Am ales azi sa revenim cu o privire in trecut catre unele dintre cele mai importante modificari efectuate odata cu publicarea in Monitorul Oficial 382/2.06.2015 a Legii 121/2015 care aproba OUG 79/2014 privind modificarea Legii contabilitatii 82/1991, republicata cu modificari.
1. In primul rand, Legea 121/2015 stabileste ca persoanele fizice care desfasoara activitati producatoare de venit, definite de Codul fiscal, si ale caror venituri sunt determinate in sistem real vor avea obligatia sa conduca evidenta contabila pe baza regulilor contabilitatii in partida simpla sau, la optiunea acestora, pe baza regulilor contabilitatii in partida dubla, potrivit reglementarilor contabile emise in acest sens, cu exceptia situatiei in care legislatia fiscala se prevede altfel.
Aceasta remarca e subliniata si definita ca element de noutate, cu mentiunea ca sunt definite cu mai multa exactitate persoanele ce conduc acest tip de contabilitate, respectiv cele ce realizeaza venituri impozitate conform Codului fiscal pentru care veniturile se determina in sistem real, de catre portalul Asistenta-contribuabili.ro. Aceeasi sursa precizeaza ca "se evita astfel interpretarea eronata potrivit careia orice persoana "inclusiv salariatii ce realizeaza venituri impozabile conform Codului fiscal" ar fi avut obligatia conducerii contabilitatii pentru aceste venituri".
2. Retinem, de asemenea, ca o alta modificare asupra careia se atrage atentia e cea care aduce o clarificare a notiunii de persoana imputernicita ca fiind o persoana angajata in conditiile legii, avand desigur studii superioare economice si atributii in domeniul conducerii contabilitatii. Conducerea contabilitatii se realizeaza in compartimente distincte, conduse de directorul economic, contabilul sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare si sa aiba atributii privind conducerea contabilitatii.
Examen Consultant Fiscal 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
3. Nu in ultimul rand, asa cum explica sursa amintita mai sus, conform prevederilor actuale, "in cazul in care o entitate face parte dintr-un grup de societati pentru care este obligatorie consolidarea conturilor de catre societatea-mama, aceasta poate sa prezinte un singur raport de audit daca situatiile individuale sunt aprobate concomitent cu situatiile financiare consilidate". De asemenea, se aplica aceeasi reglementare si la raportul administratorilor, noteaza sursa citata mai sus.