email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitie intracomunitara de bunuri. Care este regimul fiscal privind TVA?

Achizitie intracomunitara de bunuri. Care este regimul fiscal privind TVA?
achizitii intracomunitaredeclaratii fiscaletranzactii intracomunitareregim fiscal tva

Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor, conform art. 273 alin. (1) din Codul fiscal. 

Indiferent ca este vorba despre simpla achizitie a unui echipament sau despre livrarea regulata a unor bunuri catre o companie dintr-o tara UE, aceste tranzactii intracomunitare sunt foarte frecvente si ridica intotdeauna o problema sensibila: incadrarea corecta a operatiunii din punctul de vedere al TVA. Orice eroare privind incadrarea operatiunii intracomunitare genereaza automat declararea eronata a TVA si atrage inspectii fiscale si implicit sanctiuni.

Pentru a clarifica modul de declarare a facturilor la achizitiile intracomunitare, luam ca exemplu o societate platitoare de TVA din Romania care achizitioneaza marfa din Anglia. Factura este emisa de furnizorul din Anglia, dar marfa este livrata prin curier din Polonia. Firma care livreaza din Polonia face parte din acelasi grup cu firma din Anglia. Avand in vedere ca factura este emisa de societatea din Anglia, iar marfa este livrata din Polonia, cum inregistreaza firma din Romania factura si ce declaratii se intocmesc?

Daca ar fi import nu ar fi trebuit sa plateasca taxe vamale?

Achizitii intracomunitare si regimul TVA - Raspunsul specialistului:

Avand in vedere ca exista certitudinea ca bunurile respective sunt livrate/expediate de pe teritoriul Poloniei, operatiunea reprezinta pentru cumparatorul din Romania o achizitie intracomunitara de bunuri impozabila in Romania, chiar daca factura este emisa de catre un furnizor din Marea Britanie care se califica drept stat tert d.p.d.v. al TVA. Operatiunea reprezinta pentru furnizorul A din Marea Britanie o livrare intracomunitara de bunuri scutita de TVA in Polonia pentru care era obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA in Polonia.

De acemenea, operatiunea reprezinta pentru cumparatorul B din Romania o achizitie intracomunitara de bunuri conform definitiei reglementate prin art. 273 "Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor."

De asemenea, conform prevederilor art. 276 “Locul achizitiei intracomunitare de bunuri” alin. (1) "(1) Locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor". Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 13 alin. (1) din normele de aplicare ale acestui articol
"13. (1) Conform art. 276 alin. (1) din Codul fiscal, locul unei achizitii intracomunitare de bunuri este intotdeauna in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor. ......."

Pentru achizitia intracomunitara efectuata, cumparatorul B din Romania datoreaza TVA in Romania, obligatie reglementata prin art. 308 "Persoana obligata la plata taxei pentru achizitii intracomunitare" alin. (1) din Codul fiscal "(1) Persoana care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri care este taxabila, conform prezentului titlu, este obligata la plata taxei."

Achizitia trebuie impozitata de catre cumparatorul B din Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa asupra bazei de impozitare determinate in lei prin utilizarea cursului valutar al B.N.R. in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor. Prin aplicarea regimului de taxare inversa se respecta prevederile art. 326 "Plata taxei la buget" alin. (2) din Codul fiscal
"(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), persoana impozabila inregistrata conform art. 316 va evidentia in decontul prevazut la art. 323, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 297 - 301, taxa aferenta achizitiilor intracomunitare, bunurilor si serviciilor achizitionate in beneficiul sau, pentru care respectiva persoana este obligata la plata taxei, in conditiile prevazute la art. 307 alin. (2) - (6).";
raportatata:
- d.p.d.v. fiscal: prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 20, dar fara report la randul 5.1 si 20.1 deoarece furnizorul din Marea Britanie nu este inregistrat in scopuri de TVA in Polonia de pe teritoriul caruia are loc expedierea/transportul bunurilor;
- d.p.d.v. informativ: prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul A.

