email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dezmembrarea unui mijloc fix

Intrebare:

Daca din dezmembrarea unui mijloc fix rezulta piese de schimb pe care le voi folosi pe baza de bon de consum in folos propriu, acestea se considera ca fiind valorificate si se vor scadea din valoarea cheltuielilor nedeductibile?

Daca se obtin din dezmembrare deseuri si piese de schimb, dar care nu au fost valorificate prin vanzare sau consum propriu si se afla inca in magazie dupa dezmembrare, deci daca aceste deseuri si piese sunt considerate ca valorificate desi inca nu s-a facut factura de vanzare a lor?

Raspuns:

Reglementarea legala in vigoare pentru calculul si deducerea fiscala a cheltuielilor cu amortizarea activelor imobilizate este reprezentata de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si de Hotararea Guvernului nr. 2139/30.11.2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.

Atragem atentia ca la art. 24 din Codul fiscal este vorba de amortizarea fiscala. Calculul amortizarii fiscale este folosit numai la determinarea profitului impozabil si a impozitului pe profit. Pentru inregistrarea cheltuielilor cu amortizarea in contabilitate se foloseate amortizarea contabila, calculata conform standardelor internationale de contabilitate. Deducerile fiscale de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila a activelor imobilizate si orice reevaluare contabila a acestora.

Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea sau din scoaterea din functiune a mijloacelor fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, care reprezinta valoarea fiscala de intrare a mijloacelor fixe, diminuata cu amortizarea fiscala. Valoarea fiscala ramasa neamortizata, in cazul mijloacelor fixe amortizabile vandute, reprezinta diferenta dintre valoarea de intrare fiscala si valoarea amortizarii fiscale, din care se scad sumele rezultate in urma valorificarii acestora (potrivit alin. (15), art. 24 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal al Romaniei, publicata in M.Of. nr. 927 din 23.12.2003, cu modificarile si completarile ulterioare).

Valoarea ramasa neamortizata, in cazul mijloacelor fixe amortizabile vandute, este deductibila la calculul profitului impozabil in situatia in care acestea sunt valorificate prin unitati specializate sau prin licitatie organizata potrivit legii.

Unitatile specializate sunt, potrivit Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal publicate in Monitorul Oficial, Partea I nr. 112 din 06/02/2004 si aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004 din 22/01/2004, cu modificarile si completarile ulterioare:

  • persoanele juridice care, potrivit obiectului de activitate, intermediaza instrainarea de proprietati imobiliare si a altor mijloace fixe;
  • departamentele specializate aflate in structura organizatorica a contribuabililor;
  • alte unitati cu activitati similare.

Deci este suficient ca in cadrul intreprinderii sa functioneze un departament care, printre alte atributii, sa se ocupe si de vanzarea mijloacelor fixe neamortizate integral pentru ca valoarea astfel obtinuta sa fie deductibila la calculul impozitului pe profit.

Cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii unui mijloc fix cu valoarea de intrare incomplet amortizata sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile. Prin casarea unui mijloc fix se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului.

Daca mijlocul fix nu e valorificat prin vanzare ci prin casare si suma rezultata din valorificarea pieselor este mai mare decat diferenta dintre valoarea de intrare fiscala si valoarea amortizarii fiscale atunci valoarea ramasa neamortizataeste deductibila la calculul profitului impozabil. Valoarea pieselor rezultate din casare si utilizate pentru consum propriu reduce din cheltuiala nedeductibila fiscal numai in cazul in care evaluarea acestora este facuta la o valoare de piata reala.

In ceea ce priveate piesele nevalorificate inca si care nu sunt destinate consumului propriu acestea pot fi evaluate, dar valoarea lor reala se va determina numai in momentul cesionarii lor. Ca urmare, recomandarea noastra este ca, ele sa fie inregistrate cu valoare in contabilitate la pretul negociat de vanzare si numai atunci sa se reduca si cheltuielile nedeductibile aferente scoaterii din functiune a mijlocului fix inainte de amortizarea integrala a acestuia.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 08 Martie 2006

Votati articolul "Dezmembrarea unui mijloc fix":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X