Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

Declaratia de trezorerie pentru ONG-uri: Formularul se depune odata cu situatiile financiare anuale [Proiect ANAF]

Data aparitiei: 04 Februarie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Declaratia de trezorerie pentru ONG-uri: Formularul se depune odata cu situatiile financiare anuale [Proiect ANAF]
Declaratia de trezorerieDeclaratia privind situatia de trezorerie

Potrivit art. 34 alin. (31) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele juridice fara scop patrimonial, care in exercitiul financiar de raportare au primit sume de natura celor prevazute de lege, indiferent de valoarea cumulata a acestora, intocmesc o declaratie care insoteste situatiile financiare anuale si evidentiaza sumele astfel primite, respectiv utilizate.

Pentru exercitiul financiar al anului 2023, formatul acestei declaratii a fost stabilit prin Ordinul ministrului finantelor nr. 470/2024 cu privire la raportarea informatiilor referitoare la finantarile primite de persoanele juridice fara scop patrimonial.

Prin acelasi ordin s-a prevazut posibilitatea depunerii unei Declaratii simplificate privind situatia de trezorerie, daca sumele prevazute de legea contabilitatii nu au depasit suma de 100.000 lei.

Declaratia privind situatia de trezorerie: Intocmire si depunere

Prin prezentul proiect se reglementeaza aspectele care vizeaza formatul declaratiei mentionate, precum si conditiile de intocmire si depunere a acesteia. 

Astfel, in ceea ce priveste formatul declaratiei, se propune un format similar celui aplicabil pentru exercitiul financiar al anului 2023.
De asemenea, ca si in cazul exercitiului financiar al anului 2023, persoanele juridice fara scop patrimonial care, in cursul exercitiului financiar de raportare, au primit au primit sume de natura celor prevazute la art. 34 alin. (31) din legea contabilitatii in valoare cumulata de maximum 100.000 lei, pot intocmi o Declaratie simplificata privind situatia de trezorerie.

Formatele stabilite prin proiectul de ordin urmeaza a se folosi incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar al anului 2024.

Declaratia privind situatia de trezorerie se depune odata cu situatiile financiare anuale, folosind programul de asistenta, pus la dispozitie gratuit de catre Ministerul Finantelor pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. 

Contabilizarea impozitului minim pe cifra de afaceri in cazul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit

Mai mult, noul proiect de Ordin are in vedere aspecte referitoare la contabilizarea impozitului minim pe cifra de afaceri in cazul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit. 

Reglementarile contabile aplicabile operatorilor economici cuprind prevederi distincte cu privire la contabilizarea de catre membrii unui grup fiscal, a impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.



Nu sunt cuprinse, insa, prevederi exprese referitoare la contabilizarea cheltuielii totale cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri datorat de grupul fiscal, asa cum este cazul contabilizarii cheltuielii totale cu impozitul pe profit datorat de grupul fiscal. 

Prin prezentul proiect se mentioneaza ca, in cazul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, definit potrivit Codului fiscal, cheltuiala totala cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri datorat de grupul fiscal se inregistreaza de catre persoana juridica responsabila.

Functiunea contului 697 

La capitolul 16 „Functiunea conturilor”, functiunea contului 697 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Contul 697 „Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri”
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal.
 In debitul contului 697 „Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri” se inregistreaza:
- valoarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri (contul 441).

In cazul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, definit potrivit Codului fiscal, persoana juridica responsabila inregistreaza in debitul contului 697 „Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri” cheltuiala totala cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri datorat de grupul fiscal.”

Proiectul ANAF poate fi consultat AICI >>









Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X