Fiscalitatea asigurarilor in Romania comparativ cu alternativele existente in diverse tari
In tarile dezvoltate, asigurarile reprezinta o parte a educatiei, a traditiei, a vietii, in timp ce in Romania, in perioada actuala, suntem departe de a vorbi de o educatie la nivelul intregii populatiei in acest domeniu. La conditiile tarii noastre se adauga si factorii financiari, oferta fiind limitata si mai putin adaptata la nevoile pietei, cu o flexibilitate redusa.
-
interesul general scazut fata de contractarea unei asigurari;
-
neintelegerea rolului si necesitatii asigurarilor;
-
lipsa suportului financiar in acest domeniu;
- proportia scazuta a clasei de mijloc;
-
unele practici de concurenta neloiala;
-
un management mai putin inspirat;
- probleme legate de inflatie, somaj, venituri scazute ale cetatenilor etc.
Pe acest fond al mediului asigurarilor, in multe tari s-a apelat la introducerea unor avantaje fiscale pentru diferitele categorii de asigurati. O forma de relaxare fiscala in acest domeniu consta in deductibilitatea primelor de asigurare care se regaseste in legislatiile nationale ale tarilor din Europa Centrala si de Est, unde gradul de densitate a asigurarilor – volumul de prime de asigurare repartizate pe cap de locuitor – a crescut substantial si datorita influentei favorabile a deductibilitatii fiscale a primelor de asigurare...
Pentru mai multe detalii apasati aici
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea Verde a Contabilitatii
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Consolidarea reprezinta de fapt cuprinderea tuturor elementelor situatiilor financiare ale entitatilor dintr-un grup, intr-un singur set de situatii financiare si prezentarea lor ca situatii financiare apartinand unei singure entitati economice.
Prin modificarile ulterioare ale Ordinului nr. 1.752/2005 (Ordinul nr. 2.374/2007) se stabileste ca o societate-mama poate intocmi situatiile financiare consolidate, fie in conformitate cu Directiva a VII-a a CEE, fie in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara.
Diferenta majora intre directive si IFRS
In IFRS nu se prevad anumite criterii de marime pe care trebuie sa le indeplineasca societatea-mama si filialele sale, ci doar ca toate filialele trebuie consolidate in situatia in care utilizatorii doresc situatii financiare la nivel de grup...
Pentru mai multe detalii apasati aici
Avantajele contractului de leaseback
1. Ce este leaseback-ul?
Termenul „leaseback“ desemneaza operatiunea prin care un mijloc fix (cladiri, vehicule, echipamente) este vandut catre un investitor si rascumparat de vanzator in leasing.
2. Ce avantaje are vanzatorul?
Avantajele pentru vanzator sunt multiple:
-
deblocheaza o suma mare de bani pentru alte investitii;
-
beneficiaza de o sursa de finantare, in cazul in care indatorarea la banca este foarte mare;
- beneficiaza de o sursa de finantare, atunci cand activele sunt subevaluate, in cazul unui credit bancar...
Pentru mai multe detalii apasati aici
Venituri si cheltuieli. Rezultatul contabil si fiscal
Potrivit art. 19 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, in contabilitate, profitul sau pierderea se stabileste cumulat de la inceputul exercitiului financiar. Inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli se efectueaza, de regula, la sfarsitul exercitiului financiar.
Rezultatul definitiv al exercitiului se stabileste la inchiderea acestuia.
Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale.
Pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor...
Pentru mai multe detalii apasati aici