Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Creanta neconfirmata. Scoatere din evidenta contabila

Data actualizarii: 16 Februarie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
creantecreanta neconfirmatacasa judeteana de sanatatefacturi servicii




Intrebare:

O societate comerciala efectueaza servicii pentru Casa Judeteana de Sanatate. Facturile se emit lunar pentru servicii efectuate. Unele dintre facturile emise nu au fost si nici nu vor f idecontate pe motiv ca valoarea facturilor a depasit plafonul contractat (factura a fost inregistrata in evidenta casei numai pentru valoarea contractata, nu intreaga valoare). Diferenta provine din anul 2008. Serviciile au fost efectiv prestate, impozitul platit. Cum se va scoate din evidenta contabila creanta neconfirmata de Casa de Sanatate?

Raspuns:

a) inregistrarea in cheltuieli a creantei respective

In situatia in care nu s-a constituit provizion pentru creanta respectiva pierderile inregistrate la scoterea din evidenta a creantelor incerte constituie cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit, potrivit prevederilor art 21 alin (4) lit. o) din Codul fiscal, astfel:

"o) pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 22, precum si pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, in alte situatii decat cele prevazute la art. 21 alin. (2) lit. n). In aceasta situatie, contribuabilii care scot din evidenta clientii neincasati sunt obligati sa comunice in scris acestora scoaterea din evidenta a creantelor respective, in vederea recalcularii profitului impozabil la persoana debitoare, dupa caz".
 
b) ar mai exista si modalitate de ajustare a TVA pe care nu o recomand din prudenta deoarece pot exista interpretari din partea organelor fiscale in situatia unui eventual control, avand in vedere vechimea facturiior respective precum si faptul ca trebuie sa existe situatii de lucrari refuzate la plata de catre beneficiar datate, refuzul scris in acest sens precum si alte documente din care sa rezulte acest refuz partial avand drept motiv nerespectarea clauzelor contractuale cu privire la pretul stabilit. Va redam continutul art. 138 din Codul fiscal:

Potrivit art. 138 lit b) din Codul fiscal baza de impozitare se reduce in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul anularii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sau in urma unui arbitraj;

Potrivit pct. 20 alin (1) din Normele de aplicare a Codului fiscal dat in aplicarea acestui articol in situatiile prevazute la art. 138 din Codul fiscal, furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii isi ajusteaza baza impozabila a taxei dupa efectuarea livrarii/prestarii sau dupa facturarea livrarii/prestarii, chiar daca livrarea/prestarea nu a fost efectuata, dar evenimentele prevazute la art. 138 din Codul fiscal intervin ulterior facturarii si inregistrarii taxei in evidentele persoanei impozabile. In acest scop furnizorii/prestatorii trebuie sa emita facturi cu valorile inscrise cu semnul minus cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului.





Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X