Â
Ordinul 3.055: Exemple privind rezerva din reevaluare
Evaluarea elementelor de activ si de pasiv la data bilantului are ca scop prezentarea unei valori reale a patrimoniului societatii la o anumita data. Reevaluarea imobilizarilor corporale se face la nivelul valorii juste, si reprezinta un tratament contabil alternativ la costul istoric. De retinut este faptul ca este un tratament contabil optional, insa care genereaza numeroase implicatii contabile si fiscale pe termen lung pana la lichidarea firmei.
Tratamentul contabil
Ordinul nr. 3.055/2009 precizeaza detaliat modalitatile de realizare a operatiunii de reevaluare, reflectarea rezultatelor in contabilitate si in notele contabile. Acest ordin aduce mici modificari fata de vechiul ordin in ceea ce priveste reevaluarea. In continuare prezentam sinteza reglementarilor contabile privind reevaluarea:
CLICK AICI PENTRU DETALII DESPRE ORDINUL 3.055Â
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
121. Entitatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu.
Amortizarea calculata pentru imobilizarile corporale astfel reevaluate se inregistreaza in contabilitate incepand cu data de 1 ianuarie anul urmator celui pentru care s-a efectuat reevaluarea.
(2) Evaluarile efectuate cu ocazia reorganizarilor de intreprinderi (fuziuni, divizari) nu constituie reevaluare in sensul prezentelor reglementari contabile, aceste evaluari efectuandu-se in scopul stabilirii raportului de schimb, pentru toate elementele de bilant. Fac exceptie situatiile in care data situatiilor financiare care stau la baza reorganizarii coincide cu data situatiilor financiare anuale.
(3) Daca o imobilizare corporala complet amortizata mai poate fi folosita, cu ocazia reevaluarii acesteia i se stabileste o noua valoare si o noua durata de utilizare economica, corespunzatoare perioadei estimate a se folosi in continuare.
(4) In cazul efectuarii reevaluarii imobilizarilor corporale, acest lucru trebuie prezentat in notele explicative, impreuna cu elementele supuse reevaluarii, metoda prin care s-au calculat valorile prezentate, precum si elementul afectat din contul de profit si pierdere.
122. - (1) Reevaluarea imobilizarilor corporale se face la valoarea justa de la data bilantului. Valoarea justa se determina pe baza unor evaluari efectuate, de regula, de profesionisti calificati in evaluare, membri ai unui organism profesional in domeniu, recunoscut national si international.
(2) La reevaluarea unei imobilizari corporale, amortizarea cumulata la data reevaluarii este tratata in unul din urmatoarele moduri:
a) recalculata proportional cu schimbarea valorii contabile brute a activului, astfel incat valoarea contabila a activului, dupa reevaluare, sa fie egala cu valoarea sa reevaluata. Aceasta metoda este folosita, deseori, in cazul in care activul este reevaluat prin aplicarea unui indice; sau
b) eliminata din valoarea contabila bruta a activului si valoarea neta, determinata in urma corectarii cu ajustarile de valoare, este recalculata la valoarea reevaluata a activului. Aceasta metoda este folosita, deseori, pentru cladirile care sunt reevaluate la valoarea lor de piata.
CLICK AICI PENTRU DETALII DESPRE ORDINUL 3.055Â
Exemplu
In decembrie 2009 este efectuata o reevaluare in vederea stabilirii unei noi valori de impozitare asupra unui imobil achizitionat in decembrie 2007.
Valoare de intrare: 200.000 lei
Durata normala de functionare de 40 ani
Amortizare cumulata la 31.12.2009: 10.000 lei (5000 lei/an*2 ani de utilizare)
Valoarea ramasa: 190.000 lei
Valoarea justa conform raportului de evaluare este de 209.000 lei.
