email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatii declarative si fiscale pentru achizitii intracomunitare de bauturi alcoolice

OUG 109/2009codul fiscal

 

de Adrian Benta, valabil la 07-Mai-2010

Intrebare: Care sunt obligatiile declarative si fiscale in cazul unei firme care ar urma sa deruleze activitate de achizitii intracomunitare de vinuri, bere, bauturi fermentate, cu modificarile aparute incepand cu 01.04.2010? Cum se procedeaza cu declaratiile lunare (speciale) sau catre finante si cum se plateste acciza, dat fiind faptul ca inainte de achizitie se plateste o garantie?

Acest articol este realizat de specialistii de la Portal Contabilitate.ro
Locul IDEAL pentru contabili: Iti faci Cont si primesti raspunsurile care te framanta.
Convinge-te
CLICK AICI

Raspuns: Acest raspuns este conform prevederilor stabilite de OUG 109/2009,  privind modificarea codului fiscal, modificari ce privesc si taxarea accizelor si intra in vigoare cu  data  de 01.04.2010. Consideram ca dvs detineti autorizatia de destinatar autorizat, prevazuta la art 206 indice 29 din codul fiscal.

Astfel conform art. 206 indice 29 alin. (2) din codul fiscal "Destinatarul inregistrat nu are dreptul de a detine sau de a expedia produse accizabile in regim suspensiv de accize." Altfel spus dvs aveti dreptul de a primii produse accizabile in regim suspensiv de accize, insa exigibilitatea accizei este in ziua receptiei produselor, astfel incat in ziua lucratoare urmatoare receptiei produselor, trebuie achitata acciza. In acest sens va comunicam faptul ca suma garantiei platita la obtinerea autorizatiei nu se considera plata partiala de accize, ci purs si simplu este o suma imobilizata ce are caracterul de gaj. Suma va fi utilizata de autoritatea fiscala in cazul in care societatea nu isi va indeplinii obligatiile de plata pentru accize. Societatea are dreptul la restituirea garantiei, daca nu va mai avea obiect de activitate comertul cu produse accizabile.

Din punct de vedere declarativ, in baza prevederilor art. 214  alin. (2) din codul fiscal, aveti obligatia depunerii lunare, pana in data de 25 a lunii urmatoare a declaratiei de plata pentru accize , cunoscuta ca declaratia 103.  In mod similar altor impozite, suma declarata prin declaratia 103, se va reflecta in fisa pe contribuabil, astfel incat trebuie urmarita cu atentie corespondenta intre sumele platite la fiecare receptie a produselor accizabile si sumele declarate.

Se retine si obligatia stabilita de art. 219 alin. (3) din codul fiscal, de depunere pana in 30 aprilie a anului urmator, a decontului anual de acciza, cunoscut sub denumirea de declaratia 120. Acest decont are rolul de centralizator al acizelor anuale datorate pe categorii de produse accizabile.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Atentie la noutatile privind PROCEDURILE CONTABILE!


Important: modificarile fiscale privind subiectele sensibile pentru orice contabil sunt luate acum in vizor in lucrarea specializata Proceduri Contabile pentru Societati Comerciale:

• ajustarea pentru depreciere
• TVA
• contributii sociale
• contributia asiguratorie pentru munca
• impozite si taxe locale
  - decontarea unei parti din salariu
  - organizarea adunarilor generale ale actionarilor

Va oferim 40 de modele de proceduri gata scrise, in conformitate perfecta cu noua legislatie fiscala! 

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OUG 109/2009codul fiscal


Data aparitiei: 10 Mai 2010

Votati articolul "Obligatii declarative si fiscale pentru achizitii intracomunitare de bauturi alcoolice":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

X