In cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri, cursul de schimb utilizat pentru determinarea in lei a bazei impozabile a taxei pe valoare adaugata este cursul din data exigibilitatii taxei, indiferent de data la care sunt sau vor fi receptionate bunurile.
In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, faptul generator intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrari de bunuri similare, in statul membru in care se face achizitia, iar exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii sau autofacturii ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva.
Astfel, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri, bunurile se inregistreaza in contabilitate utilizand cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei de la data receptiei bunurilor iar pentru stabilirea bazei de impozitare a TVA se utilizeaza cursul din data exigibilitatii TVA, indiferent de data la care sunt sau vor fi receptionate bunurile.
In cazul emiterii de facturi inainte de livrarea de bunuri sau prestarea de servicii ori de incasarea unui avans, cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata la data emiterii acestor facturi va ramane neschimbat la data definitivarii operatiunii, respectiv la data regularizarii operatiunii.
Pentru avansurile platite in legatura cu o achizitie intracomunitara de bunuri cumparatorul nu are obligatia de a emite o autofactura.
Platile in avans neinsotite de o miscare fizica de bunuri nu se raporteaza in declaratia statistica Intrastat, dar se raporteaza in declaratia recapitulativa (formular 390 - VIES) potrivit prevederilor Codului Fiscal.
Manual de politici contabile - Stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
|
De acelasi autor puteti citi alte materiale AICI.