Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
Pentru veniturile din dividende distribuite dupa data de 1 ianuarie 2025, cota de impozit este de 10%. Beneficiarii dividendelor pot fi persoane fizice (romane si/sau nerezidente) si persoane juridice (romane si/sau straine).
Potrivit prevederilor art. 43 din Legea nr. 227/2015, o persoana juridica romana care plateste dividende catre o persoana juridica romana are obligatia sa retina, sa declare si sa plateasca impozitul pe dividende catre bugetul de stat.
Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut platit persoanei juridice romane. Impozitul pe dividende retinut se declara si se plateste la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul.
Prin exceptie, daca dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende aferent se plateste, dupa caz, astfel:
–pana la data de 25 ianuarie a anului urmator;
–pana la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat, urmator anului in care s-auaprobat situatiile financiare anuale.
Modificarea are in vedere faptul ca dividendele pot fi distribuite si in alte perioade decat cele in care sunt aprobate situatiile financiare. De exemplu, in exercitiul curent se pot distribui sume din profiturile anilor anteriori pentru care situatiile financiare au fost depuse deja la termenele prevazute.
Aceste prevederi nu se aplica pentru dividendele distribuite si neplatite pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora daca, in ultima zi a anuluifiscal respectiv, calendaristic sau modificat, dupa caz, sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
--> persoana juridica beneficiara a dividendelor:
(i) detine minimum 10% din titlurile de participare ale persoanei juridice romane care plateste dividendele, pe o perioada de un an implinit pana la data platii acestora inclusiv;
(ii) este constituita ca o „societate pe actiuni”, „societate in comandita pe actiuni”, „societate cu raspundere limitata”, „societate in nume colectiv”, „societate in comandita simpla” sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflate sub incidenta legislatiei romane;
(iii) plateste, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit;
--> persoana juridica care plateste dividendele:
(i) este constituita ca o „societate pe actiuni”, „societate in comandita pe actiuni”, „societate cu raspundere limitata”, „societate in nume colectiv”, „societate in comandita simpla” sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflate sub incidenta legislatiei romane;
(ii) plateste, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit.
Modificarea reglementarilor privind neimpozitarea dividendelor distribuite intre persoanele juridice a urmarit preintampinarea declansarii unei actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor de stat membru al Uniunii Europene (procedura de infringement).
Ca urmare, incepand din anul 2022 trebuie sa se asigure un tratament fiscal egal pentru dividendele platite de o persoana juridica romana atat unei persoane juridice romane, cat si unei persoane juridice rezidente in UE.
Modificarile respective au fost prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in data de 15 iulie.
Asa cum se prezinta si in Nota de fundamentare a O.G. nr. 16/2022, ca urmare a modificarilor introduse, sub cerinta expresa a UE referitoare la aplicarea prevederilor Directivei 2011/96/UE si persoanelor juridice romane platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, se asigura un regim national de scutire, egal si echitabil, pentru dividendele interne si transfrontaliere, platite de un rezident roman, in situatii comparabile.
Acelasi regim fiscal se aplica si in cazul in care filiala este persoana juridica rezidenta intr-un stat membru (art. 24 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal).
Asociatul – persoana juridica romana isi inregistreaza in evidenta contabila veniturile din dividende:
5121 = 7611
„Conturi la banci in lei”„Venituri din actiuni detinute la entitatile afiliate”
Veniturile primite de asociatul persoana juridica romana sunt inregistrate in contul de venituri financiare si, din punct de vedere fiscal, acestea sunt considerate venituri neimpozabile la calculul rezultatului fiscal (art. 23 lit. a) din Legea nr. 227/2015).
Veniturile financiare primite se regasesc in contul de profit si pierdere, iar profitul realizat de asociatul persoana juridica va fi repartizat, potrivit hotararii adunarii generale, persoanelor fizice asociate. In felul acesta se realizeaza numai impozitarea la nivelul persoanelor fizice.
Modificarile Codului Fiscal si ale Codului de Procedura Fiscala, acum pe intelesul dvs.! Consilier Taxe si Impozite pentru contabili contine explicatii, atentionari si modele de calcul, plus solutii la probleme actuale intalnite in practica, precum si impactul pe care legislatia fiscala il are asupra activitatii contabile.
O persoana juridica romana primeste in anul 2025 dividende in suma de 10.000 lei, aferente titlurilor departicipare detinute in procent de 25% la o alta societate pentru o perioada mai mare de un an.
Dividendele primite sunt inregistrate in contul de venituri financiare.
Pentru anul 2025, societatea isi stabileste rezultatul fiscal pe baza veniturilor si cheltuielilor inregistrate in evidenta contabila.
Consideram ca a realizat venituri totale de 35.000 lei, cheltuieli totale de 18.000 lei, din care nedeductibile 3.000 lei.
Calculul impozitului pe profit:
(Vt – V neimp.) – (Ch t – Ch ded.) = (35.000 –10.000) – (18.000 – 3.000) = 10.000
10.000 x 16% = 1.600
10.000 – 1.600 = 8.400
Inchiderea de luna si de exercitiu financiar Reguli de baza si proceduri obligatorii
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Administratorul unei persoane juridice romane, domnul Milea, primeste in cursul trim. II 2025 sume sub forma de dividende aferente anilor 2023–2024, de la o societate la care detine parti sociale.
In evidenta contabila a societatii la care domnul Milea este administrator se efectueaza inregistrarea
5121 „Conturi la banci in lei” = 7611 „Venituri din actiuni detinute la entitati afiliate”.
