email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bonul de consum. In ce situatii se foloseste, cum se intocmeste si model

Bonul de consum. In ce situatii se foloseste, cum se intocmeste si model
ce este bonul de consumbon de consum modelmonografie bon consumbon de consum colectiv

Orice operatiune economica trebuie consemnata la data efectuarii ei intr-un document justificativ. Documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitate angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat, precum si a celor care le-au inregistrat in contabilitate. Ne propunem ca, prin prezentul articol, sa aflam in ce situatii se foloseste bonul de consum, cum se intocmeste si care este modelul acestuia.

Ce este bonul de consum

Bonul de consum este un document obligatoriu pentru a justifica eliberarea bunurilor din gestiunea societatii in consum si a inregistrarii cheltuielilor cu consumul materialelor in evidenta contabila.

Normele specifice de utilizare a documentelor financiar-contabile, parte integranta din OPANAF nr. 2634/2015, mentioneaza ca bonul de consum (Cod 14-3-4A) serveste ca:

- document de eliberare din magazie a materialelor;

- document justificativ de scadere din gestiune;

- document justificativ de inregistrare in contabilitate.

Ce informatii trebuie sa contina bonul de consum

Continutul minimal obligatoriu de informatii al formularului este urmatorul:

- denumirea unitatii;
- denumirea formularului;
- produsul/lucrarea (comanda); norma; bucati lansate;


- numarul documentului; data eliberarii (ziua, luna, anul); numarul comenzii;
- denumirea materialului (inclusiv sortimentul, marca, profilul, dimensiunea);
- cantitatea necesara; U/M; cantitatea eliberata;
- pretul unitar; valoarea, dupa caz;
- data si semnatura gestionarului si a primitorului.

Atentie! In situatia in care societatea nu are angajat gestionar, nu are desemnata o persoana responsabila cu eliberarea in consum a elementelor de stocuri si cu intocmirea bonurilor de consum, singura persoana in masura sa dispuna astfel de operatiuni fiind administratorul, acesta va semna bonurile de consum, pentru ca acestea sa poata sta la baza inregistrarii operatiunilor in evidenta contabila.

In ce situatii se foloseste bonul de consum

Din punct de vedere al modului de intocmire, acesta se intocmeste in doua exemplare, pe masura lansarii, respectiv eliberarii materialelor din magazie pentru consum, de catre compartimentul care efectueaza lansarea, pe baza programului de productie si a consumurilor normate, sau de catre alte compartimente ale unitatii, care solicita materiale pentru a fi consumate.

Bonul de consum se poate intocmi intr-un exemplar, in conditiile utilizarii tehnicii de calcul.

Bonul de consum (colectiv), in principiu, se intocmeste pe formulare separate pentru materialele din cadrul aceleiasi grupe de materiale, loc de depozitare si loc de consum.

In situatia cand materialul solicitat lipseste din depozit, se procedeaza in felul urmator:

- in cazul bonului de consum se completeaza spatiul urmator cu denumirea materialului inlocuitor, dupa ce, in prealabil, pe versoul formularului se obtin semnaturile persoanelor autorizate sa aprobe folosirea altor materiale decat cele prevazute in consumurile normate;

- in cazul bonului de consum (colectiv) se taie cu o linie denumirea materialului inlocuit si se semneaza de aprobare a inlocuirii in dreptul randului respectiv. Dupa inscrierea denumirii materialului inlocuitor se intocmeste un bon de consum separat. In bonul de consum coloanele "Unitatea de masura" si "Cantitatea necesara" de pe randul 2 se completeaza in cazul in care se solicita si se elibereaza din magazie materiale cu doua unitati de masura.

Din punct de vedere al circulatiei, acesta circula:

- la persoanele autorizate sa semneze pentru acordarea vizei de necesitate (ambele exemplare);
- la persoanele autorizate sa aprobe folosirea altor materiale, in cazul materialelor inlocuitoare;
- la magazia de materiale, pentru eliberarea cantitatilor prevazute, semnandu-se de predare de catre gestionar si de primire de catre delegatul care primeste materialele (ambele exemplare);
- la compartimentul financiar-contabil, pentru efectuarea inregistrarilor in contabilitatea sintetica si analitica (ambele exemplare).
 
