Administrarea societatilor comerciale pe actiuni
Ce este administrarea societatilor comerciale?
Dictionarul explicativ al limbii romane defineste administrarea ca fiind conducerea unei institutii.
Modalitatile de administrare
Legea societatilor comerciale stabileste 2 sisteme de organizare a societatilor comerciale pe actiuni, respectiv:
- sistemul unitar si
- sistemul dualist.
Sistemul unitar presupune ca administrarea societatii comerciale sa se realizeze de catre un consiliu de administratie ale carui competente, in cazul entitatilor ale caror situatii financiare fac obiectul auditului statutar, nu pot fi retrase prin actul constitutiv sau prin hotarare a adunarii generale a actionarilor. In acelasi timp ele ne pot fi delegate directorilor entitatii...
Pentru mai multe detalii apasati aici
Aspecte privind consolidarea conturilor

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Examen Consultant Fiscal 2025
In a doua parte a Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene sunt prevazute reguli de consolidare a situatiilor financiare conforme cu directiva a VII-a CEE.
Ce este consolidarea?
Consolidarea reprezinta de fapt cuprinderea tuturor elementelor situatiilor financiare ale entitatilor dintr-un grup, intr-un singur set de situatii financiare si prezentarea lor ca situatii financiare apartinand unei singure entitati economice.
Prin modificarile ulterioare ale Ordinului nr. 1.752/2005 (Ordinul nr. 2.374/2007) se stabileste ca o societate-mama poate intocmi situatiile financiare consolidate, fie in conformitate cu Directiva a VII-a a CEE, fie in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara...
Pentru mai multe detalii apasati aici
Reflectarea in contabilitate a dividendelor distribuite catre actionari, persoane fizice
Potrivit Legii nr. 31/1990 art. 67 alin. (1)-(3) din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat constituie dividend.
Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. De asemenea, acestea se platesc in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.
In caz contrar, societatea comerciala va plati daune-interese pentru perioada de intarziere, la nivelul dobanzii legale, daca nu s-a stabilit o dobanda mai mare prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor, care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat.
Nu se vor putea distribui dividende decat din profituri determinate potrivit legii...
Pentru mai multe detalii apasati aici
Inregistrarea in contabilitate a activitatii de plantare, dezvoltare si vanzare de rasaduri
In cadrul activitatilor de productie se inscrie si activitatea de plantare a semintelor in vederea obtinerii de rasaduri.
Contabilitatea specifica acestor activitati trebuie organizata si condusa in conformitate cu prevederile O.M.F.P. nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE, cu modificarile si completarile ulterioare.
Principalele operatiuni pe care le presupune o astfel de activitate sunt:
- achizitia de material de plantat, precum si de fertilizatori, fungicide, insecticide;
- consumul materialelor achizitionate;
- obtinerea productiei de rasaduri;
- vanzarea sau folosirea in scopuri proprii a rasadurilor obtinute...
Pentru mai multe detalii
apasati aici
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro. In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.