Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
O companie din sectorul HoReCa intentioneaza sa achizitioneze un autoturism second-hand din Uniunea Europeana, cu o valoare de 68.000 euro (fara TVA). Autoturismul va fi utilizat de unul dintre administratori. In continuare, vor fi prezentate documentele necesare pentru a permite deducerea integrala a TVA-ului la achizitie (taxare inversa).
Potrivit art. 273 din Codul fiscal si pct. 10 din Normele de aplicare, in cazul in care are loc o livrare intracomunitara de bunuri, in statul membru unde ajung bunurile se considera ca are loc o achizitie intracomunitara de bunuri, iar beneficiarul trebuie sa declare si sa plateasca TVA-ul datorat in statul membru de destinatie a bunurilor.
Responsabilitatea de a demonstra scutirea de TVA aplicabila livrarii revine vanzatorului. In cazul unei achizitii de bunuri, societatea din speta noastra nu are aceasta obligatie, insa este util sa pastrati toate documentele de transport sau orice alt document care sa ateste veridicitatea operatiunii/achizitiei.
Desi societatea nu are obligatia de a demonstra scutirea de TVA aplicabila livrarii, autoritatile fiscale pot solicita sa prezentati documentele justificative care atesta achizitia intracomunitara de bunuri (aplicarea mecanismului de taxare inversa). Aceste documente constau in:
Cu toate acestea, chiar daca furnizorul ne va emite factura fara TVA (taxare inversa), este foarte important sa verificam daca avem obligatia ajustarii TVA dedus din nota contabila 4426 = 4427.
Mai exact, daca autoturismul nu va fi folosit integral in scopul desfasurarii activitatii si totodata nu se vor intocmi foi de parcurs care sa justifice fiecare deplasare, atunci societatea din speta noastra este obligata sa ajusteze 50% din TVA-ul dedus la achizitie, precum si din cheltuielile auto ulterioare (combustibil, reparatii, etc.).
Baza legala:
Avand in vedere aceste reglementari si tinand seama de faptul ca in conformitate cu prevederile art.298 alin.1 lit.l) din Codul fiscal, dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate (cu o masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg si care nu au maim ult de 9 scaune inclusiv scaunul soferului) este limitat la 50%, diferenta de 50% taxa pe valoare adaugata nedeductibila, care nu mai poate fi recuperata de societatea intra in costul de achizitie al autoturismului
Monografia contabila aplicabila in acest caz va fi:
a) Inregistrare factura de achizitie:
2133 = 404 68.000 EUR
4426 = 4427 68.000 EUR * 19%
b) Limitare drept de deducere TVA la 50%, daca este cazul:
2133 = 4426 50% * 68.000 EUR * 19%
Bine de stiut! Avand in vedere valoarea destul de mare a autoturismului, e important sa punctam ca Legiuitorul impune anumite limite inclusiv la valoarea amortizarii lunare.
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Stiati ca ANAF va putea controla firma dvs. de la distantas
Lucrarea SAF-T. Ghid de raportare corecta contine explicatii impecabile, care va ajuta sa depuneti D406 corect si la timp, cu avantaje clare:
1) Scapati de amenzi
2) Evitati sanctiunile de orice fel
3) Va recuperati rapid sumele din TVA
4) Nu intrati in categoria de risc fiscal ridicat, deci nu va veti confrunta cu inspectii ANAF amanuntite la sediul dvs.
Profitati de REDUCEREA de 75% - achizitionati ghidul cu doar 53 lei!
Articole similare
Achizitie si amortizare autoturism SH: Documente, monografie contabila si baza legala pentru deducere TVADeducere TVA: Prevederi actuale si un exemplu practic pentru o mai buna intelegereTaxarea inversa: Formula contabila si cum se completeaza Decontul de TVAe-Factura: Cum se folosesc codurile de TVA [Ghid ANAF]Facturi pentru care s-a dedus eronat TVA: Cum se poate remedia situatiaUltimele articole
Obtineti venituri din chirii? Iata ce este important sa stiti!Tratamentul TVA in cazul vanzarii bunurilor imobile: exemple detaliateAjustarea TVA: regimul fiscal-contabil si studii de caz practiceElementele obligatorii ale unei facturi: trebuie mentionat capitalul social?Cum scoatem din evidenta contabila sumele neincasate care au depasit termenul de prescriptie