Astfel, in cazul prezentat rezulta un plus din reevaluare de 19.000 lei, calculat ca diferenta intre valoarea justa si valoarea contabila, care poate fi inregistrat in contabilitate prin doua metode in functie de politica contabila adoptata:
Metoda valorii nete:
Eliminarea amortizarii: 2812 = 212 cu 10.000 lei
Inregistrarea plusului: 212 = 105 cu 19.000 lei
Metoda valorii brute. Pentru a aplica aceasta metoda se calculeaza un indice de reevaluare ca raport intre valoarea justa si valoarea ramasa contabila: 209.000/190.000 = 1,1. Cu acest indice se indexeaza atat valoarea de intrare, cat si amortizarea cumulata:
Valoarea de intrare indexata = 200.000*1,1 = 220.000 lei. Plusul rezultat se va inregistra in contabilitate prin: 212 = 105 cu 20.000 lei
Amortizarea cumulata indexata = 10.000*1,1 = 11.000 lei. Plusul rezultat se va inregistra in contabilitate prin: 105 = 2812 cu 11.000 lei
123. - (1 ) In cazul in care, ulterior recunoasterii initiale ca activ, valoarea unui activ imobilizat este determinata pe baza reevaluarii activului respectiv, valoarea rezultata din reevaluare va fi atribuita activului, in locul costului de achizitie/costului de productie sau al oricarei alte valori atribuite inaintea acelui activ. In astfel de cazuri, regulile privind amortizarea se vor aplica activului avand in vedere valoarea acestuia, determinata in urma reevaluarii.
(2) Elementele dintr-o grupa de imobilizari corporale se reevalueaza simultan pentru a se evita reevaluarea selectiva si raportarea in situatiile financiare anuale a unor valori care sunt o combinatie de costuri si valori calculate la date diferite .
(3) Daca un activ imobilizat este reevaluat, toate celelalte active din grupa din care face parte trebuie reevaluate, cu exceptia situatiei cand nu exista nici o piata activa pentru acel activ.
(4) O grupa de imobilizari corporale cuprinde active de aceeasi natura si utilizari similare, aflate in exploatarea unei entitati.
(5) Exemple de grupe de imobilizari corporale sunt: terenuri; cladiri; masini si echipamente; nave; aeronave etc.
(6) Reevaluarile trebuie facute cu suficienta regularitate, astfel incat valoarea contabila sa nu difere substantial de cea care ar fi determinata folosind valoarea justa de la data bilantului . Valoarea justa a imobilizarilor corporale este determinata, in general, plecand de la valoarea lor de piata.
CLICK AICI PENTRU DETALII DESPRE ORDINUL 3.055Â
(7) Daca un activ dintr-o grupa de active nu poate fi reevaluat din cauza ca nu exista o piata activa pentru acel activ, activul trebuie prezentat in bilant la cost, minus ajustarile cumulate de valoare.
(8) O piata activa este o piata unde sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) elementele comercializate sunt omogene;
b) pot fi gasiti in permanenta cumparatori si vanzatori interesati; si
c) preturile sunt cunoscute de cei interesati.
(9) Daca valoarea justa a unei imobilizari corporale nu mai poate fi determinata prin referinta la o piata activa, valoarea activului prezentata in bilant trebuie sa fie valoarea sa reevaluata la data ultimei reevaluari, din care se scad ajustarile cumulate de valoare.
Tratamentul in scop fiscal al rezervei din reevaluare trebuie prezentat in notele explicative.
(2) Indiferent daca valoarea rezervei a fost modificata sau nu in cursul exercitiului financiar, entitatile trebuie sa prezinte in notele explicative urmatoarele informatii:
a) valoarea rezervei din reevaluare la inceputul exercitiului financiar;
d) valoarea rezervei din reevaluare la sfarsitul exercitiului financiar.
(3) Surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezerve (contul 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare"), atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat.
In sensul prezentelor reglementari castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare.
Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.
