email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura pentru o societate care isi suspenda activitatea

procedura suspendare activitate firmacodul fiscalcontracte utilitatiaplicarea regimului derogatoriu



Va prezentam mai jos etapele de care va tine cont o societate care isi suspenda activitatea. Vom stabili astfel in ce masura se depun declaratiile fiscale cu 0 daca nu se cere aplicarea regimului derogatoriu.

Solutia consultantului:

Mai intai trebuie ca societatea sa procedeze la indeplinirea formalitatilor la registrul comertului, prin depunerea cererii de inscriere de mentiuni privind suspendarea activitatii societatii pentru o durata ce nu poate fi mai mare de 3 ani potrivit art. 237 alin. 2 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale. In timpul perioadei de inactivitate temporara societatea nu trebuie sa deruleze nicio tranzactie si este recomandat sa suspende contractele pentru utilitati si sa inchida conturile bancare.

Daca intervin modificari in vectorul fiscal ca urmare a starii de inactivitate (spre exemplu, societatea nu mai are calitatea de angajator ca urmare a incetarii tuturor contractelor de munca) se va depune la organul fiscal formularul 010 “Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica” in termen de 30 de zile de la inregistrarea cererii de mentiuni la registrul comertului, dupa cum se prevede la art. 771 alin. 2 din Codul de procedura fiscala .

In situatia in care societatea este inregistrata in scopuri de TVA, organele fiscale procedeaza la anularea, din oficiu, a inregistrarii incepand cu data inscrierii mentiunii privind inactivitatea temporara in registrul comertului, in baza prevederilor art. 153 alin. 9 lit. b din Codul fiscal si Procedurii aprobate prin OPANAF 700/2012.

Separat, societatea poate solicita organului fiscal pe baza de cerere aprobarea regimului de declarare derogatoriu pentru depunerea celorlate declaratii fiscale (100, 101, 112 etc.), daca indeplineste si celelate conditii cumulative prevazute la cap. A pct. 3 din Procedura aprobata prin OPANAF 1221/2009, cum sunt cele referitoare la nedesfasurarea niciunui activitati, neobtinerea niciunui venit, nedispunerea de personal angajat si neplata de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului, depunerea tuturor declaratiilor si plata tuturor obligatiilor cu care figureaza in evidenta fiscala etc.

De mentionat ca regimul de inactivitate temporara nu trebuie confundat cu regimul de declarare derogatoriu. Inactivitatea temporara inscrisa la registrul comertului, pe baza de cerere de inscriere de mentiuni este o conditie necesara, dar nu si suficienta pentru obtinerea regimului derogatoriu de declarare, societatea trebuind sa indeplineasca si celelalte conditii anterior amintite.

Cu alte cuvinte, societatile comerciale care sunt in inactivitate temporara inscrisa in registrului comertului nu sunt supuse automat regimului de declarare derogatoriu, daca nu au solicitat ori nu au obtinut acest regim de la organul fiscal (care poate sa-l aprobe pe baza de decizie), cele doua notiuni nefiind echivalente.
In lipsa aprobarii regimului derogatoriu de declarare, societatea trebuie sa depuna declaratiile fiscale pentru acele tipuri de obligatii cu care inca mai figureaza in vectorul fiscal, chiar daca obligatiile de plata datorate sunt zero, dupa cum se prevede la art. 81 alin. 3 lit. d din Codul de procedura fiscala .

In ceea ce priveste TVA, in perioada de inactivitate temporara, cand codul de inregistrare in scopuri de TVA este anulat, societatea nu beneficiaza de dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii, dar colecteaza taxa pentru operatiunile impozabile desfasurate, chiar si intamplator, in aceasta perioada conform art. 11 alin. 13 din Codul fiscal .

De asemenea, potrivit art. 148 alin. 1 lit. c din Codul fiscal si pct. 53 alin. 8 din Normele metodologice societatea trebuie sa ajusteze TVA pentru activele corporale fixe, altele decat cele care sunt considerate bunuri de capital, care nu sunt amortizate integral la data intrarii in inactivitate temporara. Ajustarea se efectueaza pentru valoarea ramasa neamortizata si se reflecta in ultimul decont de taxa depus inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA sau in formularul 307. In mod asemanator se procedeaza si pentru ajustarea TVA aferenta bunurilor de capital, prevazuta la art. 149 alin. 4 lit. a pct. 1 din Codul fiscal si pct. 54 alin. 6 din Normele metodologice.




de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
procedura suspendare activitate firmacodul fiscalcontracte utilitatiaplicarea regimului derogatoriu


Data aparitiei: 30 Ianuarie 2013

Votati articolul "Procedura pentru o societate care isi suspenda activitatea":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X