email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Studii de caz: cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit

studii de caz

Intrebare:

Daca cheltuielile ocazionate de actionarea in judecata a unui client al bancii, in scopul recuperarii imprumutului acordat, sunt cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit. Ne referim la cheltuieli de timbru, cheltuieli cu onorariile avocatilor si expertilor etc.

Raspuns:

In conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, Titlul II, art. 19, profitul impozabil este definit ca fiind diferenta dintre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal. La suma obtinuta se adauga cheltuielile nedeductibile si se scad veniturile neimpozabile.

Din formula de calcul a profitului impozabil rezulta ca baza impozabila a impozitului pe profit se determina pornind de la veniturile si cheltuielile inregistrate de persoana juridica in contabilitate potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, potrivit reglementarilor contabile veniturile sunt sumele sau valorile incasate sau de incasat in nume propriu din activitatea curenta, cat si castigurile din orice alte surse. Veniturile sunt din exploatare, financiare si extraordinare, in functie de activitatea desfasurata de societate.

Contabilitate cheltuielilor se tine pe feluri de cheltuieli, dupa natura lor, in cheltuieli din exploatare, financiare si extraordinare.

In vederea stabilirii bazei impozabile, potrivit reglementarilor Titlului II din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile se impart in trei grupe:

- deductibile

- cu deductibilitate limitata

- nedeductibile

Potrivit dispozitiilor art. 21, cheltuieli deductibile sunt acele cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare. Cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile sunt cheltuielile inregistrate cu realizarea si comercializarea bunurilor, prestarea serviciilor sau executarea lucrarilor.

In ceea ce priveste deductibilitatea cheltuielilor ocazionate de actionarea in judecata a unui client al unei banci se pun doua probleme:

- cheltuielile sunt efectuate de banca,

- cheltuielile sunt efectuate de o societate care are in obiectul de activitate recuperarea sumelor pentru banca respectiva.

Dupa cum se stie peste 95% din creantele vandute de banci sunt credite de nevoi personale, pentru ca asupra lor banca nu are nici o garantie, asa cum este in cazul celor ipotecare. Companiile de colectare a creantelor achizitioneaza creditele neperformante pentru realizarea unui profit, iar bancile isi “curata” in felul acesta bilantul contabil.

In continuare, cel care nu a platit este tinut de obligatia sa de catre firma care i-a cumparat datoria.

Cumpararea creantelor este in mod legal o parte a activitatii unui Cabinet de Avocatura.

In cele mai multe cazuri, societatile comerciale care nu au legatura cu profesia de avocat si care se intituleaza ca fiind recuperatori de creante se bazeaza pe existenta in Codul CAEN a unor activitati comerciale care se identifica cu acest obiect de activitate.

In general, in activitatea de colectare de creante exista trei moduri de a actiona:

- colectarea pe cale amiabila, care presupune contactarea debitorului prin telefon, fax, e-mail;

- colectarea pe teren, care presupune deplasarea la domiciliul debitorului;

- colectarea pe cale juridica, care presupune adresarea prin intermediul instantelor judecatoresti, a executorilor si avocatilor.

Solutionarea prin actiune in justitie se face pe baza reglementarilor Ordonantei Guvernului nr. 5/2001 privind procedura de urgenta pentru somatia de plata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Procedura somatiei de plata se desfasoara, la cererea creditorului, in scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii.

Suma ce reprezinta obligatia mai sus prevazuta, precum si dobanzile, majorarile sau penalitatile datorate potrivit legii se actualizeaza in raport cu rata inflatiei aplicabila la data platii efective.

Acest act normativ deroga de la dreptul comun in ceea ce priveste litigiile comerciale ce au la baza neachitarea obligatiilor asumate prin contract sau comenzi, si are termene mai scurte decat procedura obisnuita. Aceasta solutie se impune in cazul in care nu se reuseste recuperarea pe cale amiabila a debitelor.

In cazul acesta trebuie achitate taxe de timbru si timbru judiciar, onorariul si/sau taxele percepute de executorul judecatoresc, taxele postale si orice alte taxe ce sunt necesare recuperarii debitului.

Aceste taxe sunt suportate de firma care a actionat in judecata debitorul.

In cazul solutionarii prin justitie, de catre societatea bancara, toate taxele aferente recuperarii debitelor sunt recunoscute la calculul profitului impozabil daca exista documente din care sa rezulte sumele achitate.

In situatia in care se apeleaza la firme specializate in acest domeniu, se incheie un contract care prevede si comisionul perceput pentru sumele recuperate.

Si in acest caz sumele reprezentand comisionul sunt cheltuieli deductibile pentru banca si venituri impozabile pentru societatea recuperatoare.

La nivelul societatii specializate, cheltuielile efectuate cu recuperarea creantelor, conform contractului incheiat cu banca creditoare, sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, respectiv a veniturilor din comision.

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
studii de caz

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 02 Noiembrie 2009


Votati articolul "Studii de caz: cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

La recuperarea cheltuielilor de judecata, la ce se aplica indicii de inflatie ?

Intrebare: Institutia noastra va trebui sa solicite cheltuieli de judecata
intr-un dosar de pe rolul instantei de judecata.

Institutia a suportat cval. efectuarii unei Expertize contabile
in timpul judecarii respectivului proces.

Contabilul a calculat prejudiciul suferit de institutia noastra,
suma compunandu-se din mai multe sume.

Va rog mult sa imi spuneti:
- in Cererea de solicitare a cheltuielilor de judecata
ce va fi adresata instantei de judecata
va trebui sa faca actualizarea, in raport cu indicii inflatiei,
1. - a sumelor ce compun prejudiciul ?
2. - sau si a cval Expertizei contabile ?

Raspuns: Se poate face si calcularea actualizarii dupa stabilirea prejudiciului... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 02 Noiembrie 2009 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 2 + 4 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X