email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aspecte privind consolidarea conturilor

consolidarea conturilorsituatii financiarecontabilitate


                      Aspecte privind consolidarea conturilor

In a doua parte a Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene sunt prevazute reguli de consolidare a situatiilor financiare conforme cu directiva a VII-a CEE.

Ce este consolidarea?

Consolidarea reprezinta de fapt cuprinderea tuturor elementelor situatiilor financiare ale entitatilor dintr-un grup, intr-un singur set de situatii financiare si prezentarea lor ca situatii financiare apartinand unei singure entitati economice.

Prin modificarile ulterioare ale Ordinului nr. 1.752/2005 (Ordinul nr. 2.374/2007) se stabileste ca o societate-mama poate intocmi situatiile financiare consolidate, fie in conformitate cu Directiva a VII-a a CEE, fie in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara.

Diferenta majora intre directive si IFRS

In IFRS nu se prevad anumite criterii de marime pe care trebuie sa le indeplineasca societatea-mama si filialele sale, ci doar ca toate filialele trebuie consolidate in situatia in care utilizatorii doresc situatii financiare la nivel de grup.

Necesitatea consolidarii

Necesitatea consolidarii rezida din cerinta reglementarilor nationale de prezentare a imaginii fidele a patrimoniului, pozitiei si performantei financiare ale unei entitati.

Cine intocmeste situatii financiare consolidate?

Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene stabileste criteriile in functie de care o entitate, numita societate-mama, intocmeste situatii financiare consolidate, dupa cum urmeaza:

  • Detine majoritatea drepturilor de vot ale actionarilor sau asociatilor intr-o alta entitate, denumita filiala.
  • Este actionar sau asociat al unei entitati si majoritatea membrilor organelor de administratie, conducere si de supraveghere ale entitatii in cauza (filiala) care au indeplinit aceste functii in cursul exercitiului financiar, in cursul exercitiului financiar precedent si pana in momentul intocmirii situatiilor financiare anuale consolidate, au fost numiti doar ca rezultat al exercitarii drepturilor lor de vot.
  • Este actionar sau asociat al unei filiale si detine singur controlul asupra majoritatii drepturilor de vot ale actionarilor sau asociatilor acelei filiale, ca urmare a unui acord incheiat cu alti actionari sau asociati.
  • Este actionar sau asociat al unei filiale si are dreptul de a exercita o influenta dominanta asupra acelei filiale, in temeiul unui contract incheiat cu entitatea in cauza sau al unei clauze din actul constitutiv sau statut, daca legislatia aplicabila filialei permite astfel de contracte sau clauze.
  • Societatea-mama detine puterea de a exercita sau exercita efectiv, o influenta dominanta sau control asupra unei filiale.
  • Este actionar sau asociat al unei filiale si are dreptul de a numi sau revoca majoritatea membrilor organelor de administratie, conducere si de supraveghere ale acelei filiale.
  • Societatea-mama si filiala sunt conduse pe o baza unificata de catre societatea-mama.

Scutirea de la intocmirea situatiilor financiare consolidate

Punctul 13 din Reglementarile contabile de mai sus stipuleaza ca o societate-mama este scutita de la intocmirea situatiilor financiare anuale consolidate daca la data bilantului entitatile care urmeaza sa fie consolidate nu depasesc impreuna, pe baza celor mai recente situatii financiare anuale ale acestora, limitele a 2 dintre urmatoarele 3 criterii, numite criterii de marime...

 

NOUTATI Contabile 2023

Declaratia 101 si Impozitul pe Profit


La ce aspecte trebuie sa fiti atent cand completati D101?

Expertul contabil Vera Constantin v-a pregatit o lucrare completa, care prezinta pas cu pas modul de completare a celor 2 declaratii, dar si studii de caz intalnite in practica, cu solutii fiscale mai putin cunoscute.

Parcurgeti chiar acum lucrarea "Declaratia 101 si Impozitul pe Profit" pentru a evita erori costisitoare!
Atentie, termenul-limita pentru depunerea D101 este 26 iunie 2023! Iar intarzierile sau greselile in completare se sanctioneaza cu amenda de pana la 5.000 de lei!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
consolidarea conturilorsituatii financiarecontabilitate


Data aparitiei: 26 Mai 2009

Votati articolul "Aspecte privind consolidarea conturilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X