Exemplu
Optiunea societatii pentru una din cele doua metode, trebuie precizata in politicile contabile aprobate. Pentru cazul prezentat mai sus, aplicarea uneia din cele doua metode presupune urmatoarele:
Calculul amortizarii recalculate care se va inregistra incepand cu 1.01.2010.
Amortizare anuala = valoarea justa/durata de amortizare ramasa = 209.000/39 = 5.500 lei/an
Structura acestei amortizari este:
5.000 lei amortizare aferenta valorii de intrare, si
500 lei amortizarea plusului din reevaluare inregistrat in decembrie 2009
Inregistrarea amortizarii anuale recalculate:
6811 = 2812 5.500
„Cheltuieli de exploatare „Amortizarea constructiilor”
privind amortizarea imobilizarilor”
Daca se opteaza pentru prima metoda (transferul castigului realizat la data scoaterii din evidenta) atunci nu se mai inregistreaza nimic in contabilitate, iar surplusul din reevaluare realizat ramane in soldul contului 105.
Daca se opteaza pentru cea de-a doua metoda, atunci se va inregistra in contabilitate, concomitent cu amortizarea, transferul rezervei din reevaluare la rezerve, astfel:
105 = 1065 500 lei
„Rezerve din reevaluare” „Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare”
Indiferent de metoda utilizata pentru transferul castigului realizat din plusul de rezerva din reevaluare (dedus la calculul profitului impozabil) se impoziteaza prin includerea in randul 11 din declaratia 101 „Elemente similare veniturilor”.
CLICK AICI PENTRU DETALII DESPRE ORDINUL 3.055Â
Momentul impozitarii este diferit in functie de perioada in care a fost dedus plusul din reevaluare, astfel:
Pentru plusul dedus inainte de 1.05.2009 si plusul inregistrat inainte de 1.01.2004 impozitarea se va face la momentul modificarii destinatiei rezervei, distribuirii rezervei catre participanti sub orice forma, lichidarii, divizarii, fuziunii contribuabilului sau oricarui alt motiv, inclusiv la folosirea acesteia pentru acoperirea pierderilor contabile.
Pentru plusul dedus inainte de 1.05.2009 aferent reevaluarilor inregistrate dupa 1.01.2004 impozitarea se va face in perioada curenta cand s-a inregistrat cheltuiala aferenta plusului din reevaluare.
(4) Daca rezultatul reevaluarii este o crestere fata de valoarea contabila neta, atunci aceasta se trateaza astfel:
- ca o crestere a rezervei din reevaluare prezentata in cadrul elementului "Capital si rezerve", daca nu a existat o descrestere anterioara recunoscuta ca o cheltuiala aferenta acelui activ; sau
- ca un venit care sa compenseze cheltuiala cu descresterea recunoscuta anterior la acel activ.
(5) Daca rezultatul reevaluarii este o descrestere a valorii contabile nete, aceasta se trateaza:
ca o cheltuiala cu intreaga valoare a deprecierii, atunci cand in rezerva din reevaluare nu este inregistrata o suma referitoare la acel activ (surplus din reevaluare); sau
ca o scadere a rezervei din reevaluare prezentata in cadrul elementului "Capital si rezerve", cu minimul dintre valoarea acelei rezerve si valoarea descresterii, iar eventuala diferenta ramasa neacoperita se inregistreaza ca o cheltuiala.
(6) Rezerva din reevaluare trebuie redusa in masura in care sumele transferate la aceasta nu mai sunt necesare pentru aplicarea metodei de evaluare utilizate si pentru obtinerea scopului sau.
(7) Sumele reprezentand diferente de natura veniturilor si cheltuielilor rezultate la reevaluare trebuie prezentate separat in contul de profit si pierdere. (cont 6813 respectiv 7813)
(8) Nicio parte din rezerva din reevaluare nu poate fi distribuita, direct sau indirect, cu exceptia cazului in care activul reevaluat a fost valorificat, situatie in care surplusul din reevaluare reprezinta castig efectiv realizat.
