Politicile contabile reprezinta principiile, bazele, conventiile, regulile si practicile specifice aplicate de o entitate la intocmirea si prezentarea situatiilor financiare anuale simplificate. Administratorii entitatii trebuie sa aprobe politici contabile pentru operatiunile derulate, inclusiv proceduri proprii pentru situatiile prevazute de legislatie. La elaborarea politicilor contabile entitatile au in vedere specificul si complexitatea activitatii desfasurate.
Incepand cu aprilie 2011 la modificarea Legii contabilitatii nr. 82/1991 s-a introdus drept contraventie la art. 41 si nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice
cu privire la aprobarea politicilor si procedurilor contabile prevazute de legislatie. Aceasta contraventie se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 4.000 lei.
Diferente privind regulile de baza de evaluare a elementelor in sistemul simplificat fata de O.M.F.P. nr. 3.055/2009:
Nu am regasit diferente majore privind regulile de evaluare a elementelor contabile intre sistemul aplicat de firme potrivit Ordinului nr. 3.055/2009 si sistemul simplificat. Mentionam totusi ca evaluarea elementelor valutare se poate efectua nu neaparat lunar, ci astfel:
La finele fiecarei perioade pentru care se intocmeste declaratia privind impozitul pe profit/venit, disponibilitatile in valuta si alte valori de trezorerie, cum sunt titluri de stat in valuta, acreditive si depozite in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a perioadei in cauza.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Examen Consultant Fiscal 2024
Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz. La finele fiecarei perioade pentru care se intocmeste declaratia privind impozitul pe profit/venit, creantele si datoriile in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a perioadei in cauza.
Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.
Prevederile de mai sus se aplica si creantelor si datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute. In acest caz, diferentele inregistrate se recunosc in contabilitate la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, dupa caz.