Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Planul de conturi general 2025"
Fuziunea este o operatiune prin care doua sau mai multe societati comerciale decid sa isi uneasca activitatea prin transmiterea tuturor elementelor de activ si pasiv catre o singura societate. Aceasta se poate realiza in doua moduri:
- Fuziune prin absorbtie, cand una dintre societati preia toate activele si datoriile celorlalte, care inceteaza sa mai existe.
- Fuziune prin contopire, cand toate societatile participante se dizolva, iar in locul lor se infiinteaza o societate noua, care preia toate elementele de activ si pasiv.
Intrebare: "Firma A a preluat prin fuziune o alta firma. Pierderea fiscala si contabila preluata este evidentiata separat in contul 117.
Anul 2024 s-a incheiat cu profit.
Cum se calculeaza corect impozitul pe profit, tinand cont de pierderea preluata prin fuziune? Fuziunea a avut loc in 2023. Dupa finalizarea calculului, profitul din 2024 poate fi repartizat ca dividende? In afara de pierderea preluata in contul 117, nu exista alte pierderi inregistrate in acest cont."
Raspuns: In ceea ce priveste calculul impozitului pe profit cu pierdere preluata prin fuziune
Cadrul legal:
Art. 31 din Codul fiscal ( Legea nr. 227/2015) prevede regulile generale privind reportarea pierderii fiscale.
Pentru pierderea preluata prin fuziune, se aplica prevederile art. 31 alin. (1)-(3), si alin. ( 7)
(1) Pierderile fiscale anuale stabilite prin declaratia de impozit pe profit, incepand cu anul 2024/anul fiscal modificat care incepe in anul 2024, dupa caz, se recupereaza din profiturile impozabile realizate, in limita a 70% inclusiv, in urmatorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.
(2) Pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de fuziune sau divizare totala se recupereaza de catre contribuabilii nou-infiintati ori de catre cei care preiau patrimoniul societatii absorbite sau divizate, dupa caz, proportional cu activele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de fuziune/divizare. Pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care nu isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de desprindere a unei parti din patrimoniul acestora, transferata ca intreg, se recupereaza de acesti contribuabili si de cei care preiau partial patrimoniul societatii cedente, dupa caz, proportional cu activele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de divizare, respectiv cu cele mentinute de persoana juridica cedenta.
(3) Prevederile alin. (2) se aplica si:
a)contribuabilului care, in calitate de absorbant/beneficiar al unei operatiuni de fuziune/divizare/desprindere, preia de la un platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor care a fost anterior platitor de impozit pe profit o pierdere fiscala nerecuperata integral de catre absorbit/divizat/cedent, potrivit prevederilor prezentului articol. Aceasta pierdere se recupereaza de catre contribuabil potrivit alin. (1) si (7), dupa caz;
b)contribuabilului care, intr-o perioada anterioara in care era platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor, a preluat, ca absorbant/beneficiar al unei operatiuni de fuziune/divizare/ desprindere, de la un platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor, fost platitor de impozit pe profit, o pierdere fiscala nerecuperata, potrivit prevederilor prezentului articol. Aceasta pierdere se recupereaza de catre contribuabil potrivit alin. (1) si (7), dupa caz;
c)contribuabilului care, intr-o perioada anterioara in care era platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor, a preluat, ca absorbant/beneficiar al unei operatiuni de fuziune/divizare/ desprindere, de la un alt platitor de impozit pe profit, o pierdere fiscala nerecuperata integral, potrivit prevederilor prezentului articol. Aceasta pierdere se recupereaza de catre contribuabil potrivit alin. (1) si (7), dupa caz.
(7) Pierderile fiscale anuale stabilite prin declaratia de impozit pe profit, aferente anilor precedenti anului 2024/anului care incepe in 2024, ramase de recuperat la data de 31 decembrie 2023, se recupereaza din profiturile impozabile realizate incepand cu anul 2024, in limita a 70% din profiturile impozabile respective, pe perioada ramasa de recuperat din cei 7 ani consecutivi ulteriori anului inregistrarii pierderilor respective.
NOU! Tratamentul fiscal-contabil al fuziunii societatilor comerciale explicat impecabil! Parcurgeti acest ghid practic si eliminati erorile contabile costisitoare ce pot aparea la gestionarea unei fuziuni!
1. Determinarea profitului fiscal 2024 (P):
Se calculeaza conform regulilor generale (venituri impozabile cheltuieli deductibile elemente extracontabile).
2. Scaderea pierderii fiscale preluate (PF):
Se scade din profitul fiscal pierderea fiscala preluata si nerecuperata inca:
Pierderea se poate recupera doar in limita a 5 sau 7 ani consecutivi de la anul preluarii (in cazul dvs., incepand cu 2023, sau 2024 deoarece din context nu-mi dau seama cand a fost data efectiva a fuziunii).
