email
Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

GHID ANAF - Obligatiile fiscale declarative la reluarea activitatii dupa perioada de intrerupere/suspendare temporara

GHID ANAF - Obligatiile fiscale declarative la reluarea activitatii dupa perioada de intrerupere/suspendare temporara
declaratia unicaformularul 099obligatii fiscale
ANAF a publicat recent o brosura privind obligatiile fiscale declarative la reluarea activitatii dupa perioada de intrerupere/suspendare temporara. 
 
Persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale sau intreprinderile familiale, precum si persoanele fizice care obtin venituri din desfasurarea profesiilor liberale, au posibilitatea intreruperii/supendarii temporare a activitatii.
 
La intreruperea/suspendarea temporara a activitatii contribuabilii pot solicita aplicarea regimului de declarare derogatoriu1. In cazul in care contribuabilii nu solicita regimul derogatoriu de depunere a declaratiilor fiscale au obligatii declarative inclusiv pe perioada intreruperii/suspendarii a activitatii. 
 

Care sunt conditiile pentru solicitarea reactivarii? 
 

Contribuabilii persoane juridice sau orice entitate fara personalitate juridica, in vederea reactivarii, in cazul in care sunt indeplinite conditiile de reactivare fiscala, trebuie sa depuna o cerere la organul fiscal in a carui evidenta fiscala sunt inregistrati, conform procedurii prevazute in anexa nr. 2 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3846/2015 pentru aprobarea procedurilor de aplicare a art. 92 din Codul de procedura fiscala, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Pentru a fi reactivati, contribuabilii declarati inactivi urmare inactivitatii temporare inscrise la registrul comertului trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
 
a) sa isi indeplineasca toate obligatiile declarative prevazute de lege. Aceasta conditie se considera indeplinita si in cazul in care obligatiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de catre organul fiscal central;
b) sa nu inregistreze obligatii fiscale restante;
c) pe langa conditiile prevazute la lit. a) si b), contribuabilii trebuie sa nu se mai afle in situatia pentru care au fost declarati inactivi, conform mentiunilor inscrise in registrele in care au fost inregistrati, precum si in niciuna din urmatoarele situatii:
durata de functionare a societatii este expirata;
societatea nu mai are organe statutare;
durata detinerii spatiului cu destinatia de sediu social este expirata.
Reactivarea contribuabililor se face cu data comunicarii deciziei de reactivare.
 
Decizia de reactivare produce efecte fata de terti din ziua urmatoare datei inscrierii in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati.
 

Obligatii declarative la realuarea activitatii pentru fiecare categorie in parte

Formularul 070
 
Persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si persoanele fizice care obtin venituri din desfasurarea profesiilor liberale in mod individual depun formularul 070 - Declaratie de inregistrare fiscala/ declaratie de mentiuni/declaratie de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, insotit de documente care atesta modificarile intervenite.
 
Contribuabilii care desfasoara profesii liberale completeaza formularul 070 la randul „Scoatere din evidenta” al capitolului VI „Date privind starea contribuabilului”, pct. 1 „Suspendarea temporara”. 
 
Formularul 010
 
Daca la reluarea activitatii, au intervenit modificari ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala, persoanele juridice, intreprinderile familiale, precum si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice care desfasoara profesii liberale, depun formularul 010 - Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni/ Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, insotit de documente care atesta modificarile intervenite.
 
Totodata persoanele juridice, intreprinderile familiale, precum si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice care desfasoara profesii liberale pot opta pentru actualiza informatiilor din vectorul fiscal prin completarea si transmiterea prin mijloacele electronice a formularului 700 - Declaratie pentru inregistrarea/ modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal, completand corespunzator Capitolul „Date privind vectorul fiscal”.
 
In acest caz contribuabilii nu mai depun formularul 010.
 
Formularul 223
 
Intreprinderile familiale si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice care desfasoara profesii liberale, care reincep activitatea in cursul anului fiscal, sunt obligate sa depuna formularul 223 – Declaratie privind veniturile estimate pentru asocierile fara personalitate juridica si pentru entitatile supuse regimului transparentei fiscale in termen de 30 de zile de la reinceperea activitatii.
 
Formularul 212 - Declaratia unica
 
Contribuabilii persoane fizice (persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, membrii intreprinderilor familiale, persoanele care desfasoara profesii liberale independent sau in asociere) care reincep activitatea in cursul anului fiscal, sunt obligati sa depuna formularul 212 - Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru venitul estimat, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
 
Fac exceptie contribuabilii care realizeaza venituri pentru care impozitul se percepe prin retinere la sursa.
 
Contribuabilii care reincep activitatea in luna decembrie depun formularul 212 - Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.
 
Declaratia unica - Contributia de asigurari sociale
 
Contribuabilii care in cursul anului fiscal reincep sa desfasoare o activitate independenta, iar venitul net, anual, cumulat, din una sau mai multe surse de venituri, estimat a se realiza in anul in curs este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligati sa depuna Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului si sa declare venitul ales pentru care datoreaza contributia. Salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel in vigoare la data depunerii declaratiei.
 
Fac exceptie contribuabilii pentru care platitorii de venit au obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii contributiei de asigurari sociale.
 
Declaratia unica - Contributia de asigurari sociale de sanatate
 
Persoanele fizice care reincep in cursul anului fiscal sa realizeze venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuale, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri din investitii, venituri din alte surse, iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri (cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care impozitul se retine la sursa) estimat a se realiza pentru anul curent este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, sunt obligate sa depuna Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.
 
Pe site-ul Oficiului National al Registrului Comertului este publicat un material informativ cu titlu “Documentele necesare pentru inregistrarea in registrul comertului a mentiunilor privind intreruperea temporara a activitatii/reluarea activitatii persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale si intreprinderilor familiale” si care poate fi accesat AICI.
 
 
 
 
Foto: Pixabay

de Miruna Petrache

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicaformularul 099obligatii fiscale

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 24 Septembrie 2021


Votati articolul "GHID ANAF - Obligatiile fiscale declarative la reluarea activitatii dupa perioada de intrerupere/suspendare temporara":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Infiintare PFA 2013

Intrebare: Buna ziua,
Doresc sa infiintez o PFA pentru mai multe coduri CAEN, agent vanzari, consultant RU, ceva pe IT. Va rog sa imi spuneti ce documente trebuie, care sunt pasii de urmat pentru infiintare si care sunt obligatiile catre stat privind activitatea de PFA.
Va multumesc!

Raspuns: Buna ziua, Multumim pentru raspunsul legat de obligatiile fiscale privind PFA. Nu am inteles pasii...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 24 Septembrie 2021 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!

Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 10 - 5 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2021 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X