Avem o situatie pe care am reusit sa o deslusim cu ajutorul expertilor nostri si pe care am decis sa v-o prezentam ca studiu de caz cu titlu ilustrativ. O societate acorda tichete de masa salariatilor, iar plata lichidarii se face pe 5 ale lunii urmatoare. Este imaginata situatia in care unul dintre salariati a lucrat 18 zile din 21 zile lucratoare, avand un salariu de 1.600 lei. Date fiind aceste conditii, se va stabili, in cele ce urmeaza, daca angajatorul procedeaza corect comandand bonurile la data de 1 februarie 2012, dupa ce se poate stabili numarul de zile lucratoare au existat pentru salariati. In concret, vom vedea cand este corect, potrivit legii, sa fie comandate aceste tichete.
Raspuns:
Potrivit art. 5 din Legea 142/1998 angajatorul distribuie salariatilor tichetele de masa, lunar, in ultima decada a fiecarei luni, pentru luna urmatoare. Angajatorul distribuie, pe salariat, un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea.
Salariatul poate utiliza, lunar, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care este prezent la lucru in unitate.
Potrivit art. 9 din din Legea 142/1998, salariatul are obligatia sa restituie angajatorului, la finele fiecarei luni, precum si la incetarea contractului individual de munca, tichetele de masa neutilizate. Contravaloarea tichetelor de masa utilizate in plus, inclusiv costul imprimatelor acestora, se recupereaza de catre angajator din drepturile salariale cuvenite salariatilor respectivi pentru munca prestata in luna in care tichetele de masa au fost utilizate.Tichetele de masa nu pot fi distribuite de angajatori, daca acestia, la data stabilita pentru distribuire, nu au achitat unitatii emitente, integral, contravaloarea nominala a tichetelor de masa achizitionate, inclusiv costul imprimatelor reprezentand tichetele de masa, dupa cum se mentioneaza in Norma de aplicare a Legii 142/1998.
La art. 10 alin (1) lit b) se precizeaza ca utilizarea de catre salariati a unui numar de tichete de masa mai mare decat numarul de zile in care sunt prezenti la lucru in unitate constituie contraventie, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Valoare nominala a tichetelor de masa constituie venituri asimilate salariilor potrivit pct 68 din Titlul III din Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal si se impoziteaza cu cota de 16%.
Potrivit pct 109 indice 1 din acelasi act normativ, valoarea tichetelor de masa, acordate potrivit legii, luata in calcul la determinarea impozitului pe veniturile din salarii, este valoarea nominala. Veniturile respective se impoziteaza ca venituri din salarii in luna in care acestea sunt primite.
Avand in vedere aceste prevederi, inregistrarea tichetelor de masa ca venituri din salarii se vor inregistra in luna cand acestea sunt acordate, in cazul de fata in luna februarie 2012 , chiar daca ele sunt aferente lunii ianuarie 2012.
1) In luna ianuarie, se vor inregistra cheltuielile cu salarii
641 Cheltuieli cu salariile personalului = 421 Personal - remuneratii datorate
Retinerea contributiilor individuale si a impozitului pe salarii:
421 Personal - remuneratii datorate = %
4312 CAS
4314 Sanatate
4372 Somaj
444 impozit salarii
Contributii datorate de angajator:
CAS: 6451 = 4311
Somaj: 6452 = 4372
Sanatate: 6453 = 4313
CCI: 6451 = 4311
Fd. Garantare creante : 6453 = 447
Accidente de munca : 6451 = 4311
2) In luna februarie
Inregistrarea facturii primite de la firma specializata:
% = 401 "Furnizori"
5328 analitic tichete de masa"Alte valori"
628"Alte cheltuieli cu servicii executate de terti"
4426 "TVA deductibila"
- Plata facturii catre societatea emitenta:
401"Furnizori" = 5311 "Casa in lei" / 5121 / "Conturi la banci in lei"
- Acordarea tichetelor de masa salariatilor:
642 "Cheltuieli cu tichete de masa acordate salariatilor" = 5328 analitic tichete de masa
"Alte valori"
- Retinerea impozitului pe venit aferent tichetelor de masa:
421"Personal - remuneratii datorate" = 444 "Impozit pe salariu"
Astfel, contravaloarea tichetelor de masa se impoziteaza prin cumulare cu celelate venituri de natura salariala realizate in luna in care sunt acordate, respectiv se impoziteaza in luna februarie si se cumuleaza cu drepturile salariale aferente lunii februarie 2012.