Repartizarea dividendelor catre asociat s-a inregistrat prin notele 7611 „Venituri din actiuni detinute laentitati afiliate” = 457 „Dividende de plata” si 457 „Dividende de plata” = 4461 „Alte impozite, taxe sivarsaminte asimilate”.
Ceea ce trebuie lamurit in aceasta speta este daca sumele primite de asociatul societatii trebuiau sa afecteze situatia financiara si fiscala a entitatii.
Asa cum se descrie operatiunea, dividendele primite de administratorul persoana fizica Milea reprezinta venituri din investitii pentru care se aplica si se retine impozitul de 10% de catre persoana juridica la care se detin partile sociale.
Atunci cand adunarea generala a asociatilor din societatea respectiva stabileste repartizarea pentru dividende a profiturilor, se fac urmatoarele inregistrari in evidenta contabila a acesteia:
1171/anii 2023 – 2024 = 457
„Rezultatul reportat „Dividende de plata”
reprezentand profitul
nerepartizat sau pierderea
neacoperita”
457 = %
„Dividende de plata” 5311 „Casa in lei”
446 „Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate”
Plata impozitului se inregistreaza:
446 = 5121
„Alte impozite, taxe „Conturi la banci in lei”
si varsaminte asimilate”
De retinut este faptul ca aceste inregistrari se efectueaza numai de catre societatea la care domnul Milea detine participatiile.
Pentru dividendele primite, acesta va completa si va depune, in nume personal, declaratia unica.
Declaratia unica se completeaza si se depune de fiecare persoana fizica individual, in functie de situatia personala a veniturilor realizate si de anul ridicarii dividendelor, raportat la plafonul de 12 salarii minime brute pe tara, din anul respectiv.
Impozitul pe dividende retinut la sursa de catre platitorul de venit se declara in formularul 100 in luna urmatoare platii venitului (de societatea care a platit dividendele).
Inregistrarea 461 „Debitori diversi” = 7611 „Venituri din actiuni detinute la entitatile afiliate” se efectueaza numai in cazul in care societatea detine titluri la firma de la care domnul Milea a primit dividende.
Veniturile din „ct. 7611” nu sunt ale societatii, ci ale domnului Milea, cel care este asociat la cealalta societate.
Nici celelalte inregistrari nu trebuiau efectuate (7611 = 457, 457 = 4461) din aceleasi considerente.
Ceea ce este de mentionat este faptul ca sumele primite de domnul Milea, in nume personal, de la o alta societate nu se inregistreaza in contabilitatea firmei al carei administrator este. Acesta poate primi dividende de la societatea pe care o administreaza numai in cazul in care are si calitatea de asociat.
O persoana juridica X detine actiuni la firma Y in procent de 99,90%.
In cursul anului 2025, firma Y repartizeaza dividende actionarului majoritar, firma X, aferente exercitiului incheiat.
Intrebarea este: „cine retine si vireaza impozitul pe dividende?”
Pentru a formula raspunsul se porneste de la acceptiunea legii fiscale cu privire la dividend, si anume de la faptul ca acesta reprezinta o distribuire, in bani si/sau in natura, efectuata de o persoana juridica asociatilor sai, ca urmare a detinerii de titluri de participare la capitalul social.
Cota de impozit care se aplica asupra sumelor brute repartizate asociatului persoana juridica difera in functie de procentul de participare a acestuia si de perioada de detinere a titlurilor la societatea care repartizeaza dividendele.
Dispozitiile art. 43 din Legea nr. 227/2015 reglementeaza, incepand cu anul 2016, faptul ca persoana juridica romana care distribuie dividende catre o alta persoana juridica romana are obligatia calcularii,retinerii, platii si declararii impozitului pe dividende. Impozitul se aplica asupra sumei brute.
Retinerea impozitului se face la data platii dividendelor, iar declararea se face pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a efectuat plata sau pana la 25 ianuarie, in cazul in care dividendele au fost distribuite si nu au fost platite pana la data de 31 decembrie a exercitiului in care s-au aprobat situatiile financiare (31.12.2024).
In situatia in care beneficiarul dividendelor (asociatul persoana juridica romana X) detine la data platii dividendelor 10% din titlurile de participare la societatea care le distribuie (Y), pe o perioada neintreruptade un an, atunci nu i se mai retine impozitul aferent.
Asociatul X isi inregistreaza in evidenta contabila veniturile din dividende:
5121 = 7611
„Conturi la banci in lei" „Venituri din actiuni detinute la entitatile afiliate”
Veniturile primite de asociatul persoana juridica romana X sunt inregistrate in contul de venituri financiare si, din punct de vedere fiscal, acestea sunt considerate venituri neimpozabile (art. 23 lit. a) dinLegea nr. 227/2015).
Veniturile financiare primite si inregistrate in anul 2025 se vor regasi in contul de profit si pierdere si, potrivit prevederilor contabile in vigoare, aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014, pct. 421 si urmatoarele,adunarea generala a asociatilor va hotari, dupa aprobarea situatiilor financiare, repartizarea profitului pedestinatii asociatilor persoane fizice.
Ca urmare, in cazul persoanelor juridice, niciuna dintre acestea nu retine impozitul pe dividende (atunci cand este datorat), deoarece fiecare isi inregistreaza distinct sumele de aceasta natura, ca venituri financiare, si aplica prevederile fiscale specifice.
Sarbatorim 30 de ani de Rentrop&Straton! Primiti CADOUL nostru: