Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Masuri fiscale pregatite de Guvern: Cresteri de TVA, impozit pe dividende, taxe pentru jocuri de noroc, accize si impozit pentru banci [Proiect MF]

Data aparitiei: 03 Iulie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Masuri fiscale pregatite de Guvern: Cresteri de TVA, impozit pe dividende, taxe pentru jocuri de noroc, accize si impozit pentru banci [Proiect MF]
masuri fiscalemodificari fiscale 2025impozit divdendecrestere tva de la 1 august

Ministerul de Finante a publicat proiectul de lege care propune masuri pentru consolidarea sustenabilitatii financiare a Romaniei, prin limitarea cheltuielilor statului si cresterea veniturilor, astfel incat finantarea serviciilor publice destinate cetatenilor sa poata fi sustinuta din fonduri publice. In continuare, iata care sunt masurile fiscale avute in vedere de Guvernul Bolojan!

Taxa pe valoarea adaugata

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Taxa pe valoarea adaugata

In cadrul masurilor ce vizeaza consolidarea fiscala este prevazuta reasezarea TVA la doua cote si se propune:

- majorarea cotei standard de la 19% la 21%;

- eliminarea aplicarii cotei reduse de 5% si aplicarea unei cote reduse de 11%
pentru operatiunile supuse in prezent cotei reduse de 5%, respectiv pentru: livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste, serviciile constand in permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, livrarea de lemn de foc si livrarea de energie termica in sezonul rece, destinata anumitor categorii de consumatori;

- majorarea cotei reduse de TVA de la 9% la 11% pentru o gama mai restransa de bunuri si servicii, respectiv pentru: medicamente de uz uman, alimente destinate consumului uman, cu anumite exceptii, apa pentru irigatii, ingrasaminte si pesticide, servicii de alimentare cu apa si de canalizare, cladiri destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari, case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap, servicii de cazare si de restaurant/catering.

In perioada 1 august - 31 octombrie 2025, se vor monitoriza incasarile din sectorul HoReCa, iar in functie de rezultatul analizelor efectuate se va decide cu privire la cota de TVA ce urmeaza sa fie aplicata acestui sector.

--> Pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale pentru care nu se mai aplica cota redusa de TVA se prevad dispozitii tranzitorii, potrivit carora pe o perioada de un an se pot achizitiona locuintele cu cota redusa, in cazul in care au fost au fost incheiate pana la data de 1 august 2025 acte juridice intre vii care au ca obiect plata in avans pentru achizitionarea unei astfel de locuinte.

Totodata, se prevede ca persoanele fizice pot achizitiona o singura locuinta cu cota redusa daca nu au achizitionat incepand cu 1 ianuarie 2023 o locuinta cu cota redusa de TVA, alta decat cele prevazute la art. III alin. (1) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 16/2022, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit prevederilor tranzitorii de la acest articol din Ordonanta Guvernului nr. 16/2022, in anul 2023 persoanele fizice puteau achizitiona mai multe locuinte cu cota redusa cu o valoare de pana la 450.000 lei, exclusiv TVA, daca incheiasera anterior acte juridice intre vii pentru plata in avans a acestora, fara ca aceste achizitii sa afecteze posibilitatea persoanelor respective de a mai achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de TVA conform reglementarilor in vigoare, incepand cu data de 1 ianuarie 2023. 

Impozitul pe dividende

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Impozitul pe dividende

Se propune majorarea cotei de impozit de la 10% la 16% pentru dividendele distribuite intre persoane juridice romane incepand cu data de 1 ianuarie 2026/ prima zi a anului fiscal modificat care incepe in anul 2026, din considerente fiscal-bugetare.

Intrucat din profiturile anului 2025/anului modificat care incepe in anul 2025 se pot distribui, potrivit Legii nr. 31/1990 privind societatile, dividende in baza unor situatii financiare interimare intocmite in cursul anului, in baza acestui cadru legal se stabilesc reguli tranzitorii pentru dividendele distribuite, potrivit legii, in baza situatiilor financiare interimare intocmite in cursul anului 2025/anului fiscal modificat care incepe in anul 2025, propunandu-se, astfel, mentinerea cotei de 10% pentru aceste dividende.

Impozit suplimentar pentru institutiile de credit

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Impozit suplimentar pentru institutiile de credit

 Din considerente fiscal-bugetare, se propune majorarea cotelor de impozitare astfel:
 a) 4%, pentru perioada 1 iulie 2025 - 31 decembrie 2025 inclusiv;
 b) 4%, incepand cu data de 1 ianuarie 2026.

 
Totodata, se propun reguli pentru:
- calculul impozitului suplimentar incepand cu 1 iulie 2025;
- recalcularea impozitului pe cifra de afaceri, in cazul in care se inregistreaza erori definite potrivit reglementarilor contabile. 

