Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

Intocmim set de politici contabile si in cazul aplicarii sistemului simplificat?

Data aparitiei: 03 Iulie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
decontaresistem simplificatOMFP nr. 3.055/2009manual politici contabile
In cazul aplicarii sistemului simplificat de contabilitate se mentine obligatia intocmirii, aprobarii, implementarii si actualizarii politicilor contabile ale companiei.

Politicile contabile reprezinta principiile, bazele, conventiile, regulile si practicile specifice aplicate de o entitate la intocmirea si prezentarea situatiilor financiare anuale simplificate. Administratorii entitatii trebuie sa aprobe politici contabile pentru operatiunile derulate, inclusiv proceduri proprii pentru situatiile prevazute de legislatie. La elaborarea politicilor contabile entitatile au in vedere specificul si complexitatea activitatii desfasurate.

Incepand cu aprilie 2011 la modificarea Legii contabilitatii nr. 82/1991 s-a introdus drept contraventie la art. 41 si nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice
cu privire la aprobarea politicilor si procedurilor contabile prevazute de legislatie. Aceasta contraventie se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 4.000 lei.

Diferente privind regulile de baza de evaluare a elementelor in sistemul simplificat fata de O.M.F.P. nr. 3.055/2009:

Nu am regasit diferente majore privind regulile de evaluare a elementelor contabile intre sistemul aplicat de firme potrivit Ordinului nr. 3.055/2009 si sistemul simplificat. Mentionam totusi ca evaluarea elementelor valutare se poate efectua nu neaparat lunar, ci astfel:

La finele fiecarei perioade pentru care se intocmeste declaratia privind impozitul pe profit/venit, disponibilitatile in valuta si alte valori de trezorerie, cum sunt titluri de stat in valuta, acreditive si depozite in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a perioadei in cauza.

Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz. La finele fiecarei perioade pentru care se intocmeste declaratia privind impozitul pe profit/venit, creantele si datoriile in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a perioadei in cauza.
Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.

Prevederile de mai sus se aplica si creantelor si datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute. In acest caz, diferentele inregistrate se recunosc in contabilitate la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, dupa caz.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X