta, actul normativ prevede institutiile responsabile pentru implementarea, dezvoltarea si gestionarea Sistemul informatic national RO e-TVA, precum si atributiile fiecareia.

De asemenea, se reglementeaza constituirea Comitetul National pentru Decontul precompletat RO e-TVA, precum si atributiile acestuia.
Se creeaza premisele simplificarii declaratiilor fiscale pe care persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA au obligatia sa le completeze si sa le transmita Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in situatia operationalizarii complete a facturarii electronice in Romania.
De asemenea, se are in vedere si modificarea Codul fiscal in vederea adoptarii masurilor necesare realizarii precompletarii decontului de TVA in termenul prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 116/2023 privind unele masuri pentru gestionarea si evidentierea veniturilor curente ale bugetului public prin implementarea unor proiecte de digitalizare. 

Proiectul de OUG privind procedura e-TVA poate fi consultat aici >>

Foto: pexels.com


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

[LIVE] Participati la Conferinta Nationala de Contabilitate din 2 Iulie


Va invitam la Video Conferinta
Nationala de Fiscalitate si Contabilitate


Atentie! Video Conferinta din 2 iulie 2024 de la Bucuresti
va fi transmisa LIVE pe Internet! 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
e-tvadecont precompletat e-tva


Data aparitiei: 20 Iunie 2024

Votati articolul "Deconturi de TVA precompletate de la 1 august 2024: MFP a pregatit procedura de implementare [DOCUMENT]":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

X