email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Politici contabile proprii aprobate de la data intrarii in vigoare a OMFP 3055 pentru firmele infiintate inainte de data acestuia

politici contabile propriiOMFP 3055firmeleinfiintareordin 1802controlcontraventie

O societate are ca obiect de activitate constructiile si este infiintata din 2007. Anul acesta a intocmit Manualul de Politici si Proceduri contabile (conform Ordin 1802 din 2014). Pana in acest moment societatea nu a intocmit acest manual. Exista vreo sanctiune pentru faptul ca, la momentul unui control, trebuia ca societatea sa fi avut acest manual si inainte (conform vechilor prevederi legale)?

Ce sanctiune i se poate aplica, atata timp cat la momentul efectuarii controlului, societatea detine aceste proceduri?


Obligativitatea existentei de politici contabile proprii aprobate era inca de la data intrarii in vigoare a OMFP 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene conform art. 10 din acest ordin:

"Art. 10. - In aplicarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, entitatile trebuie sa dezvolte politici contabile proprii care se aproba de administratori, potrivit legii, in cazul entitatilor care nu au administratori, politicile contabile se aproba de persoanele care au obligatia gestionarii entitatii respective."

Aceasta obligativitate a fost preluata si prin OMFP 1802/ 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, ordin care, printre altele, a abrogat OMFP 3055/2009, care la art 5 prevede:

"Art. 5. - In aplicarea Reglementarilor contabile prevazute la art. 1, entitatile trebuie sa dezvolte politici contabile proprii care se aproba de administratori. In cazul entitatilor care nu au administratori, politicile contabile se aproba de persoanele care au obligatia gestionarii entitatii respective."

Chiar daca Ordinul 1802 abroga ordinul 3055, totusi pana la data abrogarii acestuia trebuia sa aveti procedurile contabile elaborate si aprobate. Pentru aceasta organul de control in domeniu va poate aplica o amenda de maxim 4000 de lei pentru lipsa politicilorcontabile in perioada cuprinsa intre data aparitei ordinului 3055 si abrogarea acestuia.

Avand in vedere ca la data efectuarii controlului nu ati putut prezenta politici contabile aprobate de la data intrarii in vigoare a OMFP 3055/2009 puteti fi sanctionat cu o amenda de la 300 lei la 4.000 lei conform articoleleor 42 si 43 din Legea contabilitatii 82/1991 republicata:                   

  "Art. 41. - Constituie contraventie urmatoarele fapte:…
2. nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice, respectiv de institutiile cu atributii de reglementare in domeniul contabilitatii prevazute la art. 4 alin. (3), cu privire la:
a) aprobarea politicilor si procedurilor contabile prevazute de legislatie;

Art. 42. (1) Contraventiile prevazute la art. 41 se sanctioneaza cu amenda, dupa cum urmeaza:- cele prevazute la pct. 2 lit. a), b) si c), cu amenda de la 300 lei la 4.000 lei;"

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra, Lector Universitar dr.


 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
politici contabile propriiOMFP 3055firmeleinfiintareordin 1802controlcontraventie


Data aparitiei: 04 Mai 2015

Votati articolul "Politici contabile proprii aprobate de la data intrarii in vigoare a OMFP 3055 pentru firmele infiintate inainte de data acestuia":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X