Obligativitatea existentei unui manual de politici contabile este prevazuta de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin precizarea obligatiei dezvoltarii politicilor si procedurilor contabile prevazute de reglementarile contabile date in aplicarea Legii contabilitatii.
In aplicarea reglementarilor contabile, societatile trebuie sa dezvolte politici contabile proprii care se aproba de administratori, potrivit legii. In cazul persoanelor juridice care nu au administratori, politicile contabile se aproba de persoanele care au obligatia gestionarii societatii respective.
1. Manualul este necesar pentru a evita amenzile
Potrivit prevederilor art. 41 din Legea contabilitatii republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nerespectarea reglementarilor cu privire la aprobarea politicilor si procedurilor contabile prevazute de legislatie constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 4.000 lei.
2. Manualul este necesar pentru a asigura o baza unica de aplicare a tratamentelor contabile
Prin existenta unui manual al politicilor contabile se asigura faptul ca orice persoana nou angajata isi va insusi manualul politicilor contabile si va avea mai putine nelamuriri referitoare la operatiunile contabile pe care trebuie sa le realizeze. Manualul de politici contabile, fiind aprobat de catre administratori, preia din raspunderea contabilului in privinta interpretarii si a analizarii fiecarei tranzactii si operatiuni economice si a identificarii tratamentului contabil adecvat.
3. Manualul este necesar pentru asigurarea coerentei si conformitatii aplicarii reglementarilor contabile in cadrul societatii
Manualul este elaborat de catre persoanele care aplica reglementarile contabile (director economic, contabili, salariati ai departamentelor de contabilitate, financiar) si aprobat de catre administrator.
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
In aplicarea reglementarilor contabile, societatile trebuie sa dezvolte politici contabile proprii care se aproba de catre administratori sau de catre persoanele care au obligatia gestionarii societatii respective.
Avand in vedere ca, de multe ori, administratorii nu au timpul efectiv necesar, si ca aplicarea si cunoasterea legislatiei contabile este apanajul contabililor, al angajatilor din departamentul financiar-contabil, redactarea manualului politicilor contabile aplicabil societatii revine acestora.
Manual de politici contabile, 100% editabil
Expertii Rentrop&Straton va pun acum la dispozitie lucrarea - instrument: Manual de Politici Contabile!
Gandita si orientata special pentru a va veni in ajutor, lucrarea va ofera acum urmatoarele avantaje:
• 42 de modele de politici contabile
- 100% editabile, usor de personalizat si printat rapid
- respecta fidel cerintele legislative
- elimina riscul erorilor si al omisiunilor in inregistrarile dvs. fiscal-contabile
• formatul pe stick de memorie permite accesul imediat cu doar 1 simplu click, oricand si de oriunde
• poate fi achizitionata si in varianta online, vizualizarea fiind posibila imediat dupa achitarea comenzii.
Comandati acum exemplarul dvs. din Manual de Politici Contabile! Va bucurati de:
- siguranta deplina a actiunilor dvs.
- munca usoara si rapida, fara stres
- protectie impotriva amenzilor ANAF
Foto: pixabay.com