Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Planul de conturi general 2025"
Un control fiscal recent a readus in prim-plan una dintre cele mai des intalnite greseli de interpretare a legislatiei fiscale: deducerea integrala a cheltuielilor cu deprecierea creantelor. Desi practica este tentanta in contextul presiunii financiare exercitate de clientii rau-platnici, legislatia fiscala romaneasca prevede limite clare si conditii stricte pentru deducerea acestor ajustari.
In raportul privind inspectiile finalizate in luna ianuarie 2025, ANAF a mentionat cazul unei societati din agricultura, cu cod CAEN 0111, care a dedus integral ajustarile pentru deprecierea creantelor inregistrate la 31 decembrie 2019. Decizia a fost sanctionata de inspectorii fiscali, care au stabilit un impozit pe profit suplimentar, pe motiv ca doar 30% din valoarea acestor ajustari era deductibila, conform art. 26 din Codul fiscal
Problema? Societatea nu a tinut cont de limita legala de 30% aplicabila in cazul creantelor neincasate de peste 270 de zile, fara garantii si fata de clienti neafiliati. Astfel, 70% din cheltuiala inregistrata a fost considerata nedeductibila din punct de vedere fiscal.
Potrivit articolului 26 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, ajustarile pentru deprecierea creantelor pot fi deductibile doar daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
- creantele sunt mai vechi de 270 de zile de la data scadentei;
- nu exista garantii pentru sumele respective;
- clientul nu este o persoana afiliata.
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Pana la finalul anului 2023, plafonul de deducere urcase la 50%, conform modificarilor anterioare aduse Codului fiscal.
Insa, incepand cu 1 ianuarie 2024, prin OUG 115/2023, s-a revenit la pragul de 30% si s-a restrans si aria de aplicabilitate: deducerea se acorda doar pentru creantele comerciale (adica acele creante rezultate din vanzarea de produse, prestarea de servicii sau executarea de lucrari).
Altfel spus, creantele de alta natura - precum cele fata de debitori diversi sau avansuri acordate - nu mai intra in sfera ajustarilor deductibile.
De retinut: Ajustarile inregistrate inainte de 1 ianuarie 2024 raman guvernate de vechile reguli si nu sunt vizate retroactiv de modificarile aduse de OUG 115/2023.
Nota de fundamentare a ordonantei 115 prevede clar ca scopul este consolidarea bugetara. In conditiile in care creantele neincasate pot afecta semnificativ baza impozabila, limitarea deducerii ajuta statul sa mentina un nivel minim al veniturilor colectate din impozitul pe profit.
Dar aceasta abordare nu este lipsita de critici. Expertii din domeniul fiscal avertizeaza ca se limiteaza nejustificat capacitatea contribuabililor de a reflecta in mod realist pierderile suferite din cauza clientilor rau-platnici. Mai mult, masurile anti-abuz existente - precum conditiile de vechime si lipsa garantiilor - sunt deja destul de restrictive.
Contabilii si fiscalistii trebuie sa faca o distinctie clara intre ajustarile permise de reglementarile contabile si cele recunoscute din punct de vedere fiscal. O cheltuiala corect inregistrata in contabilitate nu este automat deductibila fiscal.
Recomandare: inainte de a inregistra ajustari pentru deprecierea creantelor, verificati daca sunt indeplinite toate conditiile prevazute de Codul fiscal si aplicati plafonul de 30% cu strictete. Altfel, riscati atat o recalculare a impozitului pe profit, cat si accesorii (dobanzi - de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere si penalitati - nivelul penalitatii de intarziere fiind de 0,01% pentru fiecare zi de intarziere).
Sursa: PortalCodulFiscal.ro
Alerta: Examenul de acces la stagiul CECCAR 2025
DEveniti contabil autorizat sau expert contabil gratie unui mic avantaj in pregatirea examenului!
Secretul este sa parcurgeti aceste 100 de teste rezolvate, exact in genul celor care se dau la examen!
Modalitatea sigura de a promova examenul de acces CECCAR din 2-3 octombrie 2025!
Articole similare
Deducerea integrala a cheltuielilor cu deprecierea creantelor: Limite clare si conditii pentru deducerea acestor ajustariD406 (SAF-T): Ce facem atunci cand primim recipisa de transmitere cu eroriBunuri acordate gratuit in scopuri de publicitate: Care este tratamentul fiscal si ce documente trebuie intocmite?Furnizor platitor de TVA in regim normal: Ce coduri de taxa utilizam in raportarea SAF-T?CONTROL FISCAL: CAND si CUM se inregistreaza in contabilitate TVA stabilita suplimentarUltimele articole
Control ANAF: Inregistrari contabile pentru diferentele de obligatii fiscale aferente anilor anterioriCum se declara serviciile intracomunitare in D406: Codificarile din SAF-TManualul mijloacelor fixe: Studii de caz si inregistrari contabile pentru situatii frecvent intalnite in practicaSAF-T: Sanctiuni in legatura cu fisierul standard de control operativSAF-T pentru contribuabilii mici, neplatitori de TVA: Primul termen de depunere este 30 iunie 2025Articole similare
Deducerea integrala a cheltuielilor cu deprecierea creantelor: Limite clare si conditii pentru deducerea acestor ajustariDeductibilitate cheltuieli auto: Cele mai frecvente greseli constatate de ANAFe-Factura: 3 aspecte importante incepand cu 1 iulie 2024Folosirea masinii firmei de catre actionar: atentie la deducerea cheltuielilor auto!Masini electrice/hibrid: cheltuielile cu amortizarea ar putea deveni deductibile in limita a 2.500 lei/lunaUltimele articole
Deducerea cheltuielilor cu autoturisme second-hand: 8 lucruri de baza pentru contabiliAchizitie autoturism electric: DEDUCERE CHELTUIELI si TVADeduceri fiscale pentru firmele care le platesc salariatilor cursuri de conducere defensivaDauna partiala auto decontata de societatea de asigurari. Ce inregistrari contabile se fac?Limite deductibilitate pentru unele categorii de cheltuieli in 2017. Noul Ghid ANAF