Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Legea contabilitatii s-a modificat!

Data aparitiei: 03 Iunie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
legea contabilitatiilegea 121/2015contabilitatea in partida simplasistem realraport de audit

Va aducem la cunostinta ca in Monitorul Oficial din 2 iunie 2015 s-a publicat un act normativ care aduce modificari in Legea contabilitatii.

In Legea contabilitatii, una dintre noutati se refera la faptul ca sunt redefinite categoriile de persoane care conduc acest tip de contabilitate, respectiv cele ce realizeaza venituri impozitate conform Codului fiscal pentru care veniturile se determina in sistem real, potrivit explicatiei oferit de consultantul fiscal Adrian Benta pentru HotNews.ro.

Astfel, Legea nr. 121/2015 adopta OG nr. 79/2014 privind modificarea Legii contabilitatii, Legea nr. 82/1991 republicata cu modificari.

Legea contabilitatii actualizata iunie 2015 poate fi consultata aici

In primul rand, anunta consultantul, persoanele fizice ce desfasoara activitati producatoare de venituri ale caror venituri se determina in sistem real au obligatia sa tina contabilitatea. Astfel, aceste persoane pot conduce contabilitatea in partida simpla sau pot conduce contabilitate in partida dubla, similar societatilor, daca reglementarile fiscale nu interzic acest fapt in mod expres.

Ca element de noutate, sunt definite cu mai multa exactitate persoanele ce conduc acest tip de contabilitate, respectiv cele ce realizeaza venituri impozitate conform Codului fiscal pentru care veniturile se determina in sistem real. Se evita astfel interpretarea eronata potrivit careia orice persoana  "inclusiv salariatii ce realizeaza venituri impozabile conform Codului fiscal" ar fi avut obligatia conducerii contabilitatii pentru aceste venituri, reda HotNews.ro.

De asemenea, o alta modificare consta in  clarificarea notiunii de persoana imputernicita ca fiind o persoana angajata in conditiile legii, avand desigur studii superioare economice si atributii in domeniul conducerii contabilitatii, explica Adrian Benta.

Conducerea contabilitatii se realizeaza in compartimente distincte, conduse de directorul economic, contabilul sef sau o alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie.

Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare si sa aiba atributii privind conducerea contabilitatii. Cei ce conduc contabilitatea trebuie sa fie angajati ai entitatii, in conditiile legii, scrie consultantul, precizand ca, totodata, contabilitatea poate fi condusa si in mod externalizat de persoane membre CECCAR.

In al treilea rand, potrivit reglementarilor actuale, "in cazul in care o entitate face parte dintr-un grup de societati pentru care este obligatorie consolidarea conturilor de catre societatea mama, aceasta poate sa prezinte un singur raport de audit daca situatiile individuale sunt aprobate concomitent cu situatiile financiare consolidate". De asemenea, potrivit consultantului fiscal Adrian Benta, se aplica aceeasi situatie si la raportul administratorilor.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X