Conform noilor prevederi, PFA-urile aflate in aceasta situatie NU vor mai trebui sa depuna declaratii fiscale pe perioada suspendarii. Atentie, insa: este obligatoriu sa se solicite acest lucru catre Fisc prin depunerea unei cereri la organul fiscal in a carei evidenta fiscala respectivele PFA-uri sunt inregistrate ca platitori de impozite, taxe si contributii.
In plus, exista obligativitatea depunerii unei dovezi privind inscrierea inactivitatii temporare la registrul comertului sau la organizatiile profesionale care au eliberat documentele de functionare in baza carora persoanele respective isi desfasoara activitatea.

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Avand in vedere faptul ca, persoanele fizice care desfasoara activitati independente, autorizate potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale sau potrivit legislatiei specifice, care au obligatii declarative inscrise in vectorul fiscal (impozit pe salarii, contributii sociale, TVA, accize), pot solicita regimul derogatoriu de declarare in cazul suspendarii activitatii, este necesara completarea procedurii cu dispozitii referitoare si la aceasta categorie de contribuabili.
Astfel, proiectul de ordin supus dezbaterii publice propune modificarea si completarea Ordinului presedintelui ANAF nr. 1.221/2009 privind Procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu, dupa cum urmeaza:
- modificarea procedurii de solicitare a regimului derogatoriu cu dispozitii referitoare la documentele prezentate de contribuabilii, persoane fizice, care isi suspenda activitatea;
- actualizarea listei declaratiilor fiscale supuse regimului de declarare derogatoriu.
*
Eventualele sugestii, propuneri sau opinii referitoare la proiectele de acte normative mai sus mentionate pot fi transmise la Directia de comunicare, relatii publice si mass-media, cu mentiunea "Conf. Legii nr. 52/2003":
- prin scrisori, la adresa: ANAF - Directia de comunicare, relatii publice si mass-media, str. Apolodor, nr. 17, sector 5, Bucuresti, cod postal 050741;
- electronic, la adresa de e-mail relatiipublice.anaf@mfinante.ro;
- prin fax, la numarul: 0213.199.857.