Incepand cu 1 ianuarie 2023, in Romania sunt aplicabile doua sisteme de impunere pentru persoanele juridice:
– impozit pe profit – impozit obligatoriu;
– impozit pe veniturile microintreprinderilor – impozit optional in anumite conditii reglementate in Titlul III din Codul fiscal – Impozitul pe veniturile microintreprinderilor.
Care este cota de impozitare?
Cota generala de impozit pe profit care se aplica asupra profitului impozabil este de 16%.
Exceptie: Contribuabilii care desfasoara activitati de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor sau cazinourilor, inclusiv persoanele juridice care realizeaza aceste venituri in baza unui contract de asociere, si in cazul carora impozitul pe profit datorat pentru aceste activitati este mai mic decat 5% din veniturile respective, sunt obligati la plata impozitului in cota de 5% aplicat acestor venituri inregistrate.
In cazul acestor contribuabili, impozitul pe profit datorat este suma maxima dintre:
– 5% x venituri din activitatile mai sus mentionate; si
– 16% x profitul impozabil.
Calcul impozit pe profit
Calculul impozitului pe profit porneste de la veniturile si cheltuielile inregistrate in contabilitate conform reglementarilor contabile aplicabile.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea verde a contabilitatii
Rezultatul fiscal se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elemente similare veniturilor si cheltuielilor, precum si pierderile fiscale care se recupereaza.
Rezultatul fiscal pozitiv este profit impozabil.
Rezultatul fiscal negativ este pierdere fiscala.
Profit impozabil = venituri totale – cheltuieli totale – venituri neimpozabile – deduceri fiscale + cheltuieli nedeductibile + elemente similare veniturilor – elemente similare cheltuielilor.
Profit impozabil asupra caruia se calculeaza impozitul pe profit = Profitul impozabil aferent unui an fiscal – Pierderea fiscala care se recupereaza.
Impozitul pe profit: totul de la A la Z
Consultati Cartea Verde a Impozitului pe Profit si aflati instantaneu solutia care se aplica problemei specifice cu care va confruntati. Si asta fara stresul ca ati putea intelege/interpreta ceva gresit!
Lucrarea abunda in exemple de calcul al impozitului pe profit pentru cele mai frecvente situatii, modele de declaratii, explicatii privind trecerea de la micro la impozit pe profit, sfaturi de la experti pentru a beneficia de toate scutirile si oportunitatile pe care vi le permite legea.
Sunt analizate si limpezite in detaliu inclusiv modificarile aduse de Legea nr. 296/2023, anume introducerea unor impozite noi incepand cu 1 ianuarie 2024, respectiv modificarile aduse de OUG nr. 115/2023.
Lucrarea este extrem de practica, iar modul in care este structurata va permite cu acces rapid la solutia cautata astfel incat rezultatul final sa fie cel scontat: eliminarea oricaror erori din contabilitate. ...detalii click aici >>
Trebuie sa aveti aceasta lucrare deoarece...
...este cea mai noua carte in domeniul impozitului pe profit, actualizata conform ultimelor schimbari legislative si care va arata punctual:
- cum sa inregistrati corect veniturile si cheltuielile, astfel incat impozitul pe profit sa fie cat mai mic;
- cum sa procedati legal, astfel incat sa nu intrati in categoria contribuabililor „cu risc fiscal ridicat” si sa nu atrageti atentia pentru verificari ale documentelor sau controale pe teren;
- cum sa profitati corespunzator de facilitatile fiscale posibile.
Click aici pentru Formularul de Comanda >>