3. Calcul impozit pe profit:
Impozit = 16% baza impozabila
Conform prevederilor din Ordinul 206 /2025 pentru aprobarea modelului, continutului si instructiunilor de completare a formularelor 101 "Declaratie privind impozitul pe profit"
Persoanele juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva cu lichidare, potrivit legii, au obligatia sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit si sa plateasca impozitul pana la data depunerii situatiilor financiare.
Persoanele juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva fara lichidare au obligatia sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit si sa plateasca impozitul pana la inchiderea perioadei impozabile, definita prin Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Randul 37 - se completeaza de persoana juridica cedenta cu valoarea pierderii fiscale inregistrate in perioada curenta, transferata persoanei juridice beneficiare, si care nu se recupereaza de persoana juridica cedenta, potrivit art. 31 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Randul 38 - se completeaza de persoana juridica beneficiara cu valoarea pierderilor fiscale inregistrate de contribuabilul cedent in perioada din anul curent cuprinsa intre 1 ianuarie si data la care operatiunea respectiva produce efecte si transferata de persoana juridica cedenta persoanei juridice beneficiare, potrivit art. 31 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Deci, Persoanele juridice dizolvate fara lichidare (de ex., prin fuziune sau divizare) , au obligatia de a depune declaratia si de a plati impozitul pana la data inchiderii perioadei impozabile, (ex. data inregistrarii fuziunii la Registrul Comertului).
Randul 37 Pierdere fiscala cedata
Se completeaza in declaratia 101 a societatii cedente (absorbite) cu valoarea pierderii fiscale aferente perioadei din anul curent (01.01 data efectiva a fuziunii), care nu se recupereaza de aceasta, conform art. 31 alin. (2) din Codul fiscal.
Randul 38 Pierdere fiscala preluata
Se completeaza in declaratia 101 a societatii beneficiare (absorbante) cu valoarea pierderii fiscale generate de cedent in anul curent, transferata conform art. 31 alin. (2).
Ca urmare, trebuie sa vedeti in ce an a fost depusa ultima declaratie 101 a firmei cedente (absorbite) si sa preluati pierderea respectiva in D101 depusa de dvs. In 2023 sau in 2024.
Pentru a completa corect D101 in calitate de societate beneficiara (absorbanta) ar trebui:
1. Sa verificati anul in care a fost inregistrata efectiv fuziunea la ONRC.
-Daca data fuziunii este in 2023, atunci pierderea generata de cedent in 2023 pana la data fuziunii trebuie preluata in D101 aferenta anului 2023, completand randul 38, conform prevederilor din 2023
-Daca data fuziunii este inregistrata in 2024, pierderea se va prelua in D101 aferenta anului 2024, conform prevederilor din 2024
2. Sa analizati ultima D101 depusa de firma cedenta.
-Verificati randul 37 pentru a vedea valoarea pierderii cedate.
-Aceeasi suma trebuie preluata de dvs. in randul 38 din D101-ul firmei absorbante, conform prevederilor legislative din 2023 sau 2024 (integral sau limitat)
In ceea ce priveste dividendele, conform art. 19 alin. din Legea contabilitatii nr. 82/1991, dividendele pot fi repartizate doar din profitul contabil ramas dupa acoperirea pierderilor contabile reportate.
ART. 19
(1) In contabilitate, profitul sau pierderea se stabileste cumulat de la inceputul exercitiului financiar. Inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli se efectueaza, de regula, la sfarsitul exercitiului financiar.
(2) Rezultatul definitiv al exercitiului financiar se stabileste la inchiderea acestuia.
(3) Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Sumele aferente repartizarilor interimare de dividende se inregistreaza in contabilitate si se reflecta in situatiile financiare interimare drept creante fata de actionari, respectiv asociati. (...)
(4) Pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor.
Ca urmare, daca in contul 1171 figureaza o pierdere contabila (de exemplu, inregistrata la momentul fuziunii, preluata de la entitatea absorbita), atunci nu se pot distribui dividende pana nu este acoperita acea pierdere (din profiturile contabile ale anilor urmatori).
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Venituri impozabile si neimpozabile la calculul impozitului pe profit
Manual de politici contabile - Stick USB
Daca, insa, in 117 se afla doar o pierdere fiscala (care se recupereaza doar in scop de calcul al impozitului pe profit si nu afecteaza rezultatul contabil), atunci profitul contabil poate fi repartizat la dividende.
Prin urmare, daca 117 are sold debitor (pierdere contabila preluata), atunci trebuie acoperita in intregime inainte de repartizarea de dividende.
