email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF raspunde: Declararea veniturilor realizate din Romania pentru anul 2017 prin depunerea Declaratiei unice

ANAF raspunde: Declararea veniturilor realizate din Romania pentru anul 2017 prin depunerea Declaratiei unice
declaratia unicaspvimpozit pe venitpfa

ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) a sustinut recent pe pagina de Facebook o sesiune de asistenta online privind “Declararea veniturilor realizate din Romania pentru anul 2017 prin depunerea Declaratiei unice".

Specialistii de la Directia Generala de Asistenta pentru Contribuabili au raspuns la intrebarile adresate de catre utilizatorii Facebook. Mai jos gasiti cateva dintre dilemele contribuabililor solutionate de catre specialistii ANAF.

 

Declararea veniturilor realizate din Romania pentru anul 2017: raspunsul specialistilor ANAF  


1. Intrebare: In cazul in cazul unui (singur) contract de inchiriere in anul 2017, la care chiria este stabilita in lei, ( iar venitul net este determinat in cote forfetare de cheltuieli) trebuie depusa declaratia unica pentru veniturile realizate in anul 2017?


Raspuns ANAF

n cazul prezentat de dvs, daca acest contract a incetat in anul 2017, nu trebuie sa depuneti declaratia unica pentru veniturile realizate in anul 2017.


2. Intrebare: PFA pe norma de venit (infiintat de multi ani) are obligatia completarii declaratiei unice in privinta veniturilor realizate pe anul 2017? Am inteles ca PFA pe baza de norma de venit nu are obligatia completarii declaratiei in privinta veniturilor realizate in 2017, ci completeaza numai veniturile estimate in 2018 si contributiile sociale pe 2018 daca este cazul. Deci campurile privind veniturile realizate in 2017 de PFA pe norma de venit se lasa libere?


Raspuns ANAF

In cazul dvs, daca in anul 2017 ati determinat venitul net pe baza de norme de venit si va mentineti aceeasi optiune si pentru anul 2018, veti depune pana la data de 16 iulie declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice in care veti completa corespunzator Capitolul 2-Date privind veniturile estimate a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, dar nu aveti obligatia completarii CAPITOLUL I "Date privind veniturile realizate in anul 2017", asa cum ati precizat si dvs.


3. Intrebare: Am incheiat anul trecut un contract de inchirere ca si proprietar, pe o perioada de 1 an - oct 2017-oct 2018, pe care l-am declarat la ANAF in termenul legal; mai trebuie sa mentionez in declaratia unica de anul acesta acel contract si veniturile realizate de pe urma lui in cursul anului 2017?


Raspuns ANAF

In cazul prezentat de dvs, daca respectivul contract de inchiriere a fost incheiat in lei, nu trebuie sa declarati veniturile realizate in anul 2017. Mentionam insa ca trebuie sa aveti in vedere completarea Capitolului II - "Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2018".

 

4. Intrebare: In anul 2017 am realizat venituri din cedarea folosinteti bunurilor - venituri realizate din contracte in lei. In anul 2018 se declara aceste venituri pentru anul 2017 in Declaratia unica, avand in vedere ca in 2017 impozitarea a fost finala? Pe langa veniturile din cedarea folosintei bunurilor obtin si venituri din activitati independente - profesii liberale. Pentru calculul contributiilor CAS si CASS pe anul 2018 se cumuleaza aceste venituri?


Raspuns ANAF

In situatia in care contractul de inchiriere a fost in lei si s-a desfasurat doar pe parcursul anului 2017 nu aveti obligatia completarii si depunerii declaratiei unice pentru aceste venituri, exceptie facand situatia in care contractul de inchiriere a inceput in luna decembrie 2017.

Solicitarea dumneavoastra legata de contributiile sociale datorate in anul 2018 nu se incadreaza in tema sesiunii de astazi. In legatura cu aceasta puteti consulta instructiunile de completare a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, disponibile la adresa https://static.anaf.ro/.../for.../DU_PF_OPANAF_1155_2018.pdf (paginile 11 – 40). Pentru a beneficia de asistenta va rugam sa folositi formularul de contact de pagina web a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala https://www.anaf.ro/asistpublic/


5. Intrebare: As vrea sa stiu daca se poate si in ce sectiune a declaratiei unice pot fi mentionate pierderile de recuperat din anii precedenti.


Raspuns ANAF

Venitul net anual impozabil pentru anul 2017 se stabileste de organul fiscal competent prin deducerea din venitul net anual a pierderilor fiscale reportate.


6. Intrebare: Pentru un contract de inchiriere cu chiria stabilita in valuta, venituri obtinute in 2017 sub 22800, pentru care am depus in februarie declaratia 200, mai trebuie sa depun declaratia unica pentru veniturile din 2017?


Raspuns ANAF

Dvs nu aveti obligatia depunerii declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate in anul 2017, daca pana la data intrarii in vigoare a OUG 18/2018 (23 martie 2018) ati depus la organul fiscal declaratia privind veniturile realizate din Romania - formular 200.

In cazul in care, pentru veniturile realizate in anul 2017, se depune si declaratia unica, organul fiscal utilizeaza pentru definitivarea anului 2017 datele declarate in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.

Mentionam insa ca, in situatia in care contractul este in derulare si obtineti venituri din cedarea folosintei bunurilor si in acest an, pentru anul curent, trebuie sa depuneti declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la 16 iulie 2018, in care veti completa, dupa caz, CAPITOLUL II. DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE ESTIMATE/ NORMA DE VENIT A SE REALIZA IN ROMANIA SI CONTRIBUTIILE SOCIALE DATORATE IN ANUL 2018.


7.Intrebare:  In situatia in care o persoana fizica nu primeste codul acela de autentificare in SPV pana la termenul de depunere a declaratiei, ce recomandati sa faca astfel incat sa nu piarda bonificatia de depunere online. 


Raspuns ANAF

Daca nu ati primit documentul necesar inregistrarii in SPV ce a fost transmis de Ministerul Finantelor Publice, va puteti inregistra pe baza unui act administrativ emis de ANAF incepand cu anul 2013, fara a mai fi necesara deplasarea la sediile unitatilor fiscale.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicaspvimpozit pe venitpfa


Data aparitiei: 18 Iunie 2018

Votati articolul "ANAF raspunde: Declararea veniturilor realizate din Romania pentru anul 2017 prin depunerea Declaratiei unice":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X