Titlul IV - Impozitul pe venit si Titlul V - Contributii sociale obligatorii

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Titlul IV - Impozitul pe venit si Titlul V - Contributii sociale obligatorii

Se propun o serie de masuri fiscale, dupa cum urmeaza:

1. Modificarea regimului fiscal aplicabil veniturilor primite de persoanele fizice primite ca urmare a predarii deseurilor de metale feroase si neferoase si aliajele acestora, din patrimoniul personal

Avand in vedere constatarile organelor antifrauda fiscala si ale organelor de inspectie fiscala potrivit carora persoane fizice au predat societatilor comerciale controlate, in mod constant, deseuri din metale feroase si neferoase si aliajele care, potrivit inscrisurilor verificate (borderouri de cantar, tichete de cantar, adeverinte de primire si plata), provin din patrimoniul personal insa in realitate acest lucru nu poate fi posibil tinand cont de cantitatea si valoarea foarte mare, precum si deciziile instantelor de judecata care au admis contestatiile formulate de contribuabili impotriva deciziilor de impunere (spre ex. Decizia nr. 1040/2022 propuntata de Curtea de Apel Galati in dosarul nr. 803/91/2020), s-a conturat necesitatea modificarii regimului fiscal aplicabil veniturilor obtinute de persoanele fizice la predarea deseurilor din metale feroase si neferoase si aliajele din patrimoniul personal.

 Astfel, se propune modificarea prevederilor Codului fiscal referitoare la tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute de persoanele fizice, primite ca urmare a predarii deseurilor din patrimoniul personal, astfel:
- eliminarea din categoria veniturilor neimpozabile a veniturilor de orice fel, in bani sau natura, primite ca urmare a predarii deseurilor de metale feroase si neferoase si aliajele acestora, din patrimoniul personal;

- includerea veniturilor de orice fel, in bani sau natura, primite de persoanele fizice ca urmare a predarii deseurilor de metale feroase si neferoase si aliajele acestora, in categoria veniturilor din alte surse prevazute la art. 114 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru care operatorii economici au obligatia retinerii la sursa a impozitului pe venit.
 
2. Majorarea cotei de impozit de la 10% la 16% pentru dividendele distribuite incepand cu data de 1 ianuarie 2026.
 
3. Eliminarea obligatiilor de calcul, retinere la sursa si declarare a impozitului pe veniturile din dobanzi, din sarcina emitentilor, platitori de venituri, in cazul veniturilor din dobanzi obtinute de persoanele fizice rezidente, ca urmare a detinerii de obligatiuni emise de societati, persoane juridice rezidente in Romania, in baza unui prospect aprobat de autoritatea de reglementare competenta, pe pietele de capital din afara Romaniei. Obligatiile de calcul, declarare si plata a impozitului pe veniturile din dobanzi, se transfera in sarcina beneficiarului de venituri din dobanzi, persoana fizica rezidenta, care detine astfel de obligatiuni.

Prin urmare, veniturile din dobanzi platite de societatea emitenta si inregistrate in contul contribuabilului in cursul anului fiscal se impun cu o cota de 10% din suma acestora, impozitul fiind final.
Impozitul pe veniturile din dobanzi se calculeaza de contribuabili pe baza declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, iar plata acestuia se efectueaza la bugetul de stat pana la termenul legal de depunere a declaratiei.

Regimul fiscal nou instituit se aplica veniturilor platite de societatea emitenta si inregistrate in contul contribuabilului incepand cu data de 1 august 2025, indiferent de data emiterii obligatiunilor de societati, persoane juridice rezidente in Romania, pe piete de capital din afara Romaniei.

Masura are in vedere faptul ca, in cazul obligatiunilor emise de societati, persoane juridice rezidente in Romania pe piete de capital din afara Romaniei, emitentul nu detine si nu are acces la informatii privind beneficiarul efectiv al veniturilor din dobanzi, si pe cale de consecinta, nu isi poate indeplini obligatiile fiscale privind calculul, retinerea la sursa si declararea impozitului pe veniturile din dobanzi.
 
4. In cazul veniturilor obtinute din jocuri de noroc se propune mentinerea modalitatii de determinare a impozitului pe venit prin aplicarea unui barem de impunere cu transe de venit asupra fiecarui venit brut cu cote de impunere cuprinse intre 10% si 40 %. Astfel, baremul de impunere asupra fiecarui venit brut primit de un participant de la un organizator sau platitor de venituri din jocuri de noroc, se modifica dupa cum urmeaza:


In cazul veniturilor obtinute ca urmare a participarii la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine si lozuri cu valoare mai mare decat plafonul neimpozabil de 66.750 lei,
se propune ca impozitul datorat sa se determine prin utilizarea baremului aplicabil in cazul veniturilor din jocuri de noroc, asupra fiecarui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obtinut sa se scada suma de 12.350 lei.

