Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Cheltuieli in interes personal efectuate de administrator: Atentie la riscul de recalificare si impozitare ANAF!

Data aparitiei: 10 Iulie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cheltuieli in interes personal efectuate de administrator: Atentie la riscul de recalificare si impozitare ANAF!
Cheltuieli in interes personalRecalificare anafreincadrare anaf

In practica, este destul de frecvent intalnita situatia in care administratorii sau asociatii unici ai unei societati comerciale, care au declarat sediul social la domiciliul personal, achizitioneaza pe firma diverse materiale de constructii, mobilier sau echipamente, motivand ca acestea ar fi necesare pentru amenajarea sau modernizarea sediului social. De multe ori, insa, aceste investitii vizeaza in realitate exclusiv locuinta personala si nu sunt sustinute de documente justificative (precum autorizatii de constructie sau contracte specifice) care sa ateste legatura directa cu activitatea economica a societatii.

O astfel de practica ridica probleme fiscale semnificative: de la deducerea nejustificata a TVA si inregistrarea unor cheltuieli fara legatura cu activitatea economica, pana la riscul reincadrarii sumelor respective ca beneficii personale ale administratorului sau asociatului unic. Aceasta ar putea atrage suplimentar impozit pe venit, precum si majorari si penalitati aferente.

In cele ce urmeaza, vom analiza care este tratamentul fiscal-contabil corect intr-un asemenea caz, daca poate fi dedus TVA aferent achizitiilor, care ar fi monografia contabila recomandata si ce masuri trebuie avute in vedere pentru a evita consecintele fiscale nedorite.

Studiu de caz

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Studiu de caz

Pornim de la urmatorul studiu de caz: "Societatea are sediul social declarat la domiciliul administratorului (asociat unic). In baza acestui fapt si motivand astfel, administratorul a achizitionat, pe firma, diverse materiale de constructii (ex. pavele, ciment, nisip etc.), in scopul realizarii unor investitii in curtea si locuinta proprie. Nu a fost prezentata nicio autorizatie de constructie sau document care sa ateste faptul ca aceste lucrari vizeaza in mod direct societatea.

Care este tratamentul fiscal corect? Poate fi dedus TVA aferenta acestor achizitii? Care ar fi monografia contabila recomandata in acest caz? Exista riscul reincadrarii acestor sume ca beneficii personale si, in consecinta, al impozitarii lor ca atare? Apreciez indrumarea dvs. pentru a evita inregistrarea eronata a unor cheltuieli ce ar putea atrage consecinte fiscale nedorite."

Raspuns: In situatia in care sediul social al societatii este declarat la domiciliul administratorului (care este si asociat unic), cheltuielile aferente lucrarilor de constructie sau amenajare realizate asupra acestui imobil trebuie analizate cu prudenta.

Conform art 25 din Codul fiscal:pentru determinarea rezultatului fiscalsunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare, precum si taxele de inscriere, cotizatiile si contributiile datorate catre camerele de comert si industrie, organizatiile patronale si organizatiile sindicale

(4)Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:

..d)cheltuielile facute in favoarea actionarilor sau asociatilor, altele decat cele generate de plati pentru bunurile livrate sau serviciile prestate contribuabilului, la pretul de piata pentru aceste bunuri sau servicii;

Norme metodologice:

17
(4)In sensul prevederilor art. 25 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, sunt considerate cheltuieli facute in favoarea actionarilor sau asociatilor, fara a se limita la acestea, urmatoarele:
a)bunurile, marfurile si serviciile acordate actionarilor sau asociatilor, precum si lucrarile executate in favoarea acestora;
b)cheltuielile cu chiria si intretinerea spatiilor puse la dispozitie acestora.

Totodata, daca aceste achizitii nu sunt efectuate in scopul desfasurarii economice a societatii, ele pot fi considerate de catre organul fiscal cheltuieli efectuate in scopul personal al asociatilor, conform art. 11 alin. (1) din Codul fiscal.

“(1) La stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau a unei contributii sociale obligatorii, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic, ajustand efectele fiscale ale acesteia, sau pot reincadra forma unei tranzactii/activitati pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei/activitatii.

Organul fiscal este obligat sa motiveze in fapt decizia de impunere emisa ca urmare a neluarii in considerare a unei tranzactii sau, dupa caz, ca urmare a reincadrarii formei unei tranzactii, prin indicarea elementelor relevante in legatura cu scopul si continutul tranzactiei ce face obiectul neluarii in considerare/reincadrarii, precum si a tuturor mijloacelor de proba avute in vedere pentru aceasta.”

In absenta unor documente justificative care sa demonstreze ca materialele de constructii au fost utilizate in mod exclusiv pentru desfasurarea activitatii economice a societatii (de exemplu, autorizatie de construire, proces-verbal de receptie a lucrarilor, documente privind afectarea spatiului la activitatea firmei), aceste cheltuieli nu sunt deductibile fiscal. In plus, daca lucrarile au fost realizate intr-o zona a locuintei care nu este clar separata si destinata exclusiv activitatii firmei, atunci exista un risc semnificativ ca aceste cheltuieli sa fie considerate ca avand un caracter personal.

Parerea mea este ca nu se pot inregistra pe firma cheltuieli care nu au nicio legatura cu activitatea firmei sau a administratorului in exercitarea atributiilor de admnistrator al firmei. Cheltuielile personale ale administratorului nu ar trebui suportate de firma.

Chiar daca le inregistrati pe nedeductibil, la un eventual control, exista riscul ca aceste cheltuieli sa fie recalificate de ANAF, ca:

  • venituri din alte surse;
  • avantaj in natura;
  • dividende mascate. Acest lucru poate atrage impozite suplimentare si penalitati.

Monografie contabila

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Monografie contabila

Daca, totusi, se alege achizitionarea pe firma a cheltuielilor personale ale administratorului, le puteti incadra in categoria veniturilor din alte surse, asa cum prevede art 114 alin (2) lit h) din Codul fiscal:

Conform art. 114 alin. (2) lit. h) din Codul fiscal, se includ in categoria veniturilor din alte surse si bunurile si/sau serviciile primite de un participant la persoana juridica, acordate/furnizate de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia.

Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorul de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut, conform prevederilor de la art. 115 din Codul fiscal. Daca impozitul se suporta de catre societate se aplica procedeul sutei marite iar impozitul nu este deductibil la determinarea rezultatului fiscal.

Impozitul se declara in Formularul 100„Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost retinut si in formularul 205„Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit”, pana in ultima zi a lunii ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.potrivit art. 132 din Codul fiscal.

Ca si monografie contabila, in situatia in care se alege acesta optiune, recomand:

a)facturile aferenta costurilor administratorului:
% = 401
6588
4426

b) anularea tva:
635 = 4426

c) plata furnizorului:
401 = 5121

d) impozit pe venit:
6588 = 446

e) plata impozitului:
446 = 5121

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.








Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X