Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
Inregistrarea penalitatilor de intarziere in contabilitate nu este conditionata de emiterea unei facturi, in masura in care exista documente justificative care sa ateste existenta, cuantumul si acceptarea lor de catre partile implicate, in conformitate cu reglementarile contabile in vigoare.
Intrebare: "In cazul penalitatilor de intarziere prevazute prin contract este obligatorie emiterea unei facturi catre client pentru a le inregistra in contabilitate? Se pot inregistra doar pe baza unui calcul anexat si a notificarii transmise clientului sau este necesara in mod expres o factura, chiar daca penalitatile nu sunt purtatoare de TVA?"
Conform dispozitiilor Codului fiscal, Titlul VII – TVA:
Art. 270 alin. (2) lit. k) precizeaza ca nu constituie livrare de bunuri plata unor sume cu titlu de daune-interese sau despagubiri, acceptate de parti ca urmare a neexecutarii obligatiilor contractuale;
Art. 271 alin. (2) lit. b) mentioneaza in mod similar ca nu constituie prestare de servicii plata unor daune-interese acceptate de parti.
Asadar, penalitatile de intarziere stipulate intr-un contract si acceptate de parti nu intra in sfera TVA si, prin urmare, nu sunt purtatoare de TVA.
Avand in vedere ca penalitatile nu sunt aferente unei livrari/prestari si nu sunt supuse TVA, emiterea unei facturi nu este obligatorie, conform art. 319 alin. (20) din Codul Fiscal. Cu toate acestea, factura poate fi emisa optional, in scop de evidenta contabila si ca instrument de formalizare a creantei.
Conform OMFP nr. 1802/2014 privind reglementarile contabile aplicabile operatorilor economici, orice suma inregistrata in contabilitate trebuie sustinuta de documente justificative care sa reflecte realitatea economica a operatiunii.
In cazul penalitatilor de intarziere, urmatoarele documente sunt considerate justificative suficiente:
Pe baza acestor documente, penalitatile pot fi inregistrate in contabilitate la momentul certitudinii creantei (ex. data notificarii), in contul 7588 - Alte venituri din exploatare.
Asadar, nu este necesara emiterea unei facturi pentru penalitatile de intarziere contractuale care nu sunt purtatoare de TVA.
Acestea se pot inregistra in contabilitate pe baza notificarii si a documentelor justificative anexate, cu conditia sa fie prevazute expres in contract si sa fie comunicate clientului.
Emiterea facturii este optionala, dar poate fi utilizata ca mijloc suplimentar de formalizare a creantei.
Raspuns oferit in luna aprilie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Manualul de Politici Contabile a fost actualizat!
Manual de Politici Contabile va ofera acum urmatoarele avantaje:
• 42 de modele de politici contabile
- 100% editabile, usor de personalizat si printat rapid
- respecta fidel cerintele legislative
- elimina riscul erorilor si al omisiunilor in inregistrarile dvs. fiscal-contabile
• accesul imediat cu doar 1 simplu click, oricand si de oriunde
Articole similare
Penalitati de intarziere: Este obligatorie emiterea unei facturi pentru a le inregistra in contabilitate?Fara erori si fara stres: Ghidurile de care orice PFA are nevoie in 2025Obligativitatea E-FACTURA catre persoanele fizice: 4 aspecte cheie de retinutE-FACTURA B2B: Ce trebuie sa stiti despre transmiterea anexelor la facturile electroniceFacturi primite cu intarziere: Ce trebuie sa stiti despre deducerea TVA si D394Ultimele articole
Dublare TVA in cazul facturilor catre persoane fizice, pentru care s-au emis si bonuri: Atentie la corelarea dintre E-FACTURA si D394!Institutii publice: Reguli privind inregistrarea in scopuri de TVA si facturarea electronica [Ghid ANAF]Cartea Verde a Contabilitatii 2025: Ghidul tau cu explicatii si solutii pentru subiecte de actualitateE-FACTURA B2C: Noutati in 2025, sanctiuni si studii de cazImpozitul pe venit: 6 noutati majore pentru 2025