email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Schimbare politica contabila

OMFP 3055/2009politici contabilesituatii financiare

Intrebare:

O societate prestatoare de servicii lucrari de geodezie, cadastru, nu inregistreaza in contabilitatea anului 2011 ct 331 si 712, ci doar conturi de cheltuieli si venituri din prestari servicii (cheltuielile au fost inregistrate pe baza documentelor, iar veniturile pe masura executarii lucrarilor).

Din anul urmator, managementul doreste schimbarea politicii contabile prin folosirea acestei metode (productia serviciilor) din motive de prezentare fidela a imaginii societatii precum si inregistrarea de provizioane aferente garantiilor de buna executie acordate clientilor.

Ce alte demersuri  ar mai trebui facute in afara unei decizii a Administratorilor de schimbare a politicii contabile si o mentiune in notele explicative aferente bilant 2012? Daca presupunem ca situatiile financiare ale anului schimbarii politicii ctb (2012) vor fi auditate pentru prima data, cum va influenta opinia auditorului, in cazul in care in note sunt mentionate schimbarile de metoda de contabilizare?

Raspuns:

La art. 10 din OMFP 3055/2009 se prevede: "In aplicarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, entitatile trebuie sa dezvolte politici contabile proprii care se aproba de administratori, potrivit legii, in cazul entitatilor care nu au administratori, politicile contabile se aproba de persoanele care au obligatia gestionarii entitatii respective."
 
La punctul 44 alin (2) din Reglementarile contabile se precizeaza ca "Modificarea politicilor contabile se efectueaza numai pentru perioadele viitoare, incepand cu exercitiul financiar urmator celui in care s-a luat decizia modificarii politicii contabile. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai de la inceputul unui exercitiu financiar. Nu sunt permise modificari ale politicilor contabile pe parcursul unui exercitiu financiar."
 
La punctul 40 alin. (2), a doua liniuta se arata ca modificarea de politici contabile poate fi determinata de initiativa entitatii pentru "obtinerea unor informatii credibile si mai relevante."
De asemenea, la punctul 23 alin. (5) - Comparabilitatea - ultima teza se prevede ca "Nevoia de comparabilitate nu trebuie confundata cu simpla uniformitate si nu trebuie sa devina un impediment in introducerea de politici contabile imbunatatite.

Nu este indicat pentru o entitate sa continue sa evidentieze in contabilitate, in aceeasi maniera, o tranzactie sau un alt eveniment daca politica adoptata nu mentine caracteristicile calitative de relevanta si credibilitate. Nu este indicat pentru o entitate sa-si lase politicile contabile nemodificate atunci cand exista alternative mai relevante si mai credibile. Este, de asemenea, important ca situatiile financiare sa prezinte informatii corespunzatoare pentru perioadele precedente."
 
De aici rezulta urmatoarele:

- modificarea politicilor contabile este permisa prin adoptarea unei decizii semnata de administrator si care va modifica manualul de politici deja existent.
- aceasta decizie va trebui sa aiba data de 2011 cu aplicabilitate din 2012.
- de asemenea, trebuie facuta o mentiune de modificare a politicii contabile, incepind cu anul 2012, si la notele eferente anului 2011. Trebuie mentionata natura modificarii politicilor contabile si motivele pentru care aplicarea noii politici ofera informatii credibile si mai relevante pentru utilizatori.
- opinia auditorilor nu este influentata de decizia schimbarii politicii contabile, atita timp cit acest lucru s-a efectuat cu respectarea reglementarilor privind modificarea politicilor contabile si, mai cu seama, daca noile politici conduc la elaborarea de informatii de calitate, credibile si relevante pentru asigurarea imaginii fidele a situatiilor financiare.

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OMFP 3055/2009politici contabilesituatii financiare


Data aparitiei: 16 Noiembrie 2011

Votati articolul "Schimbare politica contabila":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X