Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
Consolidarea fiscala in domeniul impozitului pe profit se poate efectua prin constituirea unui grup fiscal. In continuare, aflati cine poate forma un grup fiscal, care sunt conditiile de constituire, aspecte privind optiunea si perioada de aplicare a sistemului de consolidare fiscala, precum si depunerea declaratiilor fiscale.
Grupul fiscal se constituie din cel putin doua dintre urmatoarele entitati (membrii grupului):
(i) o persoana juridica romana/persoana juridica cu sediul social in Romania infiintata potrivit legislatiei europene si una sau mai multe persoane juridice romane/persoane juridice cu sediul social in Romania infiintate potrivit legislatiei europene la care aceasta detine, in mod direct sau indirect, cel putin 75% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot al acestora;
(ii) cel putin doua persoane juridice romane la care o persoana fizica romana detine, in mod direct sau indirect, cel putin 75% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot;
(iii) cel putin doua persoane juridice romane detinute, in mod direct sau indirect, in proportie de cel putin 75% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, de o persoana juridica/fizica, rezidenta intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri sau intr-un stat cu care s-a incheiat un acord privind schimbul de informatii;
(iv) cel putin o persoana juridica romana detinuta, in mod direct sau indirect, in proportie de cel putin 75% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, de o persoana juridica rezidenta intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri sau intr-un stat cu care s-a incheiat un acord privind schimbul de informatii si sediul permanent/sediul permanent desemnat din Romania al acestei persoane juridice straine.
Atentie! Consolidarea fiscala NU se aplica atunci cand optiunea privind aplicarea sistemului de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit are ca scop frauda si evaziunea fiscala.
NOU! S-au modificat regulile de completare a Declaratiei 101 privind impozitul pe profit! Atentie, declaratia trebuie depusa pana pe 25 iunie! Aflati ce erori trebuie sa evitati, parcurgand lucrarea Declaratia 101. Capcanele anului 2025 >>
Pentru constituirea grupului fiscal, membrii trebuie sa indeplineasca, la data depunerii cererii, in mod cumulativ, urmatoarele conditii:
a) conditia de detinere trebuie sa fie indeplinita pentru o perioada neintrerupta de un an, anterioara inceperii perioadei de consolidare fiscala;
b) sunt persoane juridice romane, persoane juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente in Romania sau persoane juridice cu sediul social in Romania, infiintate potrivit legislatiei europene care aplica acelasi sistem de plata a impozitului pe profit (trimestrial sau anual);
c) au acelasi an fiscal;
d) nu fac parte dintr-un alt grup fiscal in domeniul impozitului pe profit;
e) nu sunt platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor;
f) nu desfasoara activitati de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor;
g) nu se afla in dizolvare/lichidare, potrivit legii.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Examen Consultant Fiscal 2025
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Sistemul este optional.
Perioada de aplicare a sistemului de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit este de 5 ani fiscali, calculati incepand cu primul an al aplicarii sistemului de consolidare fiscala si pana la desfiintarea grupului fiscal.
Optiunea se comunica organului fiscal competent pe baza unei cereri comune depuse de reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile, semnate de catre reprezentantii legali ai tuturor membrilor grupului (Formular 173). Cererea se depune cu cel putin 60 de zile inainte de inceperea perioadei pentru care se solicita aplicarea consolidarii fiscale.
Cererea se solutioneaza in termen de 45 de zile de la data primirii cererii.
Sistemul de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit se aplica incepand cu anul fiscal urmator depunerii cererii.
La finalul celor 5 ani, optiunea nu se reinnoieste automat. In situatia in care se decide mentinerea grupului fiscal si continuarea sistemului de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit, dupa incheierea perioadei de consolidare de 5 ani fiscali, persoana juridica responsabila reinnoieste optiunea (in formularul 173 se completeaza sectiunea privind „Continuarea aplicarii sistemului“).
Consultati Cartea Verde a Impozitului pe Profit si aflati instantaneu solutia care se aplica problemei specifice cu care va confruntati. Si asta fara stresul ca ati putea intelege/interpreta ceva gresit! Lucrarea este extrem de practica, iar modul in care este structurata va permite cu acces rapid la solutia cautata astfel incat rezultatul final sa fie cel scontat: eliminarea oricaror erori din contabilitate. Detalii aici >>
In cazul in care o entitate indeplineste conditiile, aceasta poate intra ca membru al unui grup fiscal incepand cu anul fiscal urmator indeplinirii conditiilor.
Intrarea se efectueaza pe baza unei cereri de modificare, in cazul careia se utilizeaza procedura generala de comunicare a optiunii. Persoana juridica responsabila trebuie sa comunice organului fiscal competent modificarea grupului fiscal cu cel putin 60 de zile inainte de inceperea anului fiscal pentru care solicita intrarea in grupul fiscal.
In cazul in care o entitate nu mai indeplineste conditiile, aceasta iese din grupul fiscal si nu mai aplica sistemul de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit incepand cu trimestrul urmator celui in care conditiile nu mai sunt indeplinite. In cazul operatiunilor de reorganizare, iesirea/intrarea membrilor din/in grupul fiscal se efectueaza in cursul anului fiscal.
Pentru aceste situatii, persoana juridica responsabila trebuie sa comunice organului fiscal competent modificarea grupului fiscal in termen de 15 zile de la producerea evenimentului care a generat aceasta situatie.
Fiecare membru al grupului fiscal determina rezultatul fiscal in mod individual, luand in considerare si prevederile privind deducerea pierderilor fiscale.
Rezultatul fiscal consolidat al grupului fiscal se determina prin insumarea algebrica a rezultatelor fiscale determinate in mod individual de fiecare membru al grupului fiscal.
La determinarea impozitului pe profit datorat de grupul fiscal se vor avea in vedere sumele reprezentand: creditul fiscal, impozitul pe profit scutit, scutiri si reduceri de impozit pe profit calculate potrivit legislatiei in vigoare, sumele reprezentand cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat si alte sume care se scad din impozitul pe profit, potrivit legislatiei in vigoare, determinate de fiecare membru si comunicate persoanei juridice responsabile. Aceste sume se scad in limita impozitului pe profit datorat de grupul fiscal.
Pentru determinarea impozitului pe profit datorat de grupul fiscal, pe perioada aplicarii prevederilor O.U.G. nr. 153/2020, fiecare membru al grupului fiscal determina si comunica persoanei juridice responsabile suma reprezentand impozitul pe profit redus, in functie de situatia individuala.
Membrul grupului fiscal calculeaza, trimestrial/anual, impozitul pe profit numai in scopul determinarii creditelor/scutirilor/reducerilor care se comunica persoanei juridice responsabile. Acest impozit nu se datoreaza de membrul grupului si nu se transmite persoanei juridice responsabile.
Pentru aplicarea scutirilor pentru profitul reinvestit, la nivelul persoanei juridice responsabile si al membrilor grupului fiscal se au in vedere si urmatoarele reguli:
a) persoana juridica responsabila care efectueaza scaderea sumei aferente impozitului pe profit scutit din impozitul pe profit datorat de grupul fiscal comunica fiecarui membru care a transmis astfel de sume partea ce ii revine acestuia din suma scazuta la nivelul grupului fiscal;
b) partea care se comunica fiecarui membru, potrivit lit. a), se determina inmultind suma scazuta la nivelul grupului fiscal cu raportul dintre sumele transmise de fiecare membru si totalul sumelor primite de persoana responsabila de la membrii grupului fiscal;
c) suma care se repartizeaza de catre membrul grupului fiscal pentru constituirea rezervei este cea comunicata de persoana juridica responsabila, potrivit lit. a).
In scopul determinarii rezultatului fiscal consolidat al grupului fiscal, persoana juridica responsabila este obligata sa evidentieze in registrul de evidenta fiscala rezultatele fiscale individuale determinate de fiecare membru, precum si sumele care se scad din impozitul pe profit datorat de grup, inclusiv cele ale persoanei juridice responsabile.
De la data implementarii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, obligatiile declarative si de plata reglementate de titlul II Impozit pe profit din Codul fiscal revin persoanei juridice responsabile.
Declaratia anuala privind impozitul pe profit se depune la organul fiscal competent, impreuna cu declaratia anuala privind impozitul pe profit a fiecarui membru, pana la termenele prevazute de lege.
Persoana juridica responsabila are obligatia de a depune declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private efectuate/efectuat de membrii grupului.
Mai multe informatii privind constituirea unui Grup fiscal gasiti in lucrarea "Cartea Verde a impozitului pe profit". Lucrarea abunda in exemple de calcul al impozitului pe profit pentru cele mai frecvente situatii, modele de declaratii, explicatii privind trecerea de la micro la impozit pe profit, sfaturi de la experti pentru a beneficia de toate scutirile si oportunitatile pe care vi le permite legea. Detalii aici >>
Nu ratati: Cartea Verde a Contabilitatii - editia 2025
Cartea Verde a Contabilitatii 2025 va ofera explicatii si solutii pentru subiecte precum:
•Aplicarea sistemului e-Factura
•Sistemul RO e-Transport
•Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
•Raportarea SAF-T
•Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T etc.
Stocul la Cartea Verde a Contabilitatii 2025 se epuizeaza rapid!
Articole similare
Grup fiscal: Cine il poate constitui, conditii legale si depunerea declaratiilorD101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importanteBonificatie de 3% pentru contribuabilii bun-platnici: Cum se acorda si ce conditii trebuie indepliniteDonatie autoturism catre ONG: Cadrul legal si implicatii fiscaleCum se completeaza Declaratia 101 - Studiu de caz concretUltimele articole
Achizitie apartament pe firma: Monografie contabila si implicatii fiscaleAtentie! Amenzile primite de societate sunt cheltuieli NEDEDUCTIBILE la determinarea rezultatului fiscalInspectie fiscala: Monografia contabila pentru diminuarea bazei impozabileManualul mijloacelor fixe: Studii de caz si inregistrari contabile pentru situatii frecvent intalnite in practicaONG fara activitate economica: Trebuie sa depuna D107 pentru sponsorizari?