 5. Se propune instituirea unui mecanism de colectare a contributiei de asigurari sociale de sanatate de la persoanele fizice care realizeaza venituri din pensii peste un anumit plafon, indiferent de categoria de pensie de care beneficiaza, respectiv pensie bazata pe contributia la sistemul public de pensii reglementat de Legea nr. 360/2023 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare,
pensie prevazuta de legi speciale (pensie de serviciu), pensie rezultata ca urmare a aderarii si contributiei la un sistem de pensii administrate privat sau la sisteme de pensii facultative.

Masura fiscala se aplica in mod coerent si unitar tuturor categoriilor de pensionari, cu respectarea principiilor fiscalitatii privind justetea impunerii si echitatea fiscala, potrivit caruia impozitele si taxele reglementate se bazeaza pe asigurarea ca sarcina fiscala a fiecarui contribuabil este stabilita pe baza puterii contributive, respectiv in functie de marimea veniturilor sau a proprietatilor acestuia. 

Astfel, se propune eliminarea facilitatii de exceptare de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, pentru partea ce depaseste suma lunara de 3.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie.

In cazul veniturilor din pensii, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta partea ce depaseste suma lunara de 3.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie.

In vederea determinarii impozitului pe venitul din pensii, venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 de lei si, dupa caz, a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata. 

Spre exemplificare, prezentam calculul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate in cazul aplicabil unui contribuabil care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, comparativ cu cel al unui contribuabil care realizeaza venituri din pensii pentru un venit brut de 5.000 lei.

Astfel:
Contributia datorata de contribuabilul care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor
Contributie CASS –cota 10%, aplicabila la venitul brut = 5.000*10% = 500 lei.

Contributia datorata de contribuabilul care realizeaza venituri din pensie
Contributie CASS –cota 10%, ce se aplica la venitul impozabil lunar prin deducerea din venitul din pensie
a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei, respectiv (5.000 -3.000)*10%=2.000*10% = 200 lei.

Impozitul pe veniturile nerezidentilor

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Impozitul pe veniturile nerezidentilor

Se propune majorarea cotei impozitului pe dividende, de la 10% la 16%, pentru dividendele distribuite/platite persoanelor nerezidente incepand cu data de 1 ianuarie 2026, respectiv dupa prima zi a anului fiscal modificat care incepe in anul 2026, pentru corelare cu regimul fiscal aplicabil dividendelor distribuite/platite persoanelor rezidente

Accize si alte taxe speciale

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Accize si alte taxe speciale

Prin proiectul de act normativ se propun urmatoarele:

- majorarea nivelului accizelor, la 1 august 2025 si respectiv, la 1 ianuarie 2026, pentru alcool si bauturi alcoolice, benzina si motorina. Corelativ, pentru benzina si motorina, se propune ca in perioada 1 ianuarie 2026 – 31 decembrie 2026, nivelul accizelor prevazut in coloana nr. 5 din anexa nr. 1 de la Titlul VIII – Accize si alte taxe speciale din Codul fiscal, sa nu se actualizeze cu cresterea preturilor de consum din ultimele 12 luni, calculata in luna septembrie a anului 2025, fata de perioada octombrie 2014 - septembrie 2015. Totodata, se are in vedere adoptarea unei hotarari de Guvern privind instituirea unei scheme de
ajutor de stat pentru compensarea cresterii accizei la motorina utilizata drept combustibil pentru motor in scopurile prevazute la art. 342 alin. (9) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

- majorarea nivelului accizelor, la 1 august 2025 si respectiv, la 1 aprilie 2026, pentru bauturile nealcoolice cu zahar adaugat pentru care nivelul total de zahar este cuprins intre 5 g - 8 g/100 ml si pentru bauturile nealcoolice cu zahar adaugat pentru care nivelul total de zahar este peste 8 g/100 ml;

- majorarea nivelului accizelor, la 1 august 2025, pentru produsele din tutun prelucrat, pentru produsele care contin tutun, destinate inhalarii fara ardere si pentru produsele destinate inhalarii fara ardere, care contin inlocuitori de tutun, cu sau fara nicotina;

- majorarea nivelului accizelor, la 1 august 2025 si respectiv, la 1 aprilie 2026 pentru lichidul cu sau fara nicotina;

- instituirea, de la 1 august 2025, a unui nivel de acciza pentru vinurile linistite, similar cu cel aplicat vinurilor spumoase, respectiv de 76,19 lei/hl;

- instituirea, de la 1 august 2025, a unui nivel de acciza pentru cidru de mere si pere, hidromel si bauturi fermentate linistite din fructe de padure, similar cu cel aplicat celorlalte bauturi fermentate spumoase, respectiv de 76,19 lei/hl;

De asemenea, prin proiectul de act normativ se stabileste nivelul accizei specifice la tigarete, aplicabil in perioada 1 august 2025 -31 martie 2026, inclusiv, care este de 576,360 lei/1.000 tigarete.

Nivelurile propuse ale accizelor sunt prevazute in anexele din cuprinsul proiectului de act normativ. 

Proiectul poate fi consultat integral AICI >>






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X