In situatia unei facturi electronice emise in relatia B2B asupra careia destinatarul are obiectii, acesta instiinteaza emitentul facturii electronice inclusiv in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prin transmiterea unui mesaj, respectand structura publicata in documentatia tehnica.
In situatia unei facturi electronice emise in relatia B2G asupra careia destinatarul are obiectii, acesta instiinteaza inclusiv prin sectiunea Factura electronica disponibila in Spatiul privat virtual din cadrul portalului ANAF sau prin sistemul national de raportare Forexebug emitentul facturii electronice, prin transmiterea unui mesaj respectand structura publicata in documentatia tehnica.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Corectie factura - studiu de caz
Intrebare: "Ca urmare primirii facturii fiscale prin sistemul RO e-Factura, clientul ne-a comunicat ca pe factura adresa este gresita. In situatia prezentata cum se va proceda?
1. Se emite factura de stornare cu cod tip document "381" si factura in negru cu cod tip document "380" care vor fi transmise prin sistemul e-Factura?
2. Se intervine pe factura initiala corectand adresa? Factura corectata (cod tip document 384) se transmite clientului prin sistemul e-Factura? In cazul in care se alege varianta 2 si se retransmite factura corectata cod tip document "384" prin SPV, cum va proceda clientul avand in vedere ca primeste doua facturi in negru pentru aceeasi marfa, cu aceeasi valoare? Pentru cele doua facturi transmise prin SPV se va primi cate un numar de recipisa de incarcare. Care este regimul fiscal al facturii de corectie cod tip document 384?"
Factura electronica comunicata destinatarului nu se poate returna in sistemul RO e-Factura.
Corectia facturii electronice comunicate destinatarului in sistemul RO e-Factura se efectueaza conform art. 330* din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Factura electronica corectata se transmite in cadrul aceluiasi sistem RO e-Factura.
Conform art. 330 Cod fiscal, exista urmatoarele prevederi cu privire la corectia facturilor:
ART. 330 - Corectarea facturilor
(1) Corectarea informatiilor inscrise in facturi sau in alte documente care tin loc de factura se efectueaza astfel:
a) In cazul in care factura nu a fost transmisa catre beneficiar, aceasta se anuleaza si se emite o noua factura;
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
b) In cazul in care factura a fost transmisa beneficiarului, fie se emite o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, iar, pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite o noua factura continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite o factura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data facturii corectate.
(2) In situatiile prevazute la art. 287 furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi, cu valorile inscrise cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus sau fara mentiunea din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, daca baza de impozitare se majoreaza, care se transmit si beneficiarului, cu exceptia situatiei prevazute la art. 287 lit. d).
(3) Persoanele impozabile care au fost supuse unui control fiscal si au fost constatate si stabilite erori in ceea ce priveste stabilirea corecta a taxei colectate, fiind obligate la plata acestor sume in baza actului administrativ emis de autoritatea fiscala competenta, pot emite facturi de corectie conform alin. (1) lit. b) catre beneficiari. Pe facturile emise se va face mentiunea ca sunt emise dupa control si vor fi inscrise intr-o rubrica separata in decontul de taxa. Beneficiarii au drept de deducere a taxei inscrise in aceste facturi in limitele si in conditiile stabilite la art. 297 - 302 .
(4) In cazul autofacturilor emise conform art. 319 alin. (3), (8) si (9) si art. 320 alin. (1) - (3), daca persoana impozabila emitenta constata ca a inscris informatii in mod eronat in respectivele autofacturi, fie va emite o noua autofactura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din autofactura initiala, numarul si data autofacturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, iar, pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie va emite o noua autofactura continand informatiile si valorile corecte si concomitent va emite o autofactura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data autofacturii corectate. In situatia in care autofactura a fost emisa in mod eronat sau prin normele metodologice se prevede ca in anumite situatii se poate anula livrarea/prestarea catre sine, persoana impozabila emite o autofactura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data autofacturii anulate.
In concluzie, corectarea facturilor conform Art. 330:
1.Anularea si emiterea unei noi facturi:
Daca factura nu a fost transmisa beneficiarului: Se anuleaza factura initiala si se emite una noua cu informatiile corecte.
2.Corectarea facturilor transmise beneficiarului:
Se pot folosi doua metode:
Metoda 1: Emiterea unei noi facturi care include atat informatiile din factura initiala, cu valorile gresite marcate cu semnul minus (sau mentionate ca negative), cat si informatiile si valorile corecte.
Metoda 2: Emiterea a doua facturi:
O noua factura cu informatiile si valorile corecte.
O factura separata cu valorile gresite marcate cu semnul minus (sau mentionate ca negative), specificand numarul si data facturii corectate.
Astfel, corectarea se face in functie de transmiterea facturii initiale, fie prin anularea si reemiterea acesteia (daca nu a fost transmisa), fie prin emiterea unor facturi corective (daca a fost transmisa).
In practica aveti 2 posibilitati:
Invoice, 380 cu valori negative
sau
Credit Note, 381, cu valori pozitive.
Raspuns oferit in luna iulie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com