(9) Cu exceptia cazurilor prevazute la alin. (3) si (6), rezerva din reevaluare nu poate fi redusa.
125. - Ajustarile de valoare se calculeaza in fiecare exercitiu financiar pe baza valorii atribuite imobilizarii pentru acel exercitiu financiar.
126. - In cazul in care se efectueaza reevaluarea, in notele explicative trebuie prezentate, separat pentru fiecare element din bilant de natura imobilizarilor corporale reevaluate, urmatoarele informatii:
a) valoarea la cost istoric a imobilizarilor reevaluate si suma ajustarilor cumulate de valoare; sau
b) valoarea la data bilantului a diferentei dintre valoarea rezultata din reevaluare si cea reprezentand costul istoric si, atunci cand este cazul, valoarea cumulata a ajustarilor suplimentare de valoare.
153 - (1) Atunci cand exista o modificare a utilizarii unei imobilizari corporale, in sensul ca aceasta urmeaza a fi imbunatatita in perspectiva vanzarii, la momentul luarii deciziei privind modificarea destinatiei, in contabilitate se inregistreaza transferul activului din categoria imobilizari corporale in cea de stocuri. Transferul se inregistreaza la valoarea neamortizata a imobilizarii. Daca imobilizarea corporala a fost reevaluata, concomitent cu reclasificarea activului se procedeaza la inchiderea contului de rezerve din reevaluare aferente acestuia.
8.9.2. Rezerve din reevaluare
246 - (1) Plusul sau minusul rezultat din reevaluarea imobilizarilor corporale, in conformitate cu prevederile prezentelor reglementari, trebuie reflectat in debitul sau creditul contului 105 "Rezerve din reevaluare", dupa caz, cu respectarea prevederilor privind reevaluarea imobilizarilor corporale din prezentele reglementari.
Evidentierea rezervelor din reevaluare trebuie efectuata pe fiecare imobilizare corporala in parte si pe fiecare operatiune de reevaluare care a avut loc.
(2) Diminuarea rezervelor din reevaluare poate fi efectuata numai in limita soldului creditor existent, aferent imobilizarii respective.
(3) Rezervele din reevaluarea imobilizarilor corporale au caracter nedistribuibil. Diminuarea rezervelor din reevaluare se poate efectua numai cu respectarea prevederilor subsectiunii 8.2.5.1. "Reevaluarea imobilizarilor corporale" din prezentele reglementari.
In nota 6 „Principii, politici si metode contabile” din situatiile financiare se vor prezenta in cazul reevaluarii imobilizarilor corporale:
- elementele supuse reevaluarii, precum si metodele prin care sunt determinate valorile rezultate in urma reevaluarii;
CLICK AICI PENTRU DETALII DESPRE ORDINUL 3.055Â
- valoarea la cost istoric a imobilizarilor reevaluate;
- tratamentul in scop fiscal al rezervei din reevaluare;
- modificarile rezervei din reevaluare:
- valoarea rezervei din reevaluare la inceputul exercitiului financiar;
- diferentele din reevaluare transferate la rezerva din reevaluare in cursul exercitiului financiar;
- sumele capitalizate sau transferate intr-un alt mod din rezerva din reevaluare in cursul exercitiului financiar, prezentandu-se natura oricarui astfel de transfer, cu respectarea legislatiei in vigoare;
- valoarea rezervei din reevaluare la sfarsitul exercitiului financiar.
Tratamentul fiscal
In continuare prezentam sinteza reglementarilor fiscale privind reevaluarea:
Art. 7 pct. 33. Valoarea fiscala reprezinta:
c) pentru mijloace fixe amortizabile si terenuri - costul de achizitie, de productie sau valoarea de piata a mijloacelor fixe dobandite cu.... CONTINUA AICI DESPRE ORDINUL 3.055