Intrebare:
O societate care are ca obiect de activitate cultura cerealelor primeste subventie pe suprafata. Se va observa astfel modul de calcul pentru impozitul pe profit la subventia primita.
Raspuns:
SAPS (schema de plata unica pe suprafata) consta in acordarea unei sume stabilite pe hectar, platibila o data pe an, suma care nu este conditionata de obtinerea de productie.
Conform prevederilor OUG 125/2006, pentru aprobarea schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare, care se acorda in agricultura incepand cu anul 2007, si pentru modificarea art. 2 din Legea 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, completata si aprobata prin Legea 139/2007 , sunt beneficiari ai platilor directe in cadrul schemei persoanele fizice sau juridice care exploateaza terenul agricol.

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Acestia solicita plata sumelor in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati administratori in cadrul asociatiilor in participatiune, locatari sau alte asemenea.
Sursa de finantare pentru platile efectuate in cadrul Schemei de plata unica pe suprafata se asigura din Fondul european pentru garantare in agricultura (FEGA).
Pentru a beneficia de acordarea de plati in cadrul schemelor de plata unica pe suprafata, solicitantii trebuie sa fie inscrisi in Registrul fermierilor, administrat de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, sa depuna cerere de solicitare a platilor la termen si sa indeplineasca conditii expres prevazute de OUG 125/2006, cu modificarile ulterioare.
Societatile care au ca obiect de activitate cultura cerealelor sunt infiintate conform prevederilor Legii societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si le sunt aplicabile prevederile Codului fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare cu privire la calculul, declararea si plata impozitului pe profit.
In calitatea lor de "contribuabili", stabilesc profitul impozabil conform dispozitiilor art. 19 din Titlul II din Codul fiscal, respectiv aplica cota de 16% asupra diferentei dintre totalul veniturilor, realizate din orice sursa intr-un an fiscal, si totalul cheltuielilor aferente realizarii acestor venituri. La rezultatul obtinut se aduna cheltuielile nedeductibile si se scad veniturile neimpozabile.
Veniturile neimpozabile, asa cum sunt prevazute la art. 20 nu includ veniturile din subventii, venituri care in fapt vin sa compenseze cheltuielile efectuate de fermieri cu exploatarea terenurilor.
In acest context precizam ca, la calculul profitului impozabil se au in vedere toate veniturile realizate de societate, inclusiv veniturile din platile care au ca sursa fonduri europene, din care se scad toate cheltuielile efectuate pentru desfasurarea obiectului de activitate (cultura cerealelor).