email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

GHID ANAF - Obligatiile fiscale declarative la reluarea activitatii dupa perioada de intrerupere/suspendare temporara

GHID ANAF - Obligatiile fiscale declarative la reluarea activitatii dupa perioada de intrerupere/suspendare temporara
declaratia unicaformularul 099obligatii fiscale
ANAF a publicat recent o brosura privind obligatiile fiscale declarative la reluarea activitatii dupa perioada de intrerupere/suspendare temporara. 
 
Persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale sau intreprinderile familiale, precum si persoanele fizice care obtin venituri din desfasurarea profesiilor liberale, au posibilitatea intreruperii/supendarii temporare a activitatii.
 
La intreruperea/suspendarea temporara a activitatii contribuabilii pot solicita aplicarea regimului de declarare derogatoriu1. In cazul in care contribuabilii nu solicita regimul derogatoriu de depunere a declaratiilor fiscale au obligatii declarative inclusiv pe perioada intreruperii/suspendarii a activitatii. 
 

Care sunt conditiile pentru solicitarea reactivarii? 
 

Contribuabilii persoane juridice sau orice entitate fara personalitate juridica, in vederea reactivarii, in cazul in care sunt indeplinite conditiile de reactivare fiscala, trebuie sa depuna o cerere la organul fiscal in a carui evidenta fiscala sunt inregistrati, conform procedurii prevazute in anexa nr. 2 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3846/2015 pentru aprobarea procedurilor de aplicare a art. 92 din Codul de procedura fiscala, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Pentru a fi reactivati, contribuabilii declarati inactivi urmare inactivitatii temporare inscrise la registrul comertului trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
 
a) sa isi indeplineasca toate obligatiile declarative prevazute de lege. Aceasta conditie se considera indeplinita si in cazul in care obligatiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de catre organul fiscal central;
b) sa nu inregistreze obligatii fiscale restante;
c) pe langa conditiile prevazute la lit. a) si b), contribuabilii trebuie sa nu se mai afle in situatia pentru care au fost declarati inactivi, conform mentiunilor inscrise in registrele in care au fost inregistrati, precum si in niciuna din urmatoarele situatii:
durata de functionare a societatii este expirata;
societatea nu mai are organe statutare;
durata detinerii spatiului cu destinatia de sediu social este expirata.
Reactivarea contribuabililor se face cu data comunicarii deciziei de reactivare.
 
Decizia de reactivare produce efecte fata de terti din ziua urmatoare datei inscrierii in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati.
 

Obligatii declarative la realuarea activitatii pentru fiecare categorie in parte

Formularul 070
 
Persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si persoanele fizice care obtin venituri din desfasurarea profesiilor liberale in mod individual depun formularul 070 - Declaratie de inregistrare fiscala/ declaratie de mentiuni/declaratie de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, insotit de documente care atesta modificarile intervenite.
 
Contribuabilii care desfasoara profesii liberale completeaza formularul 070 la randul „Scoatere din evidenta” al capitolului VI „Date privind starea contribuabilului”, pct. 1 „Suspendarea temporara”. 
 
Formularul 010
 
Daca la reluarea activitatii, au intervenit modificari ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala, persoanele juridice, intreprinderile familiale, precum si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice care desfasoara profesii liberale, depun formularul 010 - Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni/ Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, insotit de documente care atesta modificarile intervenite.
 
Formularul 700
 
Totodata persoanele juridice, intreprinderile familiale, precum si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice care desfasoara profesii liberale pot opta pentru actualiza informatiilor din vectorul fiscal prin completarea si transmiterea prin mijloacele electronice a formularului 700 - Declaratie pentru inregistrarea/ modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal, completand corespunzator Capitolul „Date privind vectorul fiscal”.
 
In acest caz contribuabilii nu mai depun formularul 010.
 
Formularul 223
 
Intreprinderile familiale si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice care desfasoara profesii liberale, care reincep activitatea in cursul anului fiscal, sunt obligate sa depuna formularul 223 – Declaratie privind veniturile estimate pentru asocierile fara personalitate juridica si pentru entitatile supuse regimului transparentei fiscale in termen de 30 de zile de la reinceperea activitatii.
 
Formularul 212 - Declaratia unica
 
Contribuabilii persoane fizice (persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, membrii intreprinderilor familiale, persoanele care desfasoara profesii liberale independent sau in asociere) care reincep activitatea in cursul anului fiscal, sunt obligati sa depuna formularul 212 - Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru venitul estimat, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
 
Fac exceptie contribuabilii care realizeaza venituri pentru care impozitul se percepe prin retinere la sursa.
 
Contribuabilii care reincep activitatea in luna decembrie depun formularul 212 - Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.
 
Declaratia unica - Contributia de asigurari sociale
 
Contribuabilii care in cursul anului fiscal reincep sa desfasoare o activitate independenta, iar venitul net, anual, cumulat, din una sau mai multe surse de venituri, estimat a se realiza in anul in curs este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligati sa depuna Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului si sa declare venitul ales pentru care datoreaza contributia. Salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel in vigoare la data depunerii declaratiei.
 
Fac exceptie contribuabilii pentru care platitorii de venit au obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii contributiei de asigurari sociale.
 
Declaratia unica - Contributia de asigurari sociale de sanatate
 
Persoanele fizice care reincep in cursul anului fiscal sa realizeze venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuale, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri din investitii, venituri din alte surse, iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri (cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care impozitul se retine la sursa) estimat a se realiza pentru anul curent este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, sunt obligate sa depuna Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.
 
Pe site-ul Oficiului National al Registrului Comertului este publicat un material informativ cu titlu “Documentele necesare pentru inregistrarea in registrul comertului a mentiunilor privind intreruperea temporara a activitatii/reluarea activitatii persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale si intreprinderilor familiale” si care poate fi accesat AICI.
 
 
 
 
Foto: Pixabay

de Miruna Petrache

NOUTATI din Legislatia Contabila

NOU! Sistemul e-Factura a devenit obligatoriu!


 Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsurile exacte va sunt oferite de reputatul consultant fiscal Ionut Jinga. Acesta va explica in detaliu procedurile de urmat si toate subtilitatile utilizarii celor 2 instrumente intr-o lucrare “fierbinte” in contextul actual - e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni.

In lucrarea e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni sunt prezentate cele mai delicate intrebari ale contribuabililor privind sistemele e-Factura si e-Transport, inclusiv intrebari din sectiunea specializata de pe site-ul ANAF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicaformularul 099obligatii fiscale


Data aparitiei: 24 Septembrie 2021
Ultima actualizare: 24 Noiembrie 2021

Votati articolul "GHID ANAF - Obligatiile fiscale declarative la reluarea activitatii dupa perioada de intrerupere/suspendare temporara":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X