Avand in vedere ca furnizorul din Marea Britanie nu este inregistrat in scopuri de TVA in Polonia, pentru raportarea A.I.C. in declaratia recapitulativa cod 390 VIES, cumparatorul din Romania trebuie sa respecte procedura reglementata prin anexa 2 INSTRUCTIUNI pentru completarea formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/ achizitiile/ prestarile intracomunitare", SECTIUNEA a 2-a, pct. 1 din O.M.F.P. nr. 705 din 11 martie 2020 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare, sectiunea NOTE pct. 1 din Anexa 2 privind Instructiunile pentru completarea anexei la formularul (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"

“1. Pentru achizitii intracomunitare de bunuri taxabile in Romania, in cazul in care furnizorul nu comunica un cod valabil de TVA, dar bunurile sunt transportate de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, achizitia se declara in declaratia recapitulativa astfel:

Coloana "Tara" - codul tarii membre din care s-a efectuat livrarea intracomunitara.
Coloana "Cod operator intracomunitar" - nu se va inscrie nimic.
Coloana "Denumire/Nume, prenume operator intracomunitar" - se va inscrie denumirea/numele, prenumele furnizorului care a emis factura.
Coloana "Tipul operatiunii" - se va inscrie "A.
Coloana "Baza impozabila" - valoarea tranzactiei/tranzactiilor efectuate in perioada de raportare cu respectivul furnizor (baza impozabila pentru calculul TVA stabilita potrivit prevederilor titlului VII din Codul fiscal)."
prin declaratia statistica Intrastat, daca persoana impozabila din Romania este furnizor de date statistice.
Totusi, daca bunurile sunt expediate de pe teritoriul Marii Britanii pe teritoriul Poloniei, operatiunea ar fi un import pe teritoriul Poloniei pentru care:
- taxele vamale s-ar datora in functie de natura bunurilor importate. Nu toate bunurile sunt supuse taxelor vamale;
- nu s-ar datora TVA in vama din Polonia, daca bunurile respective ar fi expediate/transportate direct in Romania, chiar daca sunt tranbordate din mijlocul de transport din Marea Britanti in mijlocul de transport al curierului. In acest caz, cumparatorul din Romania inregistrat in scopuri de TVA in Romania beneficiaza de procedura simplificata de vamuire cod 42 sau 4200.
Chiar si in aceasta situatie, operatiunea ar reprezenta pentru cumparatorul din Romania o achizie intracomunitara de bunuri impozabila in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa, dar care se raporteaza in Romania dupa cum urmeaza:
- prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 20 “Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)”, fara report la randul 5.1 si randul 20.1 “Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea intracomunitara";
prin declaratia informativa cod 390 VIES, cu simbolul A, prin completarea urmatoarelor informatii:
- la rubrica "Denumire operator intracomunitar": denumirea furnizorului din Marea Britanie;
- la rubrica "Cod operator intracomunitar": codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit casei de expeditie care intocmeste formalitatile de punere a bunurilor in libera circulatie pe teritoriul comunitar prin aplicarea procedurii 4200. Practic, declarantul vamal este tratat drept reprezentant fiscal al furnizorului din Marea Britanie.
- prin declaratia statistica Intrastat, daca persoana impozabila din Romania este furnizor de date statistice.
Aceasta procedura de raportare a achizitiei intracomunitare de bunuri este reglementata in mod expres prin O.P.A.N.A.F. nr. 705 din 11 martie 2020 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare", la punctul 3 sectiunea "Note" din instructiunile de completare a declaratiei

"3. Pentru achizitiile intracomunitare de bunuri care provin de la un furnizor nestabilit in Uniunea Europeana si care a desemnat un reprezentant fiscal in statul membru in care incepe transportul bunurilor sau care provin de la un furnizor stabilit in Uniunea Europeana, inregistrat prin reprezentant fiscal in statul membru din care efectueaza livrarea intracomunitara de bunuri, la rubrica "Denumire operator intracomunitar" va fi inscrisa denumirea furnizorului (nu a reprezentantului fiscal), iar la rubrica "Cod operator intracomunitar" va fi inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit persoanei straine prin reprezentant fiscal.

Similar se procedeaza si in situatia in care furnizorul nestabilit in Uniunea Europeana nu si-a desemnat un reprezentant fiscal in statul membru in care incepe transportul, dar prin aplicarea de catre unele state membre a masurilor de simplificare a declararii importurilor, respectiv o reprezentare globala de catre o societate care poate fi, de exemplu, o societate de expeditie/transport, operatorul extracomunitar se considera reprezentat fiscal de societatea respectiva.

Exemplu: O societate "A" dintr-un stat extracomunitar (X) vinde unei societati din Romania "B" bunuri. Bunurile sunt importate intr-un stat membru al Uniunii Europene (Y) de catre societatea de expeditie "C" si apoi aceeasi societate "C" declara in numele furnizorului "A" din statul extracomunitar (X) (dar sub propriul cod de TVA) livrarea intracomunitara a bunurilor din statul membru (Y) in Romania.

In astfel de situatii se va considera drept reprezentant fiscal societatea de expeditie "C". In declaratia recapitulativa privind achizitiile intracomunitare, la rubrica "Denumire operator intracomunitar" va fi inscrisa denumirea furnizorului, respectiv societatea "A" din statul extracomunitar (X), iar la rubrica "Cod operator intracomunitar" codul din statul membru (Y) al societatii de expeditie "C" care a declarat livrarea intracomunitara."

In concluzie, pentru raportarea corecta a operatiunii, trebuie sa verificati daca bunurile:
- au fost expediate de pe teritoriul Marii Britanii, fiind puse in libera circulatie pe teritoriul Poloniei;
- au fost expediate de pe teritoriul Poloniei.
 

Raspuns oferit in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: unsplash.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2023

Cunoasteti noile modificari si explicatii aferente Mijloacelor FIXE?


1 Dificultati la incadrarea unui obiect in categoria corecta - mijloc fix sau obiect de inventar?
2 Dubii in alegerea tratamentul fiscal-contabil corect aplicabil acestuia?
3 Ezitari la aplicarea noilor reguli de impozitare a profitului reinvestit?
4 Nu stiti cum sa evitati inregistrarile eronate aducatoare de amenzi consistente?

Consultati acum lucrarea actualizata: Mijloace fixe. Manual actualizat. Legislatie explicata. Studii de caz.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
achizitii intracomunitaredeclaratii fiscaletranzactii intracomunitareregim fiscal tva


Data aparitiei: 07 Iulie 2023

Votati articolul "Achizitie intracomunitara de bunuri. Care este regimul fiscal privind TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Politici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 modele editabile

  • Politicile contabile influenteaza dimensiunea rezultatului contabil, a elementelor bilantiere si, ca o consecinta, valoarea indicatorilor economico-financiari. Ele trebuie alese astfel incat sa reflecte cat mai fidel imaginea firmei. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai la inceputul unui exercitiu financiar si doar daca apar schimbari legislative sau daca noile politici ofera informatii mai relevante si mai credibile referitoare la operatiunile...» citeste mai departe aici

 • Cota de TVA creste la 9% pentru achizitia unei locuinte noi in 2024

  • Anul 2024 vine cu o modificare importanta privind TVA-ul pentru locuinte. Astfel, potrivit proiectului de lege privind masurile fiscale pus marti in dezbatere publica, TVA pentru locuintele cu o valoare sub 600.000 lei se va majora de la 5% la 9% incepand cu 1 ianuarie 2024. Desigur, cota redusa de 5% se va mentine pana la final...» citeste mai departe aici

 • Amenzi de la 5.000 lei la 30.000 lei pentru bunuri fara documente de provenienta

  • Documentele de provenienta, precum factura, avizul de insotire a marfii, documentele vamale sau orice alte documente justificative, sunt esentiale pentru a stabili legalitatea si autenticitatea bunurilor. Acestea ofera informatii despre provenienta, proprietarul si traseul bunurilor, ceea ce este crucial pentru a asigura conformitatea cu legile vamale, fiscale si comerciale. In plus, sunt esentiale pentru a preveni evaziunea fiscala. In acest context, in c...» citeste mai departe aici

 • Ce cote de TVA se vor modifica de la 1 ianuarie 2024

  • Anul 2024 aduce noi modificari privind cotele de TVA. Iata o sinteza a celor mai importante masuri care vizeaza TVA, asa cum arata proiectul cu care Guvernul va merge in Parlament pentru asumarea raspunderii. Modificari fiscale 2024: noile cote de TVA anuntate de Guvern Astfel, va creste TVA de la 5% la 9% pentru: - livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, incl...» citeste mai departe aici

 • Cum se completeaza Ordinul de plata multiplu electronic (OPME): instructiuni pas cu pas

  • Reamintim ca Ordinul de plata multiplu electronic (Formularul F1129) poate fi utilizat pentru a efectua plati online. Acesta se foloseste de catre institutiile publice care sunt inregistrate in Registrul entitatilor publice si de catre operatorii economici si alte entitati decat institutii publice pentru efectuarea de plati din conturile deschise la unitatile Trezoreriei Statului prin care isi desfasoara activitatea proprie. Administratia Judeteana a Finan...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X