Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

Plata contributiilor de catre un PFA

Data actualizarii: 28 Martie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ordinul 247/2012contributii socialePFA


Conform Ordinului 247/2012 ca PFA (expert Contabil si salariat intr-un SRL), ce contributii si impozite se platesc si de catre cine?

Raspuns:
Ordinul 247/2012  stabileste cui ii revine obligatia calcularii, retinerii si virarii la bugetul statului a impozitului pe veniturile platite persoanelor fizice: platitorului de venituri sau beneficiarului?

In cazul veniturilor obtinute de persoane fizice din activitati independente -persoanele fizice care realizeaza  venituri din profesii libere, individual sau intro forma de asociere, platitorului de venit NU ii revin obligatii privind retinerea la sursa a impozitului pe venit, respectiv efectuarea de plati anticipate in contul impozitului pe venit. Persoanele fizice beneficiare de venit au obligatia sa  efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de impozit stabilite de organul fiscal competent, pe baza venitului anual estimat sau a venitului net realizat in anul precedent, dupa  caz conform art. 82 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile  si completarile ulterioare (Codul fiscal).

Aceste clarificari sunt aduse prin art 2 din OMF 247/2012. Mergem mai departe de prevederile noului ordin si concluzionam ca, in acest caz nu se retin la sursa de catre platitorul de venit nici contributii individuale de asigurari sociale, sanatate si somaj, persoanelor fizice in cauza revenindu-le obligatiile de declarare si plata la autoritati. De altfel, mai precizam ca toate persoanele de la aceasta categorie sunt obligate sa emita factura conform art 155 alin 1 din Codul fiscal , in situatia in care desfasoara activitati impozabile, conform art 126 din Codul fiscal , in afara celor scutite fara drept de deducere  de la art 141 alin 1 si alin 2  din Codul fiscal .

In situatia in care expertul contabil are si calitatea de salariat, acesta nu va avea obligatia platii contributiei de asigurari sociale (pensii). Nu va datora nici contributie de asigurari pentru somaj, aceasta fiind facultative.

Prin urmare, pentru activitatea desfasurata ca expert contabil, persoana fizica va avea obligatia plati si declararii impozitului pe venit si a contributiei de asigurari de sanatate.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X