Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Cum se impoziteaza veniturile din dobanzi: Cadrul legal si un caz concret

Data aparitiei: 16 Aprilie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum se impoziteaza veniturile din dobanzi: Cadrul legal si un caz concret
impozitare venituri din dobanzi

Veniturile sub forma de dobanzi pentru depozitele la vedere/conturi curente, precum si cele la depozitele clientilor, constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, se impun cu o cota de 10% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic. (Baza legala: art. 97 – Retinerea impozitului din veniturile din investitii).

Impozitare venituri din dobanzi - baza legala

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Impozitare venituri din dobanzi - baza legala

Impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de venituri la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului. Plata impozitului se face lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare inregistrarii in cont. Impozitul datorat se plateste integral la bugetul de stat.

Veniturile sub forma de dobanzi pentru depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobandite, contractele civile incheiate se impun cu o cota de 10% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic.

Pentru veniturile sub forma de dobanzi, impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de venituri la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului, respectiv la momentul rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire.

In situatia sumelor primite sub forma de dobanda pentru imprumuturile acordate pe baza contractelor civile, calculul impozitului datorat de catre platitorii de venit se efectueaza la momentul platii dobanzii. Plata impozitului pentru veniturile din dobanzi se face lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare inregistrarii/rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire, respectiv la momentul platii dobanzii, pentru venituri de aceasta natura, pe baza contractelor civile. Impozitul datorat se plateste integral la bugetul de stat.

Veniturile sub forma dobanzilor platite de societatea emitenta a valorilor mobiliare imprumutate, pe parcursul perioadei de imprumut inaintea restituirii acestora, se impun cu o cota de 10% din suma acestora, impozitul fiind final. Calculul si retinerea impozitului se efectueaza de platitorul de venit la data la care acestea sunt platite. Termenul de plata a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost platite contribuabilului indreptatit.

In situatia in care se constata elemente care genereaza modificarea veniturilor din dobanzi si/sau a bazei de impunere aferente veniturilor unei persoane fizice, pentru care platitorul de venit a efectuat calculul impozituluipe venit, stabilirea diferentelor de impozit se efectueaza la data constatarii elementelor care genereaza modificarea. Regularizarea diferentelor de impozit se efectueaza de catre platitorul de venit incepand cu luna constatarii.
Nu se datoreaza contributii sociale in cazul veniturilor din dobanzi si nu se depune Declaratia unica in acest caz.

NOU! Va oferim informatii complete privind impozitarea TUTUROR tipurilor de venituri in 2025! Parcurgeti acum Carte Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor! Contine toate modificarile introduse de OUG 156/2024, OUG 138/2024 si OUG 128/2024! Detalii aici >>

Impozitarea veniturilor din dobanzi realizate de nerezidenti - Studiu de caz

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Impozitarea veniturilor din dobanzi realizate de nerezidenti - Studiu de caz

Intrebare: "O firma din Romania a primit un imprumut de la o persoana juridica afiliata nerezidenta, cu rezidenta in India. Imprumutul este purtator de dobanda.

La restituirea imprumutului si plata dobanzii, se retine impozit pe venitul nerezidentilor? Trebuie sa prezinte certificat de rezidenta fiscala din India? Care este cota de impozit pe dobanda aplicata? Impozitul retinut se declara in D100 ca impozit pe venitul din dobanzi sau ca impozit pe venitul nerezidentilor?"

Raspuns: Din perspectiva impozitului pe veniturile din Romania realizate de nerezidenti, veniturile din dobanzi realizate de catre persoana juridica nerezidenta care acorda imprumutul fac obiectul impunerii in Romania fiind aplicabile prevederile art. 223 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. Veniturile brute vor fi supuse impozitului in cota de 16% potrivit art. 224 alin. (4) lit. d).

Conform art. 224 alin. (5) din Codul fiscal, platitorul de venit va avea obligatia calculului, retinerii si virarii impozitului astfel determinat care va fi platit pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a avut loc plata venitului (a dobanzi, in speta), impozitul facand obiectul Declaratiei 100 avand acelasi termen de depunere. In cuprinsul Declaratiei privind obligatiile de plata la bugetul de stat 100, aprobata prin OPANAF nr. 193/2025, platitorul de venit va declara impozitul pe veniturile din Romania realizate de nerezidenti reglementat de Titlul VI din Codul fiscal cu mentiunea mai apoi a naturii precise a sursei impozitului respectiv venituri din dobanzi.

In cazul in care societatea care realizeaza venitul din dobanzi este rezidenta fiscal in India urmeaza sa prezinte certificatul de rezidenta fiscala catre societatea romana platitoare a venitului pentru a face aplicarea dispozitiilor Conventiei pentru evitarea dublei impuneri dintre Romania si India, ratificata prin Legea nr. 329/2013.

Prezentarea certificatului de rezidenta fiscala nu este obligatorie ci ea asigura aplicarea Conventiei cu o cota de retinere la sursa mai mica si cu posibilitatea evitarii dublei impuneri asupra venitului realizat atat in statul de sursa cat si in statul de rezidenta. In cazul in care certificatul de rezidenta nu este prezentat pana la data platii venitului cota retinuta va fi cea din Codul fiscal, de 16%, urmand va impozitul sa fie regularizat la nivelul de 10% in cazul in care persoana juridica nerezidenta prezinta certificatul de rezidenta fiscala in cadrul termenului de prescriptie de 5 ani prevazut de Codul de procedura fiscala.

In conformitate cu art. 11 paragraf 2 din Conventie venitul din dobanzi realizat de persoana juridica rezidenta in India din sursa din Romania va face obiectul impunerii in Romania la data platii venitului cu o cota de 10% din venitul brut incasat, cu obligatiile de plata si declarare prevazute mai sus.

In temeiul art. 223 din Conventie rezidentul fiscal in India va beneficia de o deducere din impozitul datorat in statul sau de rezidenta la nivelul unei sume egale cu impozitul pe venit platit in Romania pe baza certificatul eliberat in acest sens de autoritatile fiscale romane.
 
Sub aspectul dobanzii datorate in cadrul unor astfel de operatiuni urmeaza a fi avute in vedere eventuale raporturi de afiliere dintre cele doua persoane juridice perspectiva definitiei date persoanelor afiliate la art. 7 pct. 26 din Codul fiscal.
Una dintre consecintele existentei raporturilor de afiliere dintre doua persoane este aceea ca in temeiul art. 11 alin. (2) din Codul fiscal in cadrul unei tranzactii intre persoane romane si persoane nerezidente afiliate, precum si intre persoane romane afiliate, autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre persoane, dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor sau al serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei.
 


In conformitate cu prevederile art. 108 alin. (2) din Codul de procedura fiscala in vederea documentarii respectarii principiului valorii de piata contribuabilul/platitorul care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate are obligatia sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer. La solicitarea organului fiscal central competent contribuabilul/platitorul are obligatia de a prezenta dosarul preturilor de transfer.

Cuantumul tranzactiilor pentru care contribuabilul/platitorul are obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer, termenele pentru intocmirea acestuia, continutul dosarului preturilor de transfer, precum si conditiile in care se solicita acesta sunt aprobate prin OPANAF nr. 442/2016. Plafonul tranzactiilor pentru care nu este necesara intocmirea Dosarului este de 50.000 euro, in cazul dobanzilor incasate/platite pentru serviciile financiare, calculat la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a anului fiscal.

Partile urmeaza sa aiba in vedere pregatirea Dosarul preturilor de transfer sau sa documenteze de o alta maniera pretul de piata pentru dobanzile platite.

Concluzie

In concluzie, in vederea documentarii respectarii principiului valorii de piata astfel cum este definit solutia este ca partile semnatare ale contractelor de imprumut sa convina de o maniera cat mai transparenta asupra modului de formare a pretului(dobanzii) in raport cu pretul de piata aplicabil unor tranzactii similare dintre entitati independente.

Ca regula generala, stabilirea unei dobanzi pentru imprumutul acordat este necesara avand in vedere faptul ca intre entitati independente efectuarea unor astfel de operatiuni se face in contrapartida cu plata unor sume (sau alte avantaje) destinate sa acopere beneficiul nerealizat de catre imprumutator pe perioada imprumutului.









Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X