Se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil.

Model bon de consum

Monografie bon de consum

In conditiile folosirii inventarului permanent, in contabilitate se inregistreaza toate operatiunile de intrare si iesire, ceea ce permite stabilirea si cunoasterea in orice moment a stocurilor, atat cantitativ, cat si valoric, conform punctului 290 din O.M.F.P. nr. 1.802/2014.

Cu ajutorul contului 302 „Materiale consumabile” se tine evidenta existentei si miscarii stocurilor de materiale consumabile (materiale auxiliare, combustibili, ambalaje, piese de schimb, seminte si materiale de plantat, furaje si alte materiale consumabile). In debitul contului 302 „Materiale consumabile” se inregistreaza valoarea la pret de inregistrare a materialelor consumabile achizitionate de la terti in contrapartida cu 401, 408, 446, 322, 542, iar in creditul contului 302„Materiale consumabile” se inregistreaza valoarea la pret de inregistrare a materialelor consumabile incluse pe cheltuieli, precum si a celor constatate lipsa la inventar sau distruse (602).

Cu ajutorul contului 303 „Materiale de natura obiectelor de inventar” se tine evidenta existentei si miscarii materialelor de natura obiectelor de inventar. In debitul contului 303 „Materiale de natura obiectelor de inventar” se inregistreaza valoarea la pret de inregistrare a materialelor de natura obiectelor de inventar achizitionate de la terti in contrapartida cu 401, 408, 446, 323, 542, iar in creditul contului 303 „Materiale de natura obiectelor de inventar” se inregistreaza valoarea la pret de inregistrare a materialelor de natura obiectelor de inventar incluse pe cheltuieli, precum si a celor constatate lipsa la inventar sau distruse in contrapartida cu 603.

Consumul materialelor, in baza Bonurilor de consum, respectiv darea in folosinta a obiectelor de inventar in baza Proceselor-verbale de dare in folosinta, se inregistreaza:

Marea Cartea Verde a Monografiilor Contabile 2023 iti pune la dispozitie 86 de modele de monografii contabile noi, adaptate noilor reglementari intrate in vigoare anul acesta. Ele te scot rapid din impas, ori de cate ori legislatia nu este destul de clara, nu e completa sau lasa loc de interpretari multiple.

Concluzii privind utilizarea bonului de consum


Din perspectiva fiscala, documentele justificative constituie probe la stabilirea bazei de impozitare; contribuabilul/platitorul este obligat sa utilizeze pentru activitatea desfasurata documente primare si de evidenta contabila stabilite prin lege si sa completeze integral rubricile formularelor, corespunzator operatiunilor inregistrate.

Documentele justificative trebuie sa cuprinda o serie de informatii principale, printre care si numele si prenumele, precum si semnaturile persoanelor care raspund de efectuarea operatiunii economico-financiare; documentele care stau la baza inregistrarilor in contabilitate pot dobandi calitatea de document justificativ numai in conditiile in care furnizeaza toate informatiile prevazute de normele legale in vigoare;

In situatia in care documentele justificative sunt intocmite si preluate in contabilitate prin utilizarea sistemelor informatice de prelucrare automata a datelor, semnatura nu constituie element obligatoriu. In astfel de situatii trebuie sa se stabileasca prin proceduri proprii modalitati de identificare a persoanelor care au initiat, dispus si aprobat, dupa caz, efectuarea operatiunilor respective.

Bonul de consum este un documente justificativ de scadere din gestiune a elementelor de stocuri si, de asemenea, document justificativ de inregistrare in contabilitate a acestui tip de operatiuni.
 

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ce este bonul de consumbon de consum modelmonografie bon consumbon de consum colectiv


Data aparitiei: 12 Iulie 2023
Ultima actualizare: 15 August 2023

Votati articolul "Bonul de consum. In ce situatii se foloseste, cum se intocmeste si model":
Rating:

Nota: 3.63 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X