email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministerul Finantelor Publice returneaza TVA chiar si cu un an intarziere: Din ce in ce mai multe companii romanesti in pragul falimentului!

Multe firme sunt in prag de faliment deoarece statul nu le ramburseaza la timp TVA-ul, nu le plateste medicamentele compensate si sumele rezultate din alte obligatii. Acesti bani ar fi trebuit sa fie o sursa importanta de lichiditati pe timp de criza. Intarzierile la returnarea TVA-ului dureaza de anul trecut, iar pe piata cerealelor s-a ajuns la un blocaj de 100 de milioane de euro, care pune in pericol activitatea a peste 18.000 de agenti economici.

Statul se dovedeste a fi cel mai prost partener de afaceri pentru agentii economici, deoarece le achita cu foarte mare intarziere banii datorati. Astfel, recuperarea TVA-lui pune probleme serioase in desfasurarea activitatii firmelor romanesti. Potrivit R&M Audit, termenul mediu de recuperare a taxei pe valoarea adaugata a crescut in acest an cu cel putin trei luni fata de anii precedenti. Cum intarzierea se suprapune peste criza economica, multe firme se afla la un pas de faliment deoarece au pierdut o sursa importanta de lichiditati.

Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), arata ca Ministerul Finantelor nici macar nu a mai publicat date in ultimele luni despre returnarea TVA-ului, chiar de cand instabilitatea de pe scena politica s-a accentuat. "Deocamdata constatam ca, de cand s-a intrat in instabilitate si de cand avem un Guvern demis interimar, a disparut din raportarea Ministerului Finantelor situatia la zi cu deconturile TVA. Ultima informatie era din august, asa ca nu mai stim cu stam. Nu ni se dau date privind arieratele, privind datoriile sta-tului.

Daca Ministerul Finantelor mentine o asemenea opacitate, ne e greu sa ne pronuntam", spune secretarul general al AOAR, Cristian Parvan. Din informatiile asociatiei, sunt mari sincope in achitarea obligatiilor de catre stat. Un domeniu in care situatia este foarte delicata din cauza implicatiilor sociale este cel farmaceutic, deoarece aici nu s-au mai facut plati din luna iulie. "Daca e o firma cu mai multe activitati, cu ce realizeaza la una compenseaza ce se pierde la alta. Daca e o firma mica, atunci va avea probleme", a precizat Cristian Parvan. In domeniul construc-tiilor, sumele datorate de stat nu depasesc 10% fata de inceputul anului, cand se ridicau la doua miliarde de euro. Cu toate acestea, chiar daca sunt mici, datoriile pot fi folosite ca pretext pentru a cere insolventa unei firme.

Piata cerealelor este "ingenuncheata" de nereturnarea TVA-ului

Agentii economici care isi desfasoara activitatea pe piata cerealelor au fost loviti crunt de intarzierile in rambursarea TVA. Sumele care trebuie recuperate se ridica, dupa unele estimari, la cateva zeci de milioane de euro si, dupa alte estimari, ating 100 de milioane de euro. "Din pacate, TVA-ul nu se recupereaza sau se recupereaza foarte greu. Avem oameni de afaceri pe filiera cerealelor care au de recuperat zeci de milioane de euro, iar intarzierile dateaza si din octombrie anul trecut. Intarzierile nu-i pun in dificultate pe oamenii de afaceri, ii pun in genunchi.

Ce sa faci, sa-i dai in judecata? Recuperezi banii in trei, patru ani, iar intre timp firmele falimen-teaza si se distrug circuitele economice", spune Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Industriei de Morarit si Panificatie "ANAMOB". In aceasta situatie dificila se afla peste 18.000 de agenti economici, deoarece in spatele unui mare comerciant de cereale care nu si-a recuperat TVA-ul se afla un intreg lant de firme. Iar cu cat comerciantul respectiv este mai mare, cu atat creste numarul firmelor asupra carora se rasfrang efectele negative ale neindeplinirii obligatiilor de catre stat. "Toti marii comercianti de cereale se afla in aceasta situatie.

Probabil ca vor supravietui, dar vor umbla la costuri, iar costurile acestea se vor reflecta in pre-turi. Pana acum nu s-a intamplat acest lucru, pentru ca evaziunea fiscala este de 60%-70% pe filiera si atunci nu poti sa umbli la preturi pentru ca unii nu respecta nicio regula. Nu vor juca niciodata corect cu un TVA de 19%, in conditiile in care in alte tari toata lumea joaca pe un maximum de 5%. Cea mai mare evaziune este pe partea initiala, la vanzarea de cereale, si pe partea finala, la painea din raft", sustine Viorel Marin.


Sursa: Financiarul

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 03 Noiembrie 2009

Votati articolul "Ministerul Finantelor Publice returneaza TVA chiar si cu un an intarziere: Din ce in ce mai multe companii romanesti in pragul falimentului!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X