email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In atentia institutiilor publice! Intocmirea si depunerea situatiilor financiare si a unor raportari lunare

raportari lunaresituatii financiarelegea contabilitatii
Informam contribuabilii, institutii publice ca, prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 1.865/2011, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 271 din 18 aprilie 2011, au fost aprobate Normele metodologice privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare trimestriale ale institutiilor publice, precum si a unor raportari financiare lunare in anul 2011.

In articolul de mai jos, prezentam sintetic cele mai importante prevederi ale ordinului.

1. Situatiile financiare trimestriale in anul 2011

Potrivit prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, entitatile care au obligatia sa intocmeasca situatii financiare trimestriale si anuale sunt autoritatile publice, ministerele si celelalte organe ale administratiei publice centrale si locale, institutiile publice autonome si institutiile publice subordonate.

Situatiile financiare care se intocmesc de catre institutiile publice la sfarsitul trimestrelor I, II si III in anul 2011 se compun din: bilant, contul de rezultat patrimonial, situatia fluxurilor de trezorerie, conturi de executie bugetara si anexe la situatiile financiare care includ: politici contabile si note explicative.

Institutiile publice intocmesc situatii financiare trimestriale in anul 2011 potrivit modelelor adaptate structurii indicatorilor aprobati prin Legea bugetului de stat pe anul 2011 nr. 286/2010 si prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2011 nr. 287/2010, prin Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, precum si celorlalte acte normative in vigoare.

La intocmirea situatiilor financiare trimestriale in anul 2011, institutiile publice au in vedere si modelele situatiilor financiare trimestriale aprobate prin:

- Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 629/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare trimestriale ale institutiilor publice, precum si a unor raportari financiare lunare in anul 2009;

- Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 980/2010 pentru aprobarea Normelor metodologice privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare trimestriale ale institutiilor publice, precum si a unor raportari financiare lunare in anul 2010.

Modelele formularelor actualizate si corelatiile dintre acestea, valabile pentru situatiile financiare trimestriale in anul 2011 sunt publicate pe website-ul Ministerului Finantelor Publice, www.mfinante.ro, sectiunea Domenii de activitate/Reglementari contabile/Institutii publice/Legislatte.

Termenele de depunere a Situatiilor financiare trimestriale la Ministerul Finantelor Publice - Directia generala de metodologie contabila institutii publice sunt 16 mai 2010 pentru trimestrul I 2011, 15 august pentru trimestrul II 2011, respectiv 14 noiembrie pentru trimestrul III 2011.

2. Raportarile financiare lunare in anul 2011

Autoritatile publice, ministerele si celelalte organe ale administratiei publice centrale si institutiile publice autonome raporteaza lunar: executia centralizata a bugetelor institutiilor publice finantate integral sau partial din venituri proprii, aflate in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea lor, inclusiv a activitatilor finantate integral din venituri proprii si executia cheltuielilor efectuate din fonduri externe nerambursabile postaderare.

Unitatile administrativ-teritoriale raporteaza lunar: executia cheltuielilor efectuate din finantarile rambursabile externe si interne; executia veniturilor si cheltuielilor evidentiate in afara bugetului local si executia centralizata a bugetelor institutiilor publice finantate integral sau partial din venituri proprii, inclusiv a activitatilor finantate integral din venituri proprii.

Termenul de depunere al acestor raportari la Ministerul Finantelor Publice - Directia generala de metodologie contabila institutii publice este data de 15 a lunii urmatoare celei de raportare.

 Institutiile publice, indiferent de subordonare si modul de finantare a cheltuielilor, raporteaza lunar, anexa 30 „Plati restante” si urmatorii indicatori din bilant: „Creante comerciale si avansuri”, „Avansuri acordate”, „Datorii comerciale si avansuri”, „Avansuri primite, „Contributii sociale”, „Salariile angajatilor”, „Alte drepturi cuvenite altor categorii de persoane”, „Pensii, indemnizatii de somaj, burse”, raportare ce va fi insotita de o nota explicativa pentru cresterile/reducerile semnificative ale sumelor raportate in bilant la indicatorii mentionati.

Termenul de depunere al acestei raportari la Ministerul Finantelor Publice - Directia generala de metodologie contabila institutii publice este data de 20 a lunii urmatoare celei de raportare.

Raportarile financiare lunare se vor transmite in format electronic, insotite de o adresa de inaintare scanata si semnata de conducatorul institutiei publice si de conducatorul compartimentului financiar-contabil sau de o alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile


Atentie: au aparut monografii anului 2022!

Ai la dispozitie 70 monografii:

- noi-noute, variate, complexe, actuale, controversate si legale
- grupate pe domenii de cel mai mare interes
- usor de accesat, usor de inteles, usor de aplicat
- gata de personalizat cu datele operatiunilor tale

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
raportari lunaresituatii financiarelegea contabilitatii

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 20 Aprilie 2011


Votati articolul "In atentia institutiilor publice! Intocmirea si depunerea situatiilor financiare si a unor raportari lunare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 20 Aprilie 2011 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • SAF-T 2022. Ghid de raportare corecta - scapa de amenzi si controale neprevazute!

  • SAF-T reprezinta cea mai importanta transformare prin care a trecut sistemul fiscal din Romania pana acum. Firma dvs. va fi ca o carte deschisa pentru ANAF! Nu va mai fi nevoie de inspectii fiscale la sediul dvs. si de controale inopinate. Inspectorii vor sta in birourile lor si, din cateva clicuri, vor verifica tot ce e de verificat: TVA, impozit pe profit, contributii salariale etc. Si, desigur, daca vor gasi nereguli, vor aplica sanctiuni &n...» citeste mai departe aici

 • Cum a modificat Ordinul 237/2022 Declaratia 100: tabel comparativ

  • Prin Ordinul nr. 237/2022 a fost modificata Declaratia 100 astfel incat sa fie evidentiate reducerile de impozit prevazute in OUG 153/2020.  ANAF a publicat noua Declaratie 100 pentru 2022. Termenul legal de depunere pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor - trim.IV 2021 si impozitul specific - sem.II 2021 este ...» citeste mai departe aici

 • Vanzare prin automate de cafea. Care este monografia contabila?

  • Prezentam in continuare care este monografia contabila in cazul vanzarii prin automate de cafea.  Intr-o activitate de vanzare cafea/ceai prin intermediul automatelor de tip vending se alimenteaza aparatele cu diverse tipuri/marci de cafea, achizitionate de la diversi furnizori. Produsele finale au acelasi pret, indiferent de optiunea cumparatorului: cafea espresso, cafea lunga, cappucino etc. Care este monografia contabila pentru activitate...» citeste mai departe aici

 • Evidenta marfii in comertul online. Ce trebuie sa stie firmele

  • Specialistul nostru ne prezinta in continuare ce trebuie sa stie firmele despre evidenta marfii in comertul online. Drept exemplu, luam cazul unui magazin online care are cod CAEN 4791 "Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet".  1. Conform legii este obligatoriu sau este doar o recomandare ca stocul de marfa sa se tina la pret de vanzare cu amanuntul? 2. Daca programul informatic ne permite sa avem st...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X