email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul pe profit pe intelesul tuturor: TOT ce trebuie sa stiti de la A la Z

Impozitul pe profit pe intelesul tuturor: TOT ce trebuie sa stiti de la A la Z
impozit pe profitpierdere fiscalacalcul impozit pe profitrezultat fiscal

Incepand cu 1 ianuarie 2023, in Romania sunt aplicabile doua sisteme de impunere pentru persoanele juridice:

– impozit pe profit – impozit obligatoriu;
– impozit pe veniturile microintreprinderilor – impozit optional in anumite conditii reglementate in Titlul III din Codul fiscal – Impozitul pe veniturile microintreprinderilor.

Care este cota de impozitare?

Cota generala de impozit pe profit care se aplica asupra profitului impozabil este de 16%.

Exceptie: Contribuabilii care desfasoara activitati de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor sau cazinourilor, inclusiv persoanele juridice care realizeaza aceste venituri in baza unui contract de asociere, si in cazul carora impozitul pe profit datorat pentru aceste activitati este mai mic decat 5% din veniturile respective, sunt obligati la plata impozitului in cota de 5% aplicat acestor venituri inregistrate.

In cazul acestor contribuabili, impozitul pe profit datorat este suma maxima dintre:
– 5% x venituri din activitatile mai sus mentionate; si
– 16% x profitul impozabil.

Calcul impozit pe profit

Calculul impozitului pe profit porneste de la veniturile si cheltuielile inregistrate in contabilitate conform reglementarilor contabile aplicabile.



Rezultatul fiscal se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elemente similare veniturilor si cheltuielilor, precum si pierderile fiscale care se recupereaza.

Rezultatul fiscal pozitiv este profit impozabil.
Rezultatul fiscal negativ este pierdere fiscala.

Profit impozabil = venituri totale – cheltuieli totale – venituri neimpozabile – deduceri fiscale + cheltuieli nedeductibile + elemente similare veniturilor – elemente similare cheltuielilor.
Profit impozabil asupra caruia se calculeaza impozitul pe profit = Profitul impozabil aferent unui an fiscal – Pierderea fiscala care se recupereaza.

Impozitul pe profit: totul de la A la Z

Consultati Cartea Verde a Impozitului pe Profit si aflati instantaneu solutia care se aplica problemei specifice cu care va confruntati. Si asta fara stresul ca ati putea intelege/interpreta ceva gresit!

Lucrarea abunda in exemple de calcul al impozitului pe profit pentru cele mai frecvente situatii, modele de declaratii, explicatii privind trecerea de la micro la impozit pe profit, sfaturi de la experti pentru a beneficia de toate scutirile si oportunitatile pe care vi le permite legea.

Sunt analizate si limpezite in detaliu inclusiv modificarile aduse de Legea nr. 296/2023, anume introducerea unor impozite noi incepand cu 1 ianuarie 2024, respectiv modificarile aduse de OUG nr. 115/2023.

Lucrarea este extrem de practica, iar modul in care este structurata va permite cu acces rapid la solutia cautata astfel incat rezultatul final sa fie cel scontat: eliminarea oricaror erori din contabilitate. ...detalii click aici >>

Trebuie sa aveti aceasta lucrare deoarece...
...este cea mai noua carte in domeniul impozitului pe profit, actualizata conform ultimelor schimbari legislative si care va arata punctual:

  • cum sa inregistrati corect veniturile si cheltuielile, astfel incat impozitul pe profit sa fie cat mai mic;
  • cum sa procedati legal, astfel incat sa nu intrati in categoria contribuabililor „cu risc fiscal ridicat” si sa nu atrageti atentia pentru verificari ale documentelor sau controale pe teren;
  • cum sa profitati corespunzator de facilitatile fiscale posibile.
     

Click aici pentru Formularul de Comanda >>

 


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

Cine are obligatia efectuarii inventarierii patrimoniului? AMENDA ajunge pana la 5.000 lei!


Scapati de orice grija privind inventarierea!
Urmati pas cu pas instructiunile prezentate pe lucrarea “Manualul de Inventariere”!


Gasiti:

  •     noile proceduri de inventariere, pas cu pas
  •     setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti
  •     exemple de inventariere pentru productie, agricultura, turism, constructii etc.
  •     modul in care se realizeaza procedura de inventariere in SAGA
  •     modul in care se face inventarierea pentru situatiile financiare interimare
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe profitpierdere fiscalacalcul impozit pe profitrezultat fiscal


Data aparitiei: 14 Iunie 2024

Votati articolul "Impozitul pe profit pe intelesul tuturor: TOT ce trebuie sa stiti de la A la Z":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Contabilitatea HORECA - monografii contabile, legislatie explicata si comentata

    • Industria HORECA reprezinta un domeniu plin de provocari pentru contabili, asa ca niciodata nu poate sa spuna un profesionist ca ar cunoaste toate informatiile necesare. Pentru cei care activeaza in acest domeniu, gestionarea aspectelor financiare poate fi o provocare continua, avand in vedere natura complexa a operatiunilor si a cerintelor legale si fiscale in schimbare constanta. De la gestionarea inventarului si a costurilor de productie la urma...» citeste mai departe aici

  • Guvernul adopta masuri de sprijin pentru populatie si mediul de afaceri

    • Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului de Finante, urmatoarele masuri: extinderea stimulentelor fiscale pentru investitiile in activitati de cercetare-dezvoltare, plafonarea tarifelor RCA pana la finalul acestui an, un parteneriat intre MF/ANAF si Posta Romana pentru promovarea facilitatilor acordate prin...» citeste mai departe aici

  • Factura refuzata in SPV: cele doua modalitati de corectare a facturilor

    • Codul fiscal prevede doua modalitati de corectare a facturilor. In cazul in care factura nu a fost inca transmisa beneficiarului, aceasta se anuleaza si se emite o noua factura corecta. Daca factura fiscala emisa eronat a fost transmisa beneficiarului, atunci: - fie se emite o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din ca...» citeste mai departe aici

  • 30 septembrie 2024 - Termenul limita de depunere a Formularului 216

    • D.G.R.F.P. Cluj-Napoca reaminteste persoanelor fizice ca, in anul 2024, termenul limita de depunere a formularului 216, pentru declararea impozitului special pe bunurile imobile de valoare mare si de plata a acestuia, este 30 septembrie 2024. Prin OPANAF nr. 3738/2024 a fost aprobat : -modelul, continutul si instructiunile de completare a formularului 216 "Declaratie privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare;...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X