* Activitati independente:
- activitati comerciale - fapte de comert, prestari de servicii, altele decat cele din profesii libere, precum si practicarea unei meserii, inclusiv din activitati adiacente;
- profesii libere - exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii;
- drepturi de proprietate intelectuala - brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert si procedee tehnice, know-how, drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.
Nu au obligatia depunerii declaratiei 200 persoanele fizice care in anul de raportare au realizat venituri din activitati independente impuse pe baza de norme de venit, cu exceptia persoanelor care au depus declaratiile de venit estimativ in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii.
* Cedarea folosintei (darea in chirie) a bunurilor mobile si imobile, realizate in calitate de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
* Activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real: venituri din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si in solarii, special destinate acestor scopuri, si/sau in sistem irigat, precum si din cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si a ciupercilor, din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si din altele asemenea. Declaratia 200 se depune de contribuabilii care desfasoara activitatea in mod individual si/sau in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, constituita intre persoane fizice si care au optat pentru determinarea venitului net in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.
* Castiguri rezultate din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare. Declaratia 200 se depune de contribuabilii care in anul de raportare au realizat castiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, si au obligatia stabilirii castigului net anual/pierderii nete anuale, potrivit legii.
* Castiguri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract. Declaratia 200 se depune de contribuabilii care in anul de raportare au realizat castiguri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate pe Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, si au obligatia stabilirii castigului net anual/pierderii nete anuale, potrivit legii.
Declaratia 200 trebuie depusa pana la data de 15 mai. Formularul 200 se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania; sau la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sursa de venit, pentru ceilalti contribuabili persoane fizice. Declaratia 200 se depune direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata, intr-un singur exemplar. Este necesar sa pastrati o copie a declaratiei depuse.
Click aici pentru a vedea Declaratia 200