Fuziunea este o operatiune foarte complexa, care depinde de numarul societatilor care fuzioneaza, de componenta patrimoniului fiecareia sau de numarul de asociati, dar si de opozitia creditorilor. In functie de aceste elemente, procedura de fuziune poate dura de la 5 luni pana la 1 an! Ghidul Fuziune societati. Tratament fiscal-contabil va arata cum sa gestionati corect aceasta operatiune, fara erori, cu profesionalism si eficienta maxima! Comandati-l chiar acum!
Nu ratati: Cartea Verde a Contabilitatii - editia 2025
Cartea Verde a Contabilitatii 2025 va ofera explicatii si solutii pentru subiecte precum:
•Aplicarea sistemului e-Factura
•Sistemul RO e-Transport
•Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
•Raportarea SAF-T
•Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T etc.
Stocul la Cartea Verde a Contabilitatii 2025 se epuizeaza rapid!
Articole similare
Pierdere fiscala preluata prin FUZIUNE: Cum se calculeaza impozitul pe profitCum se desfasoara lichidarea voluntara (fara numirea unui lichidator): Demersuri la ONRC si ANAFFUZIUNE societati: Etape de parcurs si inregistari contabileFUZIUNE prin absorbtie: ce documente se depun pentru a beneficia de amnistia fiscalaGhid complet pentru FUZIUNEa societatilor: aspecte sensibile de contabilitateUltimele articole
Cand se efectueaza inventarierea: 7 probleme cu care se confrunta firmele in practicaCe reprezinta regimul special UE - One Stop Shop (OSS)?Retragerea asociatilor din societate: Ce aspecte contabile si fiscale trebuie sa cunoastetiExamenul de acces la stagiul CECCAR 2024: 5 intrebari cu raspunsuri clare, fara ambiguitatiOUG 31/2024: modificari privind impozitul pe profit, impozitul micro si TVAArticole similare
PIERDERE FISCALA preluata prin fuziune: Cum se calculeaza impozitul pe profitInspectie fiscala: Monografia contabila pentru diminuarea bazei impozabileImpozitul pe profit: Exemplu de calcul pentru recuperare PIERDERE FISCALADeclaratia unica 2025: Modul corect de completare, cu exemple pentru toate tipurile de venitANAF actualizeaza formularele 101 si 101 Grup fiscal: Noutati si instructiuni de completareUltimele articole
Incepand din 2026, ANAF va trimite contribuabililor Declaratia unica precompletata pentru veniturile din 2025Ce trebuie sa stiti despre evidentierea pierderilor fiscale: aspecte esentiale pentru contabiliFiscalitatea si contabilitatea unei societati in Romania: totul despre inregistrare, impozitare si obligatii fiscaleImpozit pe profit vs. Impozit micro: Diferente si ce optiune este mai favorabila [Studiu de caz]Achizitie utilaje second hand: cum se calculeaza IMCAArticole similare
Autoturism achizitionat din UE: Ce trebuie sa stii despre TVA, deductibilitate si codul UITPierdere fiscala preluata prin fuziune: Cum se calculeaza impozitul pe profitExamen Consultant Fiscal: 140 de teste-grila rezolvate care va ajuta sa intelegeti legislatiaInspectie fiscala: Tratamentul fiscal al diferentelor de impozite contestateConditii microintreprindere si incetarea contractului de munca: Se mentine statutul daca se face o noua angajare?Ultimele articole
Cheltuieli nedeductibile: Exemplu de calcul pentru contabiliControl fiscal: CAND si CUM se inregistreaza in contabilitate TVA stabilita suplimentarGrup fiscal: Cine il poate constitui, conditii legale si depunerea declaratiilorD101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importanteBonificatie de 3% pentru contribuabilii bun-platnici: Cum se acorda si ce conditii trebuie indepliniteArticole similare
Pierdere fiscala preluata prin fuziune: Cum se calculeaza impozitul pe profitFuziune societati: Etape de parcurs si inregistari contabileFUZIUNE PRIN ABSORBTIE: ce documente se depun pentru a beneficia de amnistia fiscalaGhid complet pentru fuziunea societatilor: aspecte sensibile de contabilitateOUG 31/2024: modificari privind impozitul pe profit, impozitul micro si TVAUltimele articole
FUZIUNE PRIN ABSORBTIE microintreprindere. Cum se procedeaza daca exista TVA de recuperat?ANAF se desfiinteaza, dar nu de tot! Ce schimbari urmeazaTOT ce trebuie sa stiti despre depunerea declaratiei privind impozitul anual pe venit si contributiile socialeProcedura de FUZIUNE PRIN ABSORBTIE fara greseli. Model monografie contabila inclus!Studiu de caz: Deducerea pierderii preluate prin fuziune