email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorialul de Weekend: Parcarea, Romania si americanul

florin campeanu

E luni si ma asteapta o saptamana grea... Marturisesc ca am stat in dubiu daca sa scriu sau nu despre subiectul urmator. Pentru ca el prezinta o Romanie... normala, pe care mi-as dori-o altfel. O sa vedeti de ce.

Seminar cu un american, un titan cu o experienta de 35 de ani intr-un domeniu foarte dinamic. I-am savurat fiecare cuvant si m-am bucurat de fiecare clipa in care l-am putut intreba ceva. Poate si pentru ca nu mai fac parte, cam de multa vreme, din categoria celor care cred ca le stiu pe toate. Si ca nu pot pune in aplicare ceea ce stiu doar din cauza unor factori externi. Nu! Cand un om care stie mai multe decat tine iti vorbeste, e bine sa stai linistit si sa iei notite. Ceea ce am si facut.

Intr-o seara am decis sa-l ducem pe Jim (el este americanul) la un restaurant cu specific romanesc. Va spun si numele, ii fac si reclama pentru ca merita: Terasa Doamnei. Mancare buna, servicii bune, preturi poate putin cam mari fata de alte locuri, dar asa e cand vrei sa mergi la un restaurant in centru. Si ajungem in apropiere de local cand, firesc, apare problema parcarii.

Peste tot, masini bara la bara. In criza de timp, cu Jim in dreapta, parchez repede pe unul din cele trei locuri ale unei firme ce-si are sediul pe Calea Victoriei, intr-o cladire care, pe vremuri, era o banca. Am ocupat, abuziv, recunosc, un loc, dar mai ramasesera inca doua libere si, oricum, angajatii plecasera acasa de cel putin 2 ore. Iar sansele ca toti cei trei posesori ai locurilor de parcare sa vina noaptea la munca erau aproape nule.

Ies din masina, cu Jim oarecum contrariat, dar, inca, fara reactie. Instant apare un ofiter de serviciu, din cladire. O doamna prezentabila, intr-o uniforma aproape de politie. Imi spune, politicos: "Nu aveti voie sa parcati aici!". Americanul urmarea discutia cu interes, desi nu intelegea decat... tonul nostru. Eu ma uit la doamna, ii zambesc, si o intreb cu mult respect in glas: "Cu cine trebuie sa vorbesc sa las masina aici pentru 2 ore? As putea cu dumneavoastra?" ...si bag mana in buzunar. Fata doamnei se lumineaza, ii strecor 3 lei noi in palma si gata, toata lumea multumita. Ofiterul de serviciu ne saluta, ne anunta ca masina va fi in siguranta si se intoarce la post.

Ii spun lui Jim ca putem pleca si el parca nu vrea sa se miste din loc. Se uita la mine si ma intreaba: "E parcare cu plata aici?". Ii raspund ca nu. "Ai vreo intelegere cu omul pe locul caruia ai parcat?". Acelasi raspuns si o gluma: "Am intelegere cu doamna!". "Nu-ti ridica nimeni masina pana cand ne intoarcem?". Raspuns negativ, din nou. "Si atunci cum ai parcat?" se mira el. "Pai am exploatat sistemul romanesc", ii raspund. Si plusez: "Vezi cumva vreo cladire cu 10 etaje numai locuri de parcare cum ai tu la San Francisco?". Imi zice ca nu. "Atunci am apelat la solutia de supravietuire. Acesta este sistemul si el trebuie folosit in interesul tau... Nu-mi place, dar asta e, deocamdata."

Jim m-a privit cu un amestec de uimire, compasiune si respect. Cand vii dintr-o tara in care pentru 5 minute de parcare neregulamentara risti sa ramai fara masina sau fara salariu, e cam greu sa-ti crezi ochilor ce vezi in Romania. Cand numarul locurilor de parcare libere este afisat electronic la intrarea in acele imense blocuri, nu de locuinte, ci de masini, e neverosimil sa accepti o alta realitate.

Poate ca nu am procedat corect si chiar am incurajat coruptia. Dar daca sistemul la care tot fac referire nu exista, atunci trebuie sa supravietuim intr-un fel. Romania e altfel decat SUA, de acord. Sper doar ca intr-un viitor apropiat sa avem suficiente locuri de parcare cu plata (decenta) si sa nu mai fac o ora pana la serviciu. Sper sa existe tuneluri si pasarele pentru ca traficul sa devina o umbra a calvarului de acum... Daca sunteti convinsi ca am gresit, imi cer iertare. Dar inainte de a da cu pietre, ganditi-va o secunda. Atata va cer.

Florin Campeanu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
florin campeanu


Data aparitiei: 13 Noiembrie 2009

Votati articolul "Editorialul de Weekend: Parcarea, Romania si americanul":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X