Senat: Persoanele cu restante la asigurarile de sanatate, executate silit prin ANAF
Senatul a adoptat, miercuri, o propunere legislativa care prevede ca ANAF va executa silit persoanele fizice care nu isi achita la termen contributiile datorate fondului asigurarilor sociale de sanatate.
Propunerea a fost adoptata de Senat cu 61 de voturi "pentru", 3 voturi "impotriva" si o abtinere.
Legea prevede ca, in cazul neachitarii la termen a contributiilor datorate fondului, colectarea veniturilor se face de catre ANAF, care procedeaza la aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor cuvenite, dar si a majorarilor de intarziere.
In cazul persoanelor care nu realizeaza venituri, dar au obligatia sa isi asigure sanatatea, aplicarea masurilor de executare silita se efectueaza de catre CNAS.
Propunerea legislativa adoptata de Senat mai prevede ca Ministerul Finantelor, prin ANAF, va colecta contributiile persoanelor juridice si fizice care au calitatea de angajator, precum si cele ale persoanelor fizice care realizeaza venituri. ANAF va colecta aceste contributii intr-un cont deschis pe seama CNAS.
Senatul a fost prima Camera sesizata cu aceasta initiativa, prin care se modifica Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
Initiatorii actului normativ sunt senatorii PDL Serban Radulescu si Iosif Secasan.
Data aparitiei: 29 Septembrie 2010Votati articolul "Senat: Persoanele cu restante la asigurarile de sanatate, executate silit prin ANAF":Rating: Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O societate repartizeaza profitul realizat la 30.06.2022 pe dividende in avans. Plata dividendelor catre asociati s-a facut in iulie 2022. Ce impozit se retine? 5% sau 8%?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O microintreprindere din Romania are ca asociati o persoana fizica nerezidenta (rezidenta in Italia) cu 2% din partile sociale si o persoana juridica nerezidenta (SRL cu rezidenta in Italia) cu 98% din partile sociale, societatea fiind constituita in urma cu 5 ani, fara modificari in structura asociatiilor. Societatea din Romania vrea sa distribuie dividende asociatiilor. Care sunt obligatiile fiscale si declaratiile pe care trebuie sa le depuna societatea din Romania?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate este platitoare de impozit pe venit micro. Doreste sa acorde in luna iulie prime salariatilor in valoare de 1.000 lei/persoana. De ce documente justificative este nevoie? Trebuie emisa decizie in acest sens sau este suficient daca aceste prime sunt trecute pe statul de plata si retinute toate contributiile? Care este monografia contabila pentru inregistrarea in contabilitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Conform Ordonantei 16/2022 se majoreaza impozitul pe dividende de la 5% la 8% pentru dividendele platite unei persoane juridice romane. Pentru dividendele platite unei persoane fizice, procentul ramane acelasi (5%) sau tot 8% va deveni?
vezi AICI raspunsul specialistilor << ARTICOLE SIMILARE