email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Capitalizare surplus: reevaluare imobilizare corporala. Expertul contabil raspunde!

capitalizare surplusimobilizare corporalareevaluaresituatii financiareamortizarecastig

In analiza de mai jos,  identificam incepand cu an rezervele din reevaluare se trec la alte rezerve concomitent cu amortizarea lunara a mijlocului fix, precum si care sunt implicatiile fiscale pentru aceasta operatiune.

Avand in vedere prevederile paragrafului 124 (1) OMFP 3055/2009, diferenta dintre valoarea rezultata in urma reevaluarii imobilizarilor corporale si valoarea lor la costul istoric trebuie prezentata la rezerva din reevaluare, ca un subelement distinct in "Capital si reserve", cont 105 " Rezerve din reevaluare".
 
Tratamentul fiscal al rezervei din reevaluare se va prezenta in notele explicative la situatiile financiare.
 
Acelasi paragraf la pct.(3) specifica ca surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezerve - cont 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din reserve de reevaluare", in momentul in care acest surplus reprezinta un castig realizat. Castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare.

Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate, adica lunar, odata cu inregistrarea amortizarii contabile a acestuia.
 
Astfel, valoarea rezervei transferate lunar , din contul 105 in contul 1065,  va fi diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial de intrare a imobilizarii.
 
Din punct de vedere fiscal, amortizarea calculata in urma reevaluarii este deductibila fiscal, cu conditia indeplinirii prevederilor art.7 alin.(33) coroborat cu art.24 Cod fiscal, cu specificarea ca rezervele din reevaluare aferente amortizarii activului sunt considerate elemente similare veniturilor impozabile la calculul impozitului pe profit, conform art.19 Cod fiscal, corroborate cu pct.12 Norme de aplicare.
 


Astfel, conform art.22 alin.(5^1), rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe,  efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz.
 
Prin abrogarea OMFP 3055/2009, incepand cu 1 ianuarie 2015, se aplica prevederile OMFP 1802/2014.
 
Diferenta consta in faptul ca, din 1 ianuarie 2015,  valoarea rezervei transferate prin debitarea contului 105 nu se mai efectueaza in creditul contului 1065, ci se efectueaza prin creditarea contului 1175 - Rezultatul reportat reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluare .
 
Concluzionand, capitalizarea surplusului din reevaluare se poate face:
 
<>1.la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare : capitalizarea surplusului din reevaluare se efectueaza, in acest caz, atunci cand acest surplus reprezinta un castig, respectiv la scoaterea imobilizarii corporale din patrimoniul societati (ex.: vanzare).
 
Capitalizarea surplusului din reevaluare se efectueaza prin transferul direct in capitalul propriu , respectiv in contul 1175 - Rezultatul reportat reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluare (contul 1175 este folosit incepand cu 1 ianuarie 2015, pana la aceasta data se transfera in contul 1065):


105 = 1175 = total valoare credit cont 105.
 
Valoarea cu care s-a debitat contul 105, prin creditarea contului 1175 reprezinta un element de natura venitului impozabil, luat in calculul impozitului pe profit ca si venit, conform art.19 coroborat cu art.22 alin.(5) si alin.(5^1) Cod fiscal.
 
Astfel, in momentul calcularii mpozitului pe profit al perioade, valoarea respectiva va fi luata in calcul ca si un venit impozabil, sau
 
<>2.<>-Inregistrare lunara cheltuiala amortizare imobilizare corporala (ex.: cladire)
     6812 = 2812, cheltuiala deductibila integral la calculul impozitului pe profit, conform art.24 Cod fiscal.
 
<>-Capitalizarea surplusului din reevaluare, inregistrare lunara, pe masura folosirii activului de cate societate, prin transferul direct in capitalul propriu, respectiv in contul 1175 - Rezultatul reportat reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluare:

105 = 1175 = diferenta dintre amortizarea calculata pentru valoarea reevaluata si amortizarea calculata la data primei dari in folosinta a imobilizarii (cand s-a folosit valoarea de intrare a imobilizarii corporale);

Valoarea inregistrata este element de natura venitului impozabil, luat in calculul impozitului pe profit ca si venit, conform art.19 art.(1) si pct.12 din norme coroborat cu art.22 alin.(5) si alin.(5^1) Cod fiscal.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu, economist si expert contabil

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
capitalizare surplusimobilizare corporalareevaluaresituatii financiareamortizarecastig


Data aparitiei: 25 Iunie 2015

Votati articolul "Capitalizare surplus: reevaluare imobilizare corporala. Expertul contabil raspunde!":
Rating:

Nota: 3.63 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X