Obligatia furnizarii de date statistice Intrastat revine tuturor operatorilor economici care indeplinesc simultan urmatoarele conditii:
1. sunt inregistrati in scopuri de taxa pe valoare adaugata - adica au cod de identificare fiscala;
2. realizeaza schimburi de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene;
3. valoarea totala anuala a schimburilor de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene, pentru fiecare dintre cele doua fluxuri, introduceri si respectiv, expedieri, depaseste pragul valoric Intrastat stabilit pentru fiecare an.
Institutul National de statistica a stabilit, prin Ordinul 1887 din 28 noiembrie 2017, pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intracomunitar cu bunuri in anul 2018.
Pentru anul 2018 se mentin pragurile valorice din 2017, respectiv 900.000 lei pentru expedieri intra-UE de bunuri si 900.000 lei pentru introduceri intra-UE de bunuri.
In functie de aceste praguri valorice se stabileste obligatia operatorilor economici de a furniza date statistice. Astfel, operatorii economici care in cursul anului 2017 au efectuat schimburi de bunuri cu statele membre ale Uniunii Europene, a caror valoare anuala, separat pentru cele doua fluxuri, expedieri si, respectiv, introduceri de bunuri, depaseste valoarea acestor praguri Intrastat, trebuie sa completeze si sa transmita la Institutul National de Statistica declaratii statistice Intrastat incepand cu luna ianuarie 2018.
In cursul anului 2018 pot deveni furnizori de date Intrastat si alti operatori economici, care realizeaza schimburi intra-UE de bunuri, a caror valoare cumulata de la inceputul anului depaseste pragurile Intrastat pentru anul 2018. Acesti operatori economici trebuie sa completeze si sa transmita declaratii statistice Intrastat incepand din luna in care valoarea cumulata de la inceputul anului 2018 a expedierilor si/sau a introducerilor intra-UE de bunuri depaseste pragurile Intrastat stabilite, separat pentru cele doua fluxuri, expedieri si, respectiv, introduceri de bunuri.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Datele statistice Intrastat trebuie furnizate catre Institutul National de Statistica lunar, intr-un interval de cel mult 15 zile calendaristice de la expirarea perioadei de referinta.
Pentru a completa Declaratia statistica Intrastat intr-un mod corect si eficient furnizorii de date vor respecta Normele de completare a Declaratiei statistice Intrastat aprobate prin OINS nr. 1475/2016.
Pentru informatii metodologice detaliate privind statisticile de comert intracomunitar cu bunuri furnizorii de date pot consulta manualele si ghidurile de pe site-ul www.intrastat.ro, sectiunea Metodologie Intrastat, http://www.intrastat.ro/mi.php.
Declaratiile statistice Intrastat se transmit la Institutul National de Statistica numai in format electronic, declaratiile pe hartie nefiind acceptate. Pentru aceasta, Institutul National de Statistica, pe site-ul http://www.intrastat.ro/di2.php pune la dispozitia furnizorilor de informatii statistice Intrastat urmatoarele modalitati electronice de completare si transmitere a Declaratiilor statistice Intrastat:
1. aplicatia Intrastat on-line;
2. aplicatia Intrastat off-line.
Institutul National de Statistica recomanda utilizarea aplicatiilor Intrastat on-line sau off-line deoarece acestea contin reguli de validare predefinite pentru realizarea unor declaratii statistice Intrastat corecte si valide.