email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cumul indemnizatie salariu. Contributii sociale

indemnizatie salariucontributii sociale

Intrebare:
Pentru societatea X SRL care are ca activitate: servicii de asistenta medicala generala si asistenta medicala specializata, societatea avand un asociat unic ce are functie de baza la o alta societate (diferita de X SRL), care sunt contributiile ce trebuie platite catre bugetul de stat, bugetul fondurilor speciale si/sau alte bugete (impozit pe profit, fond sanatate - este cazul sau nu, etc) si la ce baza se aplica acestea, precum si declaratiile care trebuiesc intocmite lunar/trimestrial/anual.

Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI


Raspuns:  Veniturile reprezentand remuneratii primite de asociatul unic care are calitatea de administrator al unei persoane juridice romane sunt calificate, in ceea ce priveste impozitarea, drept venituri asimilate salariilor carora li se aplica regulile de impunere proprii veniturilor din salarii, potrivit art. 55 alin. (2) din Codul fiscal. Acestor venituri li se aplica regulile de impunere proprii veniturilor din salarii. Asadar, veniturile obtinute in aceasta calitate sunt impozabile in mod similar veniturilor de natura salariala, iar societatea comerciala care efectueaza plata venitului are obligatia retinerii si platii impozitului pe salarii in cota de 16% aplicabila asupra bazei de calcul determinata in conformitate cu prevederile art. 57 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal. Societatea va avea obligatia completarii si depunerii formularului 100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat, lunar potrivit OPANAF 2238/2010. Informatiile referitoare la calculul impozitului pe veniturile din salarii se cuprind de catre platitorul venitului in formularele de "Fisa fiscala” (210), care se depune pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul fiscal expirat.
 
Asupra indemnizatiei primite de catre asociatul unic care are si calitatea de adminitrator sunt datorate urmatoarele contributii obligatorii:
- contributia la asigurarile sociale
Potrivit art. 5 alin. (1) pct. IV lit. a) din Legea 19/2000, asociatul unic este asigurat in mod obligatoriu in sistemul public de pensii, datorand cota integrala de CAS in functie de conditiile de munca si au obligatia depunerii declaratiei de asigurare prevazuta de art. 61 alin. (2) din Legea 19/2000, indiferent de nivelul veniturilor realizate. intrucat asociatul unic are si calitatea de salariat, sunt aplicabile prevederile art. 61 alin. (2) din Legea 19/2000, fiind exceptat de la obligativitatea depunerii declaratiei de asigurare si nefiind supuse contributiei la asigurarile sociale, intrucat realizeaza un venit urmare unui contract individual de munca pentru care este asigurat asigurat obligatoriu.
 
- contributia la asigurarile sociale de sanatate
Persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor sunt asigurati obligatoriu in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, ambele contributii de asigurari sociale de sanatate fiind datorate, atat cea individuala cat si cea datorata de societate. in temeiul art. 257 alin. (2) lit. a) din Legea 95/2006 si art. 5 alin. (5) din Normele metodologice aprobate prin Ordinul 617/2007, contributia lunara a persoanei asigurate se aplica asupra veniturilor din salarii sau a celor asimilate acestora, care sunt supuse impozitului pe venit, iar in temeiul art. 258 alin. (2) din acelasi act normativ si art. 3 din Normele metodologice aprobate prin Ordinul 617/2007, in fondul de salarii sunt cuprinse si sumele utlizate pentru plata veniturilor asimilate salariilor astfel cum sunt definite de Codul fiscal.
Pentru indemnizatia primita, asociatul unic care are si calitatea de administrator datoreaza contributia individuala (5,5%) la asigurarile sociale de sanatate, indiferent daca are si calitatea de salariat.
Societatii ii va reveni obligatia virarii ambelor contributii, conform art. 257 alin. (7) din Legea 95/2006. La rubrica „categoria de asigurat”, se va mentiona „CT” in Lista nominala cuprinzand persoanele asigurate pentru care se plateste contributia de asiguari sociale de sanatate cuprinsa in anexa 2a la  Normele metodologice aprobate prin Ordinul 617/2007.
 
- contributia pentru concedii si indemnizatii
Asigurarea acestei categorii de persoane pentru concedii si indemnizatii prevazute de OUG 158/2005 se constituie drept o asigurare facultativa, atat timp cat prevederile legale permit retragerea declaratiei de asigurare pentru concedii si indemnizatii prin depunerea unui formular tip de solicitare de retragere a declaratiei de asigurare pentru concedii si indemnizatii. Persoana fizica 1 alin. (2) lit. b) din OUG 158/2005 nu va datora cota de contributia pentru concedii si indemnizatii, daca solicita retragerea Declaratiei de asigurare pentru concedii si indemnizatii pe baza unui formular-tip de retragere conform Normelor de aplicare a OUG 158/2005, aprobate prin Ordinul comun 60/32/2006.


NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatie salariucontributii sociale


Data aparitiei: 28 Septembrie 2010

Votati articolul "Cumul indemnizatie salariu. Contributii sociale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X