email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TVA la incasare: Cum deducem TVA?

TVAdrept deducere TVATVA la incasareachizitiilivrariregistrul persoanelor impozabile


Intr-o perioada in care au predominat modificarile aduse modului de gestionare a taxei pe valoarea adaugata (TVA) odata cu implementarea sistemului TVA la incasare, persoanele impozabile care in anul calendaristic precedent au avut cifra de afaceri sub plafonul de 2.250.000 lei au fost obligate sa aplice sistemul TVA la incasare, incepand cu 1 ianuarie 2013.

Pentru inregistrarea in sistem persoana impozabila care avea obligatia sa aplice sistemul TVA la incasare trebuia sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 ianuarie inclusiv, o notificare din care sa rezulte ca cifra de afaceri din anul calendaristic precedent nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei.

In acest context, in articolul de mai jos, prezentam regulile referitoare la exercitarea dreptului de deducere a TVA la intrarea si la iesirea in/din sistemul TVA la incasare.

A. In situatia in care persoana impozabila care trebuia sa aplice sistemul TVA la incasare nu a depus notificarea, aceasta a fost inregistrata din oficiu de organele fiscale competente, incepand cu data inscrisa in decizia de inregistrare, in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare.

a) in perioada cuprinsa intre data la care persoana impozabila avea obligatia aplicarii sistemului TVA la incasare si data inregistrarii din oficiu de catre organele fiscale competente in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, se aplica urmatoarele reguli:

- dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de persoana impozabila este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau, iar pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate de persoana impozabila in perioada respectiva se aplica regulile privind exigibilitatea taxei prevazute la art. 134^2 alin. (3) - (8), respectiv la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii sau in cea de-a 90-a zi calendaristica de la data emiterii facturii ori de la termenul-limita prevazut de lege pentru emiterea facturii;

- dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de beneficiari care nu aplica sistemul TVA la incasare de la persoanele impozabile respective se exercita aplicandu-se regulile generale de deducere prevazute la art. 145 alin. (1) Cod Fiscal (CF). De la data inregistrarii din oficiu a furnizorului/prestatorului in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, beneficiarul deduce TVA pentru achizitiile realizate de la acesta pe masura platii in conformitate cu prevederile art. 145 alin. (1^1) CF.

b) in situatia in care se constata ca persoana impozabila a fost inregistrata de organele fiscale, fie pe baza notificarii depuse, fie din oficiu, in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, ca urmare a unei erori, aceasta va fi radiata, din oficiu sau la cererea persoanei impozabile, incepand cu data inscrisa in decizia de indreptare a erorii materiale.

Pe perioada cuprinsa intre data inregistrarii si data radierii in/din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare se aplica urmatoarele reguli:

- persoana impozabila care nu avea obligatia de a aplica sistemul TVA la incasare aplica regulile generale privind exigibilitatea TVA, iar dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate in perioada respectiva se exercita conform art. 145 alin. (1) CF, respectiv la momentul exigibilitatii taxei;

- dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de beneficiari care nu aplica sistemul TVA la incasare de la aceste persoane impozabile nu se exercita pe masura platii, indiferent de regimul aplicat de furnizor/prestator in perioada respectiva.

Important! Persoana impozabila nu este sanctionata in cazul in care in perioada respectiva aplica sistemul TVA la incasare si isi exercita dreptul de deducere la data la care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului.

B. Persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare si care depaseste in cursul anului calendaristic curent plafonul de 2.250.000 lei are obligatia sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei fiscale in care a depasit plafonul, o notificare din care sa rezulte cifra de afaceri realizata in vederea schimbarii sistemului aplicat.

a) in situatia in care persoana impozabila care depaseste plafonul nu depune notificarea, aceasta va fi radiata din oficiu de organele fiscale competente, incepand cu data inscrisa in decizia de radiere, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare. Astfel, in perioada cuprinsa intre data la care persoana impozabila avea obligatia de a nu mai aplica sistemul TVA la incasare si data radierii din oficiu de catre organele fiscale competente din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare se aplica urmatoarele reguli:

- pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate de persoana impozabila se aplica regulile generale privind exigibilitatea taxei, iar dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de persoana impozabila in perioada respectiva se exercita in conformitate cu prevederile art. 145 alin. (1), respectiv la momentul exigibilitatii taxei;

- dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de beneficiari care nu aplica sistemul TVA la incasare de la persoanele impozabile respective se exercita pe masura platii. De la data radierii din oficiu a furnizorului/prestatorului din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, beneficiarul deduce TVA pentru achizitiile realizate de la acesta in conformitate cu prevederile art. 145 alin. (1), la momentul exigibilitatii taxei.

b) in situatia in care persoana impozabila a fost radiata de organele fiscale din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare, ca urmare a unei erori, aceasta va fi inregistrata, din oficiu sau la cererea persoanei impozabile, in acest registru incepand cu data inscrisa in decizia de indreptare a erorii materiale.

Pe perioada cuprinsa intre data radierii si data inregistrarii din/in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare se aplica urmatoarele reguli:

- persoana impozabila continua aplicarea sistemului TVA la incasare si isi exercita dreptul de deducere pe masura platii contravalorii bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate;

- dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de beneficiari care nu aplica sistemul TVA la incasare de la aceste persoane impozabile nu se exercita pe masura platii indiferent de regimul aplicat de furnizor/prestator in perioada respectiva.

Important!Persoana impozabila nu este insa sanctionata in cazul in care in perioada respectiva aplica sistemul TVA la incasare si isi exercita dreptul de deducere pe masura platii contravalorii bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate.

*

Baza legala: art. 156^3 alin. (11), (11^1) si (12^1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 927/23.12.2003.


Sursa: DGFP Valcea




de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAdrept deducere TVATVA la incasareachizitiilivrariregistrul persoanelor impozabile


Data aparitiei: 02 Aprilie 2013

Votati articolul "TVA la incasare